Bleah Napisano 5 Lipca 2005 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Jeżeli nie wiecie co znaczy jakiś wyraz, skrót albo o co w ogóle chodzi piszcie tu... Na początek co to jest "OTB" i "spd' :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 11 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Dziś dodałem dział FAQ jeśli brak w słowniku jakiegoś pojęcia lub jest niejasno, źle wytłumaczone to zapraszam tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Dziś dodałem dział FAQ jeśli brak w słowniku jakiegoś pojęcia lub jest niejasno, źle wytłumaczone to zapraszam tu Świetna robota z tym FAQ, naprawdę przednia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Lookas46 - Ładnie zrobione i przejrzyście, ale duże uproszczenia, rozumiem, że takie było Twoje założenie, żeby napisać skrótową wersję dla ludzi, którzy nie będą wnikać w szczegóły itp. i nie zależy im na precyzji, a na ogólnym pojęciu na temat Jak tak, to całkiem OK, może nie będą zadawać wciąż pewnych pytań.. Miejmy taką nadzieję Przyda się. PS: Może dodaj do roweru trialowego jego zastosowanie, bo jest tylko budowa, a kto zgadnie co to za dziwactwo - taka moja propozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 do literki B, można dorzucić Blat - największa tarcza w korbie. Nagminnie, błędnie używa się terminu do określenia każdej z tarcz mechanizmu korbowego. Centrowanie - regulacja naciągu szprych mająca na celu wyprostowanie koła, a także wyrównanie odległości klocków hamulcowych od obręczy. Raczej ustawienie obręczy w osi roweru, a nie wyrównanie odległości klocków. Cross country - XC - zawody w wyścigach dla rowerów górskich. Język polski, język polski. Co to znaczy zawody w wyścigach? Czułość amortyzatora - im amortyzator jest czulszy tym płynniej będzie pochłaniał mniejsze uderzenia. Chyba nierówności będzie pochłaniał. DH - downhill, konkurencja rowerowa polegająca na jak najszybszym pokonaniu wyznaczonej trasy. Zapewne trasa może być wyznaczona również pod górę. Fajka - element łączący gwintowany widelec z kierownicą. Tudzież stalowa, zagięta rurka, prowadząca linkę od pancerza do mocowania hamulca V-brake. Gusset - wspawana blacha w miejscach szczególnie obciążonych mająca za zadanie podnieść wytrzymałość ramy Raczej kształtownik niż blacha. Kształtownik odnosi się zarówno do blachy, jak i elementów trójwymiarowych, które też są często wspawane, Imbusy - klucze sześciokątne. Jak również klucze Allena, Ampuły. Kliki - inna nazwa SPD Raczej pedałów zatrzaskowych. SPD to system. Masa amortyzowana - waga wszystkich elementów amortyzowanych (golenie górne i cała rama). Powinna być w miarę jak największa. Powinna stanowić jak największą część masy całego roweru. Tyle moich uwag do tej ogromnej pracy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 12 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Cały czas coś tam poprawiam i zmieniam. Jak gdzieś jest błąd to dajcie znać na PW Gdyniabiker chciałem zrobić taki faq aby nakreślić zagadnienie, a jeśli komuś mało informacji może zadać pytanie w tym temacie lub poszukać gdzie indziej. Natomiast wszystko to czego zabrakło tam, a zostanie poruszone tu zostanie dodane tam hehe namieszałem teraz PS hudy poprawki zaraz naniosę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Danniels Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Gabel - (z germańska) - widelec lub amortyzator. Heble - hamulce Kielnia - kierownica Poza tym u mnie na wsi na największą tarczę w korbie mówi się "patelnia", a na najmniejszą "młynek". No i imbusy to dosyć płynne określenie. Ja chciałem ostatnio kupić w Gdyni torksy (tego też nie ma w słowniczku), to musiałem kalambury w sklepie urządzać żeby facet zrozumiał o co mi chodzi i w końcu mi oświadczył że to są imbusy. (chodziło o klucze z ośmioramienną gwiazdką, takie jak do niektórych tarcz hamulcowych) Takie sześciokątne nazywa się generalnie ampulowymi (tudzież ampulami). Do rozpatrzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Torxy, to nie imbusy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vistat Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 imbusy=ampule słowa są jednoznaczne przynajmniej u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Danniels Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 GdyniaBiker, to idź do tego rowerowego na Starowiejskiej, niedaleko dworca (to chyba ten sam co kiedyś był przy pl. Kaszubskim) i spróbuj wyjaśnić to dziadowi, który tam łaskawie obsługuje Jeszcze go przeprosisz za wizytę prezydenta w Brukseli jak zacznie na Ciebie burczeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Rozumiem, że znasz różnicę, to sorry, troszkę nieoczywista była Twoja opowiastka, więc zaznaczyłem No cóż, sprzedawcy mało profesjonalni też się zdarzają, o dziwo często... To już chyba lepiej iść do Cyklo, bardzo blisko Chociaż z cenami różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Co oznacza wyraz - koło - ? / wyraz ze słowniczka rowerowego / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igl4k Napisano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Koło w znaczeniu rowerowym to komplet elementów czyli piasta ,szprychy ,obręcz ,dętka i opona które pozwalają się rowerowi poruszać po różnorakim terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 To znaczenie znam, ale chodzi mi o inne. Iql4k jesteś z Wrocławia to możesz nie wiedzieć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igl4k Napisano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 A co do tego ma to że jestem z Wrocławia?? A jest jeszcze jakieś znaczenie? To ja też bardzo chętnie chciałbym je poznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Koło - rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 To znaczenie znam, ale chodzi mi o inne. Iql4k jesteś z Wrocławia to możesz nie wiedzieć ! To że jesteś z Wrocławia ma w tym wypadku znaczenie bo - koło - to rower po ...kaszubsku. Lukashs jest z Gliwic i wiedział ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igl4k Napisano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 No to rzeczywiście Wrocław ma znaczenie w tym przypadku Dobra już wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Rozumiem, ić w Gliwicach, jak i u nos, na Górach, goda się po kaszubsku? No dobra, ja już jestem zasymilowany, nawet zaimprowizować nie umiem. Ale w Częstochowie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 jak widac kaszubi i slazacy maja podobne 'jezyki' no na pewno co do kola sie zgadzaja, kazdy slazak wie ze kolo = fahrrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredzio Napisano 14 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Widziałem kiedyś taki hamulec.. Tzn w rączce hamuje się normalnie i można jednocześnie zmieniać przerzutkę podczas hamowania (chyba ruchem góra dół) Jak takie manetki się nazywają? Oprócz manetek potrzebne coś jeszcze, dział to ze zwykłymi V-brake ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 14 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ten systemik zwie się Dual Control. http://www.bike-land.pl/dzwignia-dual-cont...m970-p-289.html http://www.youtube.com/watch?v=R5ID3suA00s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredzio Napisano 14 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 O to chodziło, thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klafit Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czym jest dyscyplina 4x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Słabo szukałeś http://www.forumrowerowe.org/topic/41728-typy-rowerow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi