Jurcyk Napisano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Co to są sztywne osie w rowerze MTB i jak je rozpoznać w specyfikacji technicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Przy amortyzatorze najczęściej Oznaczenie QR12 czy QR15. Jeśli chodzi o tył to np. piasta 12/135, z czego pierwsze cyfry przed slashem oznaczają rodzaj osi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KolegaMisia Napisano 27 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 co oznacza że hamulce są zeszczane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 27 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 co oznacza że hamulce są zeszczane? Tzn. że gdzieś wycieka olej. Dotyczy to hamulców hydraulicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Sierpnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Co to są sztywne osie w rowerze MTB i jak je rozpoznać w specyfikacji technicznej? Każda oś jest sztywna Jednak w slangu rowerowym oznacza to taki rodzaj mocowania piasty do widelca czy też ramy, gdzie by zamontować koło musimy przewlec oś przez widelec/ramę i piastę jednocześnie. Zwykłe ośki na 9/10mm, można umieścić w widelcu/ramie bez tzw, QR czyli quick release - szybkozamykacza/zacisku koła. Bez niego koła wypadną, gdy podniesiemy rower ale na upartego jechać można. W sztywnych osiach nie ma osi w piastach ... bo wyjmuje sie ją do demontażu kół., sztywnych osi jest kilka standardów: - 20x110mm - gdzie pierwszy wymiar to średnica osi a drugi długość montażowa piasty. to pierwszy z powstałych, obecnie ostał się tylko w DH, dotyczy oczywiście przedniej piasty. - 15x100mm, - pojawił sie dość nie dawno, szybko zastępuje osie 9mm w widelcach początkowo XC a obecnie nawet enduro czy freeride'u. - 15X110mm - pojawił sie nie dawno, stosowany do widelców tzw boost, do cięższych zastosowań. - 12x135/142 - również pojawił sie nie dawno, wszedł szturmem do ram, początkowo zjazdowych w celu usztywnienia tylnego trójkąta, obecnie stosowany w niemal każdej nowej ramie. - 12x100 - świeżynka, stosowana w rowerach CX-cyclocross, czyli przełajówkach, w najnowszych konstrukcjach są stosowane piasty 12mm z przodu i z tyłu - w tych na hamulce tarczowe. Z tym że te z tyłu mają 12x135. Są też oczywiście inne standardy jak np 150 mm z tyłu czy z przodu stosowane w fatbikach czy rowerach DH itd. Warto wspomnieć ze nie zawsze przy średnicy osi jest QR. QR jak pisałem jest skrót od szybkiego wyjmowania koła, a pierwsze ośki 20mm były mocowane na 4, 5 czy 6 imbusów i na pewno do QR sie to nie zaliczało W ramach czasami mamy QR z wajchą - możliwość wyjęcia koła bez narzędzi np Maxle , lub na imbus 5 lub 6 mm i niestety bez klucza nie wyjmiemy koła. Jeszcze jedno Zwracajcie uwagę na nazwę widelca np Rock Shox Pike 27.5 różni się od tegoż samego modelu o nazwie 27.5+, ten plusik oznacza ze ma ma oś boost czyli 15X110 i zwykłe koło będzie miało spory luz, bez adapterów sie nie da tego poskładać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Co to jest dropbar, pytam w kontekście roweru MTB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 16 Października 2016 Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Sorki ,miałem na myśli dirt drop bars ale już sobie o nich poczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
next Napisano 10 Maja 2017 Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Kiedyś kiera roweru zjazdowego miała slambara.To taka poprzeczka wzmacniająca używana dziś już chyba tylko w be em iksach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirecki Napisano 15 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 To ja zapytam bo nic sensownego nie znalazłem : o co chodzi z klamkomanetkami szosowymi typu drop bar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 15 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 (edytowane) Drop bar to typ kierownicy podobnej do szosowej.Jesteś pewien że chodzi o klamkomanetki? No chyba że chodzi o same klamki hamulcowe.Są modele,które swoim kształtem są lepiej dopasowane do tego rodzaju kierownicy. Edytowane 15 Lipca 2017 przez Tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirecki Napisano 15 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Chcę kupić kamkomanetki srama i są typu drop bar . Mam kierownicę typu baranie rogi - to się "scali" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Baranie rogi to drop bar. Klamkomanetki typu ST (Shimano)I, Brifter (SRAM) lub Ergoshifter (Campa) zostały właśnie do takich kierownic stworzone. Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simba Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Ożywię ten wątek bo nurtuje mnie jedno pytanie. W jednym rowerze mam stack 585. W drugim 615. Czy to oznacza, że mając taką samą ilość podkładek i ten sam mostek założony w ten sam sposób kierownica w tym ostatnim będzie znajdowała się o 3 cm wyżej niż w tym pierwszym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 @Simba tak (licząc względem środka osi suportu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simba Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rordo Napisano 16 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Witam, Planuje reaktywowac mojego ponad 10letniego Gianta Rocka SE. Planuje w nim wymienić w pierwszej kolejnosci: kasetę, łańcuch, korbę i suport. Szukając w internecie informacji dot. suportu trafiłem na zapis: Środek suportu: Cartridge Chciałbym się dowiedzieć jaki suport kryje się pod tą nazwą. Czy to jakiś konkretny system? Zakładam, że będzie to mocowanie tzw. na kwadrat ale chciałbym znaleźć trochę więcej informacji. Jesteście w stanie pomóc? Poniżej link do strony, z której korzystalem: http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/273/Giant.Rock/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 17 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 (edytowane) To na pewno będzie kwadrat, a sformułowanie cartridge jest dość nieszczęśliwe, bo bardzo ogólne. Po prostu chodzi o suport nierozbieralny, pakiet, wymieniany w całości, bez określenia w jakim systemie (kwadrat, octalink, isis). W starych rowerach suport był rozbieralny: bieżnie, kulki luzem albo wianki z kulkami, oś, ewentualne uszczelnienia itd. wszystko dało się rozebrać, ewentualnie coś tam wymienić, nasmarować, złożyć. Suport pakietowy po prostu się wymienia cały. Edytowane 17 Lipca 2019 przez Kolmark 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_98520 Napisano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 do literki B, można dorzucić Blat - największa tarcza w korbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 (edytowane) Przypomni mi ktoś co to konik w żargonie kolarskim? chodzi o jakąś część. Edytowane 24 Czerwca 2020 przez cienkun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Czy to przypadkiem nie był wózek przerzutki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Konik = wózek = pantograf. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m4rc0 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Do czego stosuje się ekspandery w kapslach do sterów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Grudnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2021 Ekspander zastępuje popularną gwiazdkę. Jest on wymagany przy karbonowych rurach widelców, bo gwiazdka może zniszczyć karbon lub zgnieciesz rurę przykręcając mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Mogę przemycić pytanie ? Klucz od kasety pasuje też do wolnobiegu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Zależy od klucza .Są klucze do wolnobiegu, klucze do kasety, ale są też takie co pasują do kasety i do wolnobiegu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi