kamar59 Napisano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) No mam podkładki sferyczne bo to patent Avida na wyregulowanie hamulca do tarczy. Ale klocki dotykają tarczy na całej długości szerokości przy hamowaniu i tak klocek jest dłuższy od tarczy. A śruby dałem już dłuższe niż te co były w zestawie z adapterem. A to powinienem mieć taki sam kont jak u ciebie na zdjęciu ? A podkładki muszą być bo mi trze rant tarczy o obudowę hamulca w środku. Tu widać że klocek wcześniej był wysunięty ze 2 mm głębiej do wewnętrznej strony tarczy NRr: 2 a można go dać równo jak NR: 1 albo ciut dalej. I tak 100% długości klocka nie będzie trzeć o tarczę bo tarcza jest węższa. Edytowane 17 Lutego 2014 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Ja lekko zeszlifowałem ten element o który trze tarcza, i założyłem bez takich kombinacji jak twoje, taki stos podkładek powoduje zwiększone obciążenie śruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Śrubie nic się nie stanie 12.8 jest twardość wytrzymałość, ja tam normalnie jeżdżę nie ekstremalnie. A klocki są teraz równo z tarczą. Ja lekko zeszlifowałem ten element o który trze tarcza, i założyłem bez takich kombinacji jak twoje, taki stos podkładek powoduje zwiększone obciążenie śruby. Nie element tylko metal cała obudowa hamulca w środku, to naruszasz strukturę obudowy hamulca. Albo nie wiesz gdzie mi obcierało. Mogłem zdjęcie zrobić jak klocki wyjąłem to było widać, ślad na brudzie gdzie tarcza tarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 W Avidzie ważna jest kolejność montażu. Powinno być: Śruba-podkładka-podkładka-zacisk-podkładka-podkładka-adapter Ty masz: Śruba-zacisk-podkładka-podkładka-podkładka-podkładka-adapter Tak jak ty masz to NIE jest OK. Żeby odsunąć zacisk tak aby nie tarł o tarczę musisz dołożyć podkładki tak aby było: Śruba-podkładka-podkładka-zacisk-podkładka-podkładka-podkładka-adapter-podkładka lub Śruba-podkładka-podkładka-zacisk-podkładka-podkładka-adapter-podkładka lub Śruba-podkładka-podkładka-zacisk-podkładka-podkładka-podkładka-adapter Podkładki muszą być takiej grubości aby odsunęły ci zacisk tak aby nie tarł. Mogą być 2, może być jedna. A w ostateczności kupić takie coś: http://www.bikestacja.pl/pl/adapter-tarczy-avid-185mm-przod-pm-pm.html i wtedy żadne dodatkowe podkładki nie będą ci potrzebne-użyjesz tylko podkładek Avida. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Śrubie nic się nie stanie 12.8 jest twardość wytrzymałość, ja tam normalnie jeżdżę nie ekstremalnie. Na tą śrubę ziała siła ścinająca, przez taką ilość podkładek ta siła rozkłada się zupełnie inaczej. i nic ci nie pomoże wytrzymałość 12,8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 A na dodatek możesz rozwalić sobie mocowanie w ladze amortyzatora i wtedy trzeba będzie ją naprawiać a w najgorszym razie wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 A ktoś tu pisał by się nie przejmować i jeździć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Nie przejmował śrubami, ale przejmował taką piramidą z podkładek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 W Avidzie ważna jest kolejność montażu. Powinno być: Śruba-podkładka-podkładka-zacisk-podkładka-podkładka-adapter Ty masz: Śruba-zacisk-podkładka-podkładka-podkładka-podkładka-adapter Tak jak ty masz to NIE jest OK. Żeby odsunąć zacisk tak aby nie tarł o tarczę musisz dołożyć podkładki tak aby było: Śruba-podkładka-podkładka-zacisk-podkładka-podkładka-podkładka-adapter-podkładka lub Śruba-podkładka-podkładka-zacisk-podkładka-podkładka-adapter-podkładka lub Śruba-podkładka-podkładka-zacisk-podkładka-podkładka-podkładka-adapter Podkładki muszą być takiej grubości aby odsunęły ci zacisk tak aby nie tarł. Mogą być 2, może być jedna. A w ostateczności kupić takie coś: http://www.bikestacja.pl/pl/adapter-tarczy-avid-185mm-przod-pm-pm.html i wtedy żadne dodatkowe podkładki nie będą ci potrzebne-użyjesz tylko podkładek Avida. To teraz zamąciłeś tymi podkładkami. To ta ilość podkładek co mam są ok tylko muszę je inaczej rozłożyć, czy oprócz nich jeszcze dołożyć podkładki? To przełożę te podkładki tak jak ma tu kolega na zdjęciu wyżej i jak będzie tarło mi o zacisk, to dołożę podkładkę albo przed adapterem lub za adapterem to już chyba nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Cos mówiłeś o dłuższych śrubach tutaj masz komplet http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/adaptery/p,zestaw-srub-do-adapterow-185mm-pm-avid,15962.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 To przełożę te podkładki tak jak ma tu kolega na zdjęciu wyżej i jak będzie tarło mi o zacisk, to dołożę podkładkę albo przed adapterem lub za adapterem to już chyba nie ma znaczenia? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 To teraz zamąciłeś tymi podkładkami. To ta ilość podkładek co mam są ok tylko muszę je inaczej rozłożyć, czy oprócz nich jeszcze dołożyć podkładki? To przełożę te podkładki tak jak ma tu kolega na zdjęciu wyżej i jak będzie tarło mi o zacisk, to dołożę podkładkę albo przed adapterem lub za adapterem to już chyba nie ma znaczenia? Jeśli musisz dawać taką ilość podkładek żeby odsunąć zacisk od mocowania, to zmień adapter ... połączenie musi być sztywne, podkładki tego nie zapewniają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 To może posiadacze R7 niech pokażą swoje rowery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Widelec nie ma tu nic do rzeczy, ma być jak na zdjęciu "tiomek", jeśli musisz dawać dodatkowe podkładki, coś jest nie tak. Świeża fotka mocowania Avida do widelca Manitou Black, tarcza 185 mm : http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/15780-mocowanie-avid/ Edytowane 19 Lutego 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Wszystko ładnie chodzi amorek dociera się. Fajnie się jeździ to zupełnie inna bajka. Jest czulszy przy okazji rower trochę lżejszy. Zmusiłem się do tego rozebrania i nie takie straszne to było, teraz mam chociaż pewność że jest w środku to co powinno być. Napompowałem sobie go coś koło 100 PSi i go jeszcze wyczuję w terenie i ten powrót w pokrętle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Na razie sie dociera wiec rewelki nie ma, będzie po 200-300km w terenie, zacznie pracować jak na r7 przystało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Mój dotarł się dość szybko. Chyba pierwsza czy druga jazda, 3 godzinki w terenie i pod koniec już była spora różnica. Chociaż mój mógł mieć przejechane wcześniej pare km bo nie był "z pudełka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Się dotrze i przetrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Facet rozkłada i składa R7. Co prawda jakośc marna i po portugalsku, ale można zobaczyć co robić i w jakiej kolejności: http://www.youtube.com/watch?v=eDPZ3e-1vEg http://www.youtube.com/watch?v=9zcREk5Zc2Q kamar59 pisałeś że w komorze powietrznej masz oleju pod korek. Czy nie powinna tam być minimalna ilość - ok. 5ml? Właśnie bedę robił przegląd swojego R7 mrd. Manitou zaleca olej 5w do tłumika. Mam na stanie motorex 2,5W i 7,5W. Który będzie lepszy, a może je wymieszać i wyjdzie 5W. Czy jeździcie na zalecanym ciśnieniu, czy macie inne sprawdzone (przy jakiej masie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) Wymieszać oleje w równych proporcjach. Olej w komorze powietrznej - oczywiście, że nie przeginać, 5 ml. jest ok. (wcześniej zalecali 3 ml.) PS Co do tego Youtuba - odkręcanie/dokręcanie korków kluczem nastawnym to średnio rozsądny pomysł ... Edytowane 24 Lutego 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 odkręcanie/dokręcanie korków kluczem nastawnym to średnio rozsądny pomysł ... Zgadzam się. I proszę mnie łaskawie nie pytać skąd ta wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Zapewne teraz koli w oczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Puklus! Ja Ciebie bardzo proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 kamar59 pisałeś że w komorze powietrznej masz oleju pod korek. Czy nie powinna tam być minimalna ilość - ok. 5ml? Jak odkręciłem komorę powietrzną to oleju miałem do pierwszego gwintu od dołu i była wystarczająca ilość. A pod korek to pisałem że jak wkręcałem to mi poleciało po bokach oleju. Dziwne bo jak wykręcałem to nic nie poleciało. Zdjęcia nie zrobiłem niestety. Ale jest w porządku. PS Jak będziesz robił swój przegląd R7 to możesz wrzucić parę fotek w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi