mejdejxd Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 Witam. Chciałem się dowiedzieć czy damper sprężynowy zastąpił by powietrzny? Bo przecież w powietrznym SAG reguluje się dopompowaniem powietrza, a w sprężynowym sprezyna tak? Czy jeśli rama jest dopasowana do powietrznego to tak musi zostać? Pozdrawiam.
Mod Team sznib Napisano 19 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2014 Jasne że możesz założyć sprężynowego zamiast powietrznego, kwestia odpowiedniego doboru sprężyny.
RafalSBK Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 W sprężynowym dobierasz sprężynę do ramy a sag ustawiasz poprzez jej skręcenie na regulacji.
Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2014 W sprężynowym dobierasz sprężynę do ramy I chcesz nam powiedzieć że nie ma różnicy czy ktoś waży 50 a 150 kg ?? W sprężynowym dobiera sie sprężynę do przekładni rami i do wagi rowerzysty. Ustawieniami sie tylko dostraja prace zawieszenia. Damper powietrzny na pewno ma szersze spektrum ustawień, jest dużo lżejszy, jednak sprężyna pracuje znacznie znacznie czulej, jeżeli jest prawidłowo dobrana.
Mod Team sznib Napisano 19 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2014 Dokładnie, a jak się za bardzo skręci sprężynę to cała jej zaleta, czyli czułość, idzie się paść na łąkę.
mejdejxd Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Napisano 19 Stycznia 2014 Czyli bez problemu mogę wsadzić sprężynowym damper tylko muszę dobrać odpowiednią sprężynę tak?
RafalSBK Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 I chcesz nam powiedzieć że nie ma różnicy czy ktoś waży 50 a 150 kg ?? W sprężynowym dobiera sie sprężynę do przekładni rami i do wagi rowerzysty. Ustawieniami sie tylko dostraja prace zawieszenia. Damper powietrzny na pewno ma szersze spektrum ustawień, jest dużo lżejszy, jednak sprężyna pracuje znacznie znacznie czulej, jeżeli jest prawidłowo dobrana. Tego nie powiedziałem. Miałem to dopisać, ale pomyślałem sobie że na tym forum siedzi tyle typa, że zaraz znajdzie się 10 osób które to zrobią. Nie jestem taki samolubny, dałem szansę wykazać się też innym. mejdejxd Tu masz przykładowy kalkulator: http://www.tftunedshox.com/info/spring_calculator.aspx Sporo tego jest w necie, warto przeliczyć na kilku i porównać wyniki. Pozdrawiam
mejdejxd Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Napisano 19 Stycznia 2014 Dzięki Panowie za szybką odpowiedz pomogliście mi bardzo. Temat w takim razie do zamknięcia. Pozdrawiam.
Przeor Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Tylko jeszcze taki mały njus wypada dodać, że niektóre ramy nie przyjmą dampera sprężynowgo ze względu na brak miejsca
Mod Team Puklus Napisano 20 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 20 Stycznia 2014 To prawda że należy sie zorientować czy dany damper sie wejdzie do ramy
Przeor Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Dziękuje za namaszczenie mojej odpowiedzi moderatorskim "TAK"
Mod Team Puklus Napisano 20 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 20 Stycznia 2014 Ależ proszę bardzo polecam się na przyszłość, wyprawiam także przyjęcia, fotografuję śluby, naprawiam sprzęty mechaniczne i wahadłowce kosmiczne. I wiele wiele innych
mejdejxd Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Napisano 22 Stycznia 2014 Zmieści się spreżynowy nawet Fox Van RC mam duzo miejsca
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.