mejdejxd Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Witam. Chciałem się dowiedzieć czy damper sprężynowy zastąpił by powietrzny? Bo przecież w powietrznym SAG reguluje się dopompowaniem powietrza, a w sprężynowym sprezyna tak? Czy jeśli rama jest dopasowana do powietrznego to tak musi zostać? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 19 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Jasne że możesz założyć sprężynowego zamiast powietrznego, kwestia odpowiedniego doboru sprężyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 W sprężynowym dobierasz sprężynę do ramy a sag ustawiasz poprzez jej skręcenie na regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 W sprężynowym dobierasz sprężynę do ramy I chcesz nam powiedzieć że nie ma różnicy czy ktoś waży 50 a 150 kg ?? W sprężynowym dobiera sie sprężynę do przekładni rami i do wagi rowerzysty. Ustawieniami sie tylko dostraja prace zawieszenia. Damper powietrzny na pewno ma szersze spektrum ustawień, jest dużo lżejszy, jednak sprężyna pracuje znacznie znacznie czulej, jeżeli jest prawidłowo dobrana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 19 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dokładnie, a jak się za bardzo skręci sprężynę to cała jej zaleta, czyli czułość, idzie się paść na łąkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejdejxd Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Czyli bez problemu mogę wsadzić sprężynowym damper tylko muszę dobrać odpowiednią sprężynę tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dokładnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 I chcesz nam powiedzieć że nie ma różnicy czy ktoś waży 50 a 150 kg ?? W sprężynowym dobiera sie sprężynę do przekładni rami i do wagi rowerzysty. Ustawieniami sie tylko dostraja prace zawieszenia. Damper powietrzny na pewno ma szersze spektrum ustawień, jest dużo lżejszy, jednak sprężyna pracuje znacznie znacznie czulej, jeżeli jest prawidłowo dobrana. Tego nie powiedziałem. Miałem to dopisać, ale pomyślałem sobie że na tym forum siedzi tyle typa, że zaraz znajdzie się 10 osób które to zrobią. Nie jestem taki samolubny, dałem szansę wykazać się też innym. mejdejxd Tu masz przykładowy kalkulator: http://www.tftunedshox.com/info/spring_calculator.aspx Sporo tego jest w necie, warto przeliczyć na kilku i porównać wyniki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejdejxd Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dzięki Panowie za szybką odpowiedz pomogliście mi bardzo. Temat w takim razie do zamknięcia. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Tylko jeszcze taki mały njus wypada dodać, że niektóre ramy nie przyjmą dampera sprężynowgo ze względu na brak miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 To prawda że należy sie zorientować czy dany damper sie wejdzie do ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Dziękuje za namaszczenie mojej odpowiedzi moderatorskim "TAK" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ależ proszę bardzo polecam się na przyszłość, wyprawiam także przyjęcia, fotografuję śluby, naprawiam sprzęty mechaniczne i wahadłowce kosmiczne. I wiele wiele innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Super, na pewno skorzystam. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejdejxd Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Zmieści się spreżynowy nawet Fox Van RC mam duzo miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.