lucass3 Napisano 15 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Może by tak zmienić nazwę tematu? Adapter-pompka przeszło do serwisy amorka przez dyskusje jak to producenci oszczedzaja na oleju Później się dziwić, że szukajka słabo szuka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ile ten XCR ma skoku 120 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 100 ma ale one nie są równo ustawione, a w R7 nie było powietrza za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 15 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 R7 na zdjęciu wygląda jakby miał 80mm skoku. Górna laga licząc po zewnętrzej stronie od uszczelki do korony powinna mieć przy skoku 100mm około 123mm. Przy skoku 80mm jest to 103mm. Zmierz sobie suwmiarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Nie jest dobrze napompowany to nie ma skoku 100 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ja bym się bardziej martwił śrubami niż skokiem widelca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 A ja bym się niczym nie martwił, tylko założył i jeździł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 15 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Tyle leżał i nic mu się nie stało to poleży jeszcze trochę kamar59 co Cię inspirowało przy zakładaniu takiej ilości podkładek na sterówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 15 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 "Drugi zestaw siekaczy"-tak się nazywa taką ilosć podkładek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 (edytowane) Widocznie mu taka pozycja na rowerze pasuje, lepiej chyba gdyby to był inny rower, ten nie do końca jest dopasowany, skoro trzeba wsadzać tyle podkładek ... Te podkładki pod zaciskiem hamulca trochę "hasiorsko" wyglądają ... Edytowane 15 Lutego 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 16 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Ze względu na fakt,iż jest to najdłuższy obecnie temat dotyczący jednego amorka zmieniłem lekko tytuł. Kwestia przedniego hamulca- tarczę masz 185 mm , a adapter pod 180 mm- stąd problemik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Pewnie tak adapter jest na 180 mm a moja tarcza jest 185 mm. I tutaj moje nie dopatrzenie, stąd tyle podkładek żeby mi nie obcierała tarcza. A te śruby to przełożę tą górną na dół a za górna dłuższą włożę i zobaczymy jak to wyjdzie. A kwestia tego hamulca i adaptera, to mogę kupić znowu nowy adapter 185 mm i automatycznie nie będę musiał tyle podkładek dawać. Albo tylko te śruby wymienić na dłuższe i zostawić te podkładki i jeździć i też nic się nie stanie? A te podkładki dystansowe to tak sobie spróbowałem je założyć i zobaczyć jak się będzie jeździć, podniosłem 2 cm raptem. Bez tych podkładek też mi się dobrze jeździło rurę zawsze można uciąć. Rama jest 21 " a mój wzrost 180 cm. Nie wiem czy jest źle dopasowana. A to słowo co to znaczy "hasiorsko" ?? A co długości tematu to może jakiś rekord pobiłem W pytaniach Kto pyta nie błądzi I jest wszystko założone i jechałem wczoraj tylko te krótkie gwinty śruby mnie niepokoją zobaczymy co wyjdzie z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 16 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Rama jest 21 " a mój wzrost 180 cm Ramę masz za dużą, za długi mostek, za dużo podkładek, za mały adapter....ale za to świeży olej w amorku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Hasiorsko - jak rzeźby Hasiora : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Prze%C5%82%C4%99cz_Snozka-pomnik_poleglym.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Plomienne-ptaki-hasior-koszalin-7333d.jpg Co do rozmiaru - to również jestem w szoku, jak przy ramie 21" w takiej konfiguracji i wzroście 180 można "normalnie" jeździć ... Edytowane 16 Lutego 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 16 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Zdejmij ze 2 podkładki ze sterówki chyba że chcesz mieć ją krzywą w niedalekiej przyszłości. Sam miałem wątpliwą przyjemność dokonania takiej zbrodni na widelcu kiedyś. Bodaj RS w jednej ze swoich instrukcji zalecał max 3cm podkładek na sterówce. Poza tym pozycja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Rura faktycznie jest dość długa. Jak nie chce jej ciąć, cześć podkładek może pójść nad mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Rura długa, rama długa, mostek długi - co tu uciąć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Ze względu na fakt,iż jest to najdłuższy obecnie temat dotyczący jednego amorka zmieniłem lekko tytuł. Kwestia przedniego hamulca- tarczę masz 185 mm , a adapter pod 180 mm- stąd problemik . Tylko że firmy które oferują tarcze 180 mm i adaptery do nich nie mają w zestawie hamulca podkładek tri align, które posiada Avid - po zamontowaniu adaptera do tarczy 180 po dodatniu podkładek tri align zacisk odsuwa się od adaptera o 2-3 mm, co daje na średnicy tarczy ok 5 - czyli w sumie 185. Niejednokrotnie przy montażu roweru z jednorodnym zestawem hamulcowym + adapter tak czy inaczej trzeba odsuwać zacisk od widelca dodatkowymi podkładkami - co nie powinno się dziać jeśli geometrycznie zestaw jest kompatybilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Rura długa, rama długa, mostek długi - co tu uciąć ... Jak ja zejdę z siodełka i stoję to mam prześwit nad ramą z 8-10 cm i rama jest za duża jeszcze ?? A jak mam wyczuć że źle mi się na rowerze jeździ. Dziś jechałem dobrze skręcałem zwinie wszystko było. Te podkładki mogę zdjąć ale na razie mi nie przeszkadzają. Wygodną mam pozycję podczas jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Wielkość ramy o nie tylko wysokość rury podsiodłowej, to długość ramy, rozstaw kół, ramy Unibike są dosyć długie, rozmiar 21" to kawał grzmota, ale jeśli dla ciebie jest odpowiedni to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Takie śruby były z adapterem, a ta zaznaczona na żółto jest dłuższa i dałem na górę wytrzymałość 12.8 A starą z góry dałem na dół. I zmierzyłem suwmiarką głębokość gwintu wyszło 13 mm I teraz mogę więcej wkręcić śruby. A wcześniej miałem połowę tego Tylko źle tu jest adapter ustawiony. Tu jest dobrze A tu mój skok podważany przez kogoś 122 mm W terenie Edytowane 16 Lutego 2014 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A tu mój skok podważany przez kogoś 122 mm 122mm to tam jest co najwyżej odkrytych goleni po zewnętrznej stronie. Co nie znaczy, że równa się to wartości skoku amortyzatora. Po pierwsze masz nierówno przyłożoną miarkę która zachodzi minimalnie na uszczelki. Po drugie w Manitou ta część korony w którą wchodzą lagi jest robiona na skos, i od wewnątrz jest niżej. Jak chcesz zmierzyć dokładnie skok o spuść całkiem powietrze i wciśnij do końca amortyzator, na pewno nie schowają się całe górne golenie tylko zostanie 1,5 do 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Wszystko się zgadza , Lumperator informował, że przy skoku 100 mm golenie mają wystawać na 123 mm - czyli pomiar 122 wskazuje na skok 100 mm Wszystko wynika z kontekstu ... Edytowane 16 Lutego 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Tak zgadza się wszystko i mam skok 100 mm W innych amorkach może przy skoku 100 mm jest goleń widoczna 100 mm na zewnątrz. Zależy od konstrukcji danego amortyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiomek Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 A ja się przyczepię do tego Twojego adaptera - a mianowicie po to masz podkładki sferyczne, żeby zniwelować nimi kąt ustawienia zacisku hamulca, który generuje adapter - nie wynosi on 90 stopni. Czyli zacisk nie jest prostopadle do otworów w widelcu. W takim układzie jak to złożyłeś, prawdopodobnie wycierasz sobie gwint w amortyzatorze - śruba wchodzi do niego pod kątem. Jeżeli chcesz zrobić pod 185, powinieneś dołożyć zwykłych podkładek, a podkładki sferyczne zostawić tak, jak było w oryginale czyli po obu stronach zacisku (i oczywiście dobrać odpowiednio dłuższe śruby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi