wojtolinho Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Proszę o pomoc, może inne propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Dałbyś przynajmniej linki do nich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtolinho Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 bardzo proszę:http://www.kross.pl/pl/2014/urban/noruhttp://www.dobrerowery.pl/jamis-2013-beatnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WAK Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Dołączam się do pytania. I kilka uwag - w Krossie chyba jest problem z noszeniem roweru na ramieniu (linka bez pancerzyka od spodu rury), rama też jest nieco sportowa. Jamis jest bardziej "miejski" - rama jest z elementów o stałej średnicy zewnętrznej, linka tylnego hamulca jest przymocowana do ramu za pomocą opasek - to dla tych, którzy chcieliby na ostrym zdjąć hamulce? No i Beatnik ma flip-flopa, czego nie ma chyba w Krossie. Hmm... To dlaczego ten Kross jest droższy (~1300 PLN do ~1500 PLN). I jeszcze jedno - wymiana tylnej piasty na SRAM Automatix ma sens (w Beatniku to oczywiście rezygnacja z flip-flopa, ale mnie niekonicznie interesuje ostre koło, raczej wygoda w użytkowaniu i minimalnizm w wyglądzie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtolinho Napisano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 jeszcze ten model wydaje się ciekawą propozycją:http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-btwin-fit-500-id_8239798.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WAK Napisano 25 Marca 2014 Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Może i ciekawy ten Decathlon, ale... z zupełnie innej bajki: biegi z wózkiem, dużo biegów, widelec karbonowy, cena ~2000 PLN - niewiele ma to wspólnego z Twoimi poprzednimi propozycjami, które były raczej minimalistyczne i z innym budżetem. Errata do poprzedniego postu, bo coś go chyba nie dokończyłem ;-) - chciałem zapytać, czy wymiana tylnej piasty na SRAM Automatix ma sens. Ale raczej ma. zresztą założyłem o tym inny wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalpv2 Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Sam szukałem czegoś lekkiego, sztywnego i zwinnego do miasta. Ostatecznie kupiłem Scott sub 30. To jest model 40 z obecnej kolekcji http://www.arkus.sklep.pl/rower-scott-sub-40-2013-p-5247.html Jestem bardzo zadowolony z wyboru. Na początku wydawał się za sztywny, ale szybko można się przyzwyczaić. I jest bardzo szybki, szczególnie po założeniu oponek 28mm. Przy mojej wadze 90kg tylne koło lekko rozcentrowane przy przebiegu około 3000km. Za niecałe 2k powinieneś coś znaleźć z 2013 roku. Teraz coś bardziej purystycznego 2x Fuji http://e-sportowiec.com.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=3346 http://e-sportowiec.com.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=3339 To są modele z tego roku, ale jakiś czas temu na skąpcu widziałem modele 2013 za około 1500. Może jeszcze można je gdzieś znaleźć. Sam bym takiego kupił, gdybym miał miejsce na 2 rowery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WAK Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Jeśli chodzi o mnie, który podłączyłem się do wątku ;-), to: Scott ma za dużo osprzętu, szukam SS z zamiarem podmiany tylnej piasty na automatyczną dwubiegową z torpedo, aby rower był minimalistyczny pod względem wyglądu i obsługi. Pierwszy Fuji to typowa szosówką z barankiem - odpada, drugi byłby interesujący, gdyby nie cena i opony 23c, co sugeruje problemy z czymś grubszym. Teraz mam tak z Beatnikiem, na którego już prawie byłem zdecydowany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarad Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Ha, a ja mam tego Beatnika od dwóch lat. Zakup był efektem zaciekawienia rowerem minimalistycznym, chęci posiadania takiej "kolarki dla ubogich". Bez wcześniejszych doświadczeń czy wiedzy o tego typu rowerach. Na moje oko rower zrobiony trochę po taniości. Chyba niezbyt trwały lakier, łatwo łąpiący rysy i pęknięcia. Od razu do wywalenia jakieś okropne plastikowe pedały zintegrowane z noskami. Z czasem wymiana chwytów, które łatwo przesuwały się po kierownicy aż w końcu pogubiłem zatyczki. Największy problem to jednak suport korby, chyba marnej jakości i nieszczelny. W każdym razie po umyciu roweru wodą należało go odstawić do wyschnięcia - bez tego napęd głośno skrzypiał. Teraz, po 2400 km suport skrzypi już niezależnie od okoliczności i koniecznie muszę go wymienić. Inna wyraźna wada, to słabe hamulce. Oczywiście przed zakupem nie rozumiałem co to jest "rama torowa" z poziomym hakiem i jaki to kłopot (przy braku wprawy i talentu) przy montażu koła, gdy jego położenie i naciąg łańcucha trzeba wyregulować odpowiednio dokręcanymi śrubami. A trzeba było sobie z tym radzić, bo początkowo przeżyłem naprawdę gehennę, notując liczne przebicia dętki. Było to naprawdę stresujące i zniechęcające, gdy co chwila trzeba było się awaryjnie rozkładać i bawić kluczami (jednak samozamykacze to wygodna rzecz). Jestem ciężkim cyklistą (raczej nie pasuję do takiego zwiewnego roweru) i większość postojów było wynikiem dobijania obręczy koła. Obecnie zjawisko nie jest już tak dotkliwe, po założeniu grubszych opasek na obręcze i regularnej dbałości o wysokie ciśnienie w kołach. Zalety? Rower jest ładny . Dość lekki i... zwiewny, chwila nieuwagi i już leży, w końcu dokupiłem nóżkę (chyba profanacja ). Jak dla mnie ma bardzo wygodne siodełko. No i jak już nabierzesz rozpędu, to się toczy, toczy, toczy... . Gorzej z tym rozpędem, chyba jednak przydałaby się jakaś przerzutka, bo waga ciała przeszkadza, a noga najwyraźniej nie zawsze podaje. Kross Noru jest droższym rowerem, ale chyba warto dołożyć, bo komponenty lepsze, a i szersze opony poprawią komfort jazdy po mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.