kamar59 Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Witam będę miał nowy amorek Manitou R-7 z (2012 r) z pełną 7-stopniową regulacją tłumienia ABS+ za 999 zł razem z przesyłką, to chyba dobra cena I moje pytanie jaką pompkę polecacie do tego amortyzatora taka w zupełności starczy? http://ctbike.pl/beto-sp-002-pompka-do-amortyzatorow-400-psi.html chyba najtańsza w internecie znalazłem. I jeszcze adapter bo Manitou R7 będzie miał standard mocowań hamulców tarczowych Post Mount (PM) a w starym XCR był International Standard (IS) to nie będzie pasować, a mam tarczę z przodu 180 mm (hamulce Avid Jucy 3) Chociaż Avid ma PM mocowanie ale i tak jest wymagany adapter ze względu na tarczę 180 mm. I muszę mieć adapter 180 mm przód PM/PM ? To musi być coś z tego np: ? http://bikecenter.pl/index.php?p6952,avid-adapter-180mm-przod-pm-pm lub http://allegro.pl/shimano-adapter-hamulca-pm-pm-180mm-przod-cr-i3911531210.html'>http://allegro.pl/shimano-adapter-hamulca-pm-pm-180mm-przod-cr-i3911531210.html albo ten nie znam firmy http://allegro.pl/shimano-adapter-hamulca-pm-pm-180mm-przod-cr-i3911531210.html bo chodzi o wytrzymałość ramienia. Bo tylko mi te ramie jest potrzebne i śruby nowe, podkładki zdejmuję i przedkładam ze starego i będzie pasować? Tak piszę żeby się upewnić na 100% Tak on wygląda Edytowane 24 Stycznia 2014 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Dokładnie, wszystkie podkładki idą od hamulca, adaptery które podałeś będą jak najbardziej pasować - wybierz ten, który się najbardziej podoba, tu nie ma co się popsuć Pompka sprawdzona, też mam m.in taką - wystarcza do domowych warunków. Co ważne, ma zawór zwrotny co sprawia, że przy odkręcaniu nie ucieka powietrze. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez miskov17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 A jak już będę miał inny amorek z dłuższą rurą sterową czy mogę podnieść o 1-2 cm kierownice do góry, dam podkładkę dystansową. Da mi to coś jakiś efekt w jeździe lepszy komfort jazdy? Bo teraz rure mam 22 cm i podkładka musi być 1 1/8 ? Tak jak rura sterowa amora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Wymiana amorka jest dobrym momentem do sprawdzenia innej , bardziej wyprostowanej pozycji. Rurę zawsze można przyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 podkładka musi być 1 1/8 ? Tak jak rura sterowa amora. Na górze nawet taperowana sterówka m taką średnicę, więc trudno kupić inne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 I chyba nie jest to model z (2012) jak pisałem wyżej http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=2&mar=191&art=2859 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 No i tak będzie, że jest to model 2010, 2011 miały (oprócz innych napisów) zmienioną koronę, niby sztywniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 26 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Mój R7 z 2007 na oko miał identyczną koronę, raczej szczególnie sztywna nie była. Nawet jeśli coś zmienili to raczej niewiele. W porównaniu z dzisiejszą rebą która waży 1,49kg to raczej wypadało blado, czy nawet starą, cięższą o 50g a sztywniejsza a całą epokę. Może masz na myśli te korony z polerowanego alu z wgłębieniami wokół mocowań goleni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 R7 nie jest super sztywny, ma golenie 30 mm, więc bez względu na koronę jest jaki jest, korona została zmieniona w 2011, więc ta z 2007 będzie taka jak 2010 ..., jak chcesz sztywniejszy to jest Marvel ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 26 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Ja to wiem, natomiast kolega kamar59 się nie ściga więc raczej ultra wyśrubowanych parametrów sztywności widelca mieć nie musi, przeskok z xcr'a i tak będzie sporym szokiem jakościowym Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Maniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Kolega ma racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ale w czym ma rację, sam zaczął o sztywności, a ta sztywność wynika głównie ze średnicy goleni, ale w pewnym stopniu może wynikać z korony, a ta w modelu 2012 jest inna ... czy w tym, że ktoś sprzedał Ci widelec z 2010 jako 2012 ?, więc zrobił cię w bambuko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 26 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Chyba chodziło o to ze nie jeździ wyczynowo wiec różnica w sztywności nie jest czymś na czym najbardziej mu zależy, pewnie nawet poczuje poprawę biorąc pod uwagę dotychczasowy punkt odniesienia. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Raczej rozchodzi się o o inny kształt podkowy oraz odlew haków w nowszych modelach z dopiskiem Pro (roczniki od 2011). Koronę trochę poprawiono po wypuszczeniu rocznika 2008 (jakby grubsza?). Sprzęt dla lżejszych osób. Liniowa praca, banalny serwis. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Lumperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Chyba chodziło o to ze nie jeździ wyczynowo wiec różnica w sztywności nie jest czymś na czym najbardziej mu zależy, pewnie nawet poczuje poprawę biorąc pod uwagę dotychczasowy punkt odniesienia. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Tak chodziło że nie jeżdżę wyczynowo. Jutro przyjedzie to się zobaczy. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Rozsądna waga do tego widelca to 75 kg, a nawet przy tej wadze i jeździe amatorskiej czuć , że jest wiotki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 mówicie ze r7 wiotki... A jak przy tym wypada model minute? I czy przy wyborze r7 vs minute warto dopłacać do minute? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 27 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Mam dokładnie takie same odczucia jak Rulez, 75kg to granica komfortu związanego ze sztywnością r7. Moim zdaniem warto dopłacić do minute. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Minute pracuje bardziej komfortowo, jest sztywniejszy i tylko trochę cięższy. Mowa o Minute Pro i starszych rocznikach z polerowaną koroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Mowa o Minute Pro i starszych rocznikach z polerowaną koroną. No a co z modelem minute expert? on juz nie jest taki dobry czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Jest dobry tak samo jak Minute PRO z nowych roczników. Roczniki 2009 (niektóre modele) i niższe roczniki mają nieco gorszy tłumik kompresji. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Modele Expert są cięższe (1657g vs 1861g) oraz mają inny typ sprężyny (Mars vs ACT Air). Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Lumperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Dobrze że wazę 70 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Modele Expert są cięższe (1657g vs 1861g) oraz mają inny typ sprężyny (Mars vs ACT Air). waga dla mnie nie jest aż tak ważna, ale czy między tymi sprężynami jest jakaś większa różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Oczywiście, że jest, ACT Air to wersja dla " ubogich" - działa odczuwalnie słabiej . W zakładce "spring" widać różnice w rozwiązaniach komory powietrznej : http://www.manitoumtb.com/technology/ Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi