Skocz do zawartości

[Detki] odlajtowane

zienio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosze o małą rade.

Zastanawiam sie nad zakupem detek pod koła 26.

Tutaj mam mały zgryz warto zakładać odlajtowane gumki, waga kolo 100-130 g?

Jak z wytrzymałością na przetarcia itp?

Jakie polecacie?

Z góry dzieki za wszelakie opinie.

Napisano

Detek Continentala o wadze 130 gramow uzywaja ludzie do enduro :) i to takiego raczej prawdziwego a nie zrelaksowanej jazdy w warunkach miejskich.

Istotniejsze dla przezycia detki jest jaka jest opona, cisnienie w niej itd.

Napisano

Mogę Ci z czystym sumieniem polecić dętki CYT (ok. 133g). Jeździłem na nich długo. Możesz też spróbować lżejszych Maxxisów Ultralight (ok. 124g). Sprawują się nieźle. Wprawdzie jedna mi poszła na szwie, ale pozostałe sztuki nie sprawiały problemów. Natomiast jestem na nie jeśli chodzi o dętki Schwalbe XX-light - ok. 103g. Szybko z nich ucieka powietrze, a jedna sztuka strzeliła mi w mieszkaniu od tak. Może nie są złe jako typowo lekkie dętki XC, ale do codziennej jazdy celowałbym w trochę pewniejsze.

Napisano

Dętki docelowo bedą siedziały w Race King-ach 2.2 zwijane.

Na tych oponach byłem zmuszony niejako do jazdy na dętkach bo za nic nie szło Supersoniców uszczelnić. Sito a i z rantów potrafiły się "ześlizgnąć" na mleku. W sumie sezon jazdy i tylko jeden kapeć, ale wpadłem w kolczaste "coś" rosnące w lesie i to były kilku centymetrowe kolce... Dętki miałem założone Maxxisy Flyweight 93 g. Zero problemów, ciśnienie trzymały, brak bicia itd. a 130 g. to już waga ciężka. 

Napisano

Ogólnie, to lekkie dętki=mniej gumy. No i w związku z tym będziesz, na pewno musiał je częściej dopompowywać ( no chyba, że po każdej jeździe spuszczasz trochę powietrza, żeby opona się nie rozłaziła - polecane szczególnie na szosie). No i oczywiście zależy na jaki trafisz egzemplarz. W porównaniu ze zwykłymi dętkami dużo częściej będziesz miał problem z tymi w wersji light. Można spróbować ze względu na wagę, ale na dłuższą metę, to nie wiem czy warto. Ogólnie sprawa trochę loteryjna. Ja po kilku próbach zrezygnowałem-za duże koszty. Aczkolwiek, może miałem pecha.

Napisano

ja polecam dętki continental mtb 26 light ok 130g, nigdy nic złego się nie działo

natomiast nie polecam schwalbe extralite ok 130g ani xxligt ok 100g - pękały (wybuchały) mi bez powodu

Napisano

Ja dość długi czas jeżdżę na dętkach Geax mtb ultralite 26", waga w okolicach 130 gram. Jeszcze na nich nie złapałem kapcia. Według mnie mocne, wytrzymałe, waga dosyć zadowalająca.  :thumbsup: Natomiast nie polecam dętek od Kendy!

Napisano

"Geax mtb ultralite 26"

Te widzę w  dobrej cenie zaryzykuje i zobaczymy jak się sprawdzą.

Dzięki za rady Panowie

Napisano

Ja też mogę polecić dętki CYT bo kiedyś były tanie i zdarzały się egzemplarze poniżej 120g - ale uwaga:
Są oznaczone 1.90 - 2.125 i dopóki miałem Race Kingi 2.0 było ok ale po przesiadce na 2.25 Racing Ralph + Rocket Ron kilka razy zastałem rower bez powietrza w tylnym kole - nigdy na trasie ale zawsze rano.
Połatałem i po kilku dniach to samo ale w innym miejscu. O dziwo od strony obręczy.
Opaska była ok - piachu ani ostrych krawędzi nie stwierdziłem.
Za którymś razem odpuściłem łatanie i założyłem ciężka (190g) dętkę i problem zniknął.
Możliwe że trafił mi się jakiś stary egzemplarz tej dętki CYT bo z przodu przy 2.25 nic się nie działo a może dodatkowo przy cienkościennych bardziej trzeba pilnować  tego co jest napisane na opakowaniu ;-)

http://www.hurt.speeder.com.pl/zdjecia/3574.jpg tak wyglądało pudełko z mojej dętki

PS: drugi taki komplet ma moja kobitka i z oponami 2.1 nic się nie działo od kilku tysięcy km.

Zwiększonej podatności na przebicia też nie stwierdziłem ale wiadomo jak ktoś ma pecha to znajdzie szkiełko czy cierń ;)

Napisano

Ja sobie bardzo chwalę dętki Schwalbe SV14 (130g), które stosuję w moich kołach 29". Nie ma z nimi żadnych problemów, dobrze trzymają powietrze.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Schwalbe SV 18 Extra Light - pierwsza wytrzymała około półtora tygodnia zeszłego sezonu, dziś miałem zamiar zrobić druga traske w tym sezonie i druga wyzionęła ducha.  Nie wiem czy mam jakiegoś pecha do tych dętek ale w sumie nie wytrzymały nawet miesiąca, a moze moje 93 kg je wykończyły. W każdym razie nie polecam. Zobaczymy ile pociągną Vitoria Ultralite w rozmiarze 700x30/38c.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...