MatMax Napisano 2 Czerwca 2006 Napisano 2 Czerwca 2006 Mam problem... kupiłem takie cuś http://www.allegro.pl/item106210690_rozkuw...fv_paragon.html . Wsadziłem łańcuch - pokręciłem, rozkuł się, potem wsadziłem ponownie (chcę skrócić o 2 ogniwka), kręcę (idzie już o wiele ciężej to kręcenie, ale się udało). No dobra to teraz składam 2 fragmenty ze sobą (popełniłem błąd bo całkowicie wyjąłem ten bolec-no ale to da się naprawić, trudniej tylko chyba będzie) i nie mogę tego skuć. Teoretycznie ten nagwintowany fragment powinien całkowicie wyjść (albo prawie całkowicie) tak żebym mógł wsadzić bolec od łańcucha od strony bolca w skuwaczu, ale nie da się... pokrętłem mogę kręcić tylko kilka mm - nie mogę tak daleko odjechać, żeby wsadzić między niego, a łańcuch bolec. Nie wiem co sę stało... popsuty jest skuwacz ?? Gwint się w nim zjechał - ciężko się kręci i mogę zrobić ze 2 obroty ?? Ale po 2 rozkuciach ?? Posmarować go jakimś smarem ?? Mam nadzieję, że da się skumać o co mi chodzi... Podsumowując: czy rozkuwacz mógł się popsuć i jak skuć ten łańcuch...
marcinSZ0 Napisano 2 Czerwca 2006 Napisano 2 Czerwca 2006 Nie wiem co sę stało... popsuty jest skuwacz ?? Gwint się w nim zjechał - ciężko się kręci i mogę zrobić ze 2 obroty ?? chyba sam sobie odpowiedziałes ,skoro nie da sie go wykrecic to znaczy ze sie spiepszył gwint albo coś go zablokowało,musi się dać tą śrube wykrecic całkiem,spróbuj czyms popryskac np WD-40, i odkręcać tak jak sie gwintuje ,1-1,5 obrótu wykrecasz i poł wkrecasz i tak długo to robisz az całkiem wykrecisz ps.moze fabrycznie była jakaś wada gwintu ,bo nie przypuszczam aby ten produkt był na tyle lipny zeby po 2 rozkuciach sie zepsuło.
MatMax Napisano 2 Czerwca 2006 Autor Napisano 2 Czerwca 2006 też tak sądzę... jak nie naprawi się po posmarowaniu to odeślę - podobno jakaś gwarancja jest
wawek Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 też tak sądzę... jak nie naprawi się po posmarowaniu to odeślę - podobno jakaś gwarancja jest Jeżeli on wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu na aukcji to ja mam taki sam, niestety straszny badziew, typowo chińska stal miękka jak plastelina więc nic dziwnego że gdy zacząłeś mocniej kręcić to się rozleciał.
ralf Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 ja mam taki sam rozkuwacz, kilka razu juz rozkuwałem łańcuch i skuwałem i wszystko na razie jest ok, no ale moze to temu ze to był nowy łańcuch, ale mam spinke wiec raczej rzadko bede uzywał tego rozkuwacza, ale kiedys sie pewnie przyda, ale zeby tak łatwo gwint spieprzyć
MatMax Napisano 3 Czerwca 2006 Autor Napisano 3 Czerwca 2006 No nowy... nie mam pojęcia co ja tam mogłem źle zrobić... PS: Heja Calvis Witam na forum rowerowym
MatMax Napisano 5 Czerwca 2006 Autor Napisano 5 Czerwca 2006 Udało się naprawić - z tym skuwaczem coś było nie tak. Wsadziłem w imadło dokręciłem do końca - wyciął się najwidoczniej nowy gwint, bo teraz działa już dobrze i mogłem dokończyć naprawiane łańcucha
Hellsing Napisano 17 Czerwca 2008 Napisano 17 Czerwca 2008 http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...572_4857e480_38 Właśnie składam zamówienie i sie zastanawiam czy jest sens wydawac na skuwacz az 60 zł ? Jesli tak to wyprowadzcie mnie z bledu , jesli nie to powiedzcie ktory z nich byscie polecili .
99tomcat Napisano 17 Czerwca 2008 Napisano 17 Czerwca 2008 Ja za swój dałem chyba 8 zł- do rozkucia starego łańcucha i ew skrócenia nowego starczy a resztę załatwiają spinki srama albo kmc (jak sie ma 8 rzędowy shimano to inne spinki nie pasują ) Za 60zł to masz skuwacz, parę spinek i jeszcze nowy łańcuch jeśli nie kupujesz jakiegoś hi-end Jak jesteś starej daty i bez spinek ma być to warto wydać więcej na dobry rozkuwacz np shimano- nadal jednak 60zl to ciut drogo
verul Napisano 18 Czerwca 2008 Napisano 18 Czerwca 2008 60zl drogo to trzeba bylo zobaczyc cene skuwacza rohloffa Ale zgadzam sie, lepiej spinki pozakladac. Taniej, wygodniej i pewnie jeszcze bezpieczniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.