Skocz do zawartości

[noski] Noski rowerowe bezpaskowe VP-700 - montaż i wrażenia

rambolbambol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem ostanio komplet nosków bezpaskowych (VP-700) do mojej białej bestii o napędzie łańcuchowym. W związku z tym mam do was pytanie:
Do czego służą te blaszki, co są w komplecie?
two.jpg
Na początku myślałem że wkłada się je od frontu noska, aby równomiernie rozłożyc nacisk śrubek na plastik, ale ta blaszka jest za szeroka, co widać na powyższym zdjęciu (nosek z lewej).

Potem pomyślałem, że może ta blaszka powinna iść między pedał a nosek i na jej dole przykręca się odblask, tak jak na zdjęciu poniżej. Za tą opcją przemawia też fakt, że w blaszce są dwa wytłoczenia. To wyższe pasuje w otwór w pedale i usztywniaja blaszkę, żeby się nie przemieszczała w poziomie a to niższe uniemożliwia przemieszczanie się w pione. Rozwiązanie to wydaje mi się jednak głupie, bo po co blaszka byłaby tak długa i zwisała pod pedałem.
one.jpg

Jak powinno się te blaszki zamontować?
PS. Uprzedzając fakty ... chcę te blaszki zamontować, bo to zawsze kilka gram więcej. Jestem zagorzałym antyfanem bicykoanorekcji i zawsze wożę hantle przyczepione do kolan i dziecko w foteliku (lub worek ziemniaków) jak jadę na singletrack.

Napisano

Jedno zdjęcie a tyle treści. Dziękuję sir Baczek :thumbsup:

Dziś postaram się to zamontować i sprawdzić, czy jestem w stanie się zabić. Jak uda mi się zachować stan kontrolowanego tsaheylu na lodzie i jakoś przeżyję, to uznam te noski za dobry zakup.

Moja pierwsza jazda na SPD o mało nie skończyła sie rozpoczęciem szpitalnej diety z emulsyfikowanych zwieraczy zwierzęcych na chlebie razowym w najbliższym zakładzie chirurgii i ortopedii eksperymentalnej.

Myślę, że noski to będzie bezpieczniejsza alternatywa na lepsze podawanie Newtonów w korbę.

Napisano

alternatywa na lepsze podawanie Newtonów w korbę

Bez pasków raczej niewiele dadzą, zwłaszcza przy podciąganiu. Noski bez pasków są do stabilizacji stopy na pedale - mniejsze ryzyko przypadkowego ześliźnięcia nogi.
Napisano

Dziś udało mi się objeździć noski na wszelke sposoby. Uważam, że za mniej niż 20zł z wysyłką,to rewelacyjny zakup.

Po pierwsze mimo, że bez pasków, to są bardzo sztywne. Nie ma problemów z podciąganiem. Jeżdziłem z SPD trochę i szczerze powiedziawszy uzysk z tych nosków jest niewiele gorszy.

Po drugie komfort w porówaniu do SPD znacznie większy. Można jeździć w dowolnym bucie. Nie mia potrzeby "wypinania" się, bo noga naturalnie i w bok i do tyłu się spokojnie wysuwa.

Po trzecie noga jest tam, gdzie powinna. Dziś na śniegowo-lodowym terenie miałem dwukrotnie sytuację, że przednie koło mi gdzieś uciekło. Normalnie skończyłoby się to glebą, ale jeśli jest opcja podania jeszcze obrotu korby, to rower udało mi się wyprostować.

Jedyna wada to fakt, że noski zawsze patrzą w dół i włożenie stopy wymaga "przyzwyczajenia".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...