Lawi Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Witam. Chciałem wyczyścić stery, ponieważ słyszałem w nich trzeszczenie piasku. Po rozkręceniu wszystkiego nie wiem jak wyciągnąć łożyska. Poszukałem trochę w necie ale nie wiem jaki to rodzaj, a nie chcę robić czegoś na siłę. Jak mogę je zdemontować/dokładnie wyczyścić z piasku? Dołączam zdjęcie: Klik
Filipek50 Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Musisz podważyć czymś i powinny wyskoczyć.
Lawi Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Napisano 20 Stycznia 2014 Tylko w którym miejscu? Zdjęcie W miejscu nr.1 włożyć coś pomiędzy ramę, a łożysko lub w miejscu nr.2 w środku łożyska?
Filipek50 Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Zrób jeszcze jedno zdjęcie. W lepszym oświetleniu, bez flesza, fokusa ustaw na stery i przetrzyj je szmatką.
progress Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Najłatwiej wybić je np. kawałkiem metalowej rurki. Dolne łożysko od góry i odwrotnie, tak jak widać na 1 zdjęciu. Trzeba się przyjrzeć i koniec rurki oprzeć na wystającej części łożyska, nie na misce.
Filipek50 Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Można też tak na około podważać śrubokrętem od środka.
miskov17 Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Generalnie powinny wychodzić bez żadnych "ale", w razie problemów patent z rurką jest najlepszy.
Rulez Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Zamiast rurki można użyć kawałka kija od szczotki.
Lawi Napisano 21 Stycznia 2014 Autor Napisano 21 Stycznia 2014 Czego mam się spodziewać po wybiciu tego łożyska? Jest to jeden pierścień czy wysypią mi się z niego kulki?
Mod Team Puklus Napisano 21 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 21 Stycznia 2014 Możesz sie spodziewać ze wypadnie łożysko i jak go nie złapiesz spadnie na ziemie to łożysko maszynowe, o takie : I jak by sie rozleciało podczas wyciągania znaczy ze nadaje sie w kosz. Ogólnie jak je doczyścisz powinno przypominać te z obrazka i kręcić sie ładnie z wyraźnym oporem ale gładko.
Rulez Napisano 21 Stycznia 2014 Napisano 21 Stycznia 2014 Możesz się też spodziewać, że po zdjęciu uszczelek z łożysk zobaczysz wewnątrz rdzę. Jeśli ju z wyjmiesz łożyska, koniecznie zdejmij uszczelki (podważając nożem do tapet) , zobacz jak się mają wnętrzności, najlepiej było by je przepłukać benzyną ekstrakcyjną i napchać nowego smaru, po złożeniu sprawdź czy wewnętrzna bieżnia nie ma luzu w stosunku do zewnętrznej, jeśli wyczujesz , że jest luz , to nie radzę ich zakładać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.