krajes Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 Witam, na te święta mikołaj wyposażył mnie w nawigację rowerową garmin edge 810. Dodatkowo posiadam mapy PL TOPO 2013.3. Mam pytanie, czy znacie sposób, aby przy planowaniu tras w uwzględniane były drogi rowerowe? Pozdrawiam Krzysiek
mixchris Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 Osobiście mam Oregon'a 600 ale są to podobne urządzenia. Nie każda mapa ma rutowalne szlaki. PL TOPO na szczęście ma taką właściwość ale nie odróżnia szlaków rowerowych od pieszych, szlak to szlkal. Wejdź w ustawienia / Wyznaczanie trasy ustaw aktywność na Kolarstwo rekreacyjne albo górskie. Metoda obliczania - Minimalizuj czas. Unikaj - autostrady. Teraz przy wyznaczaniu trasy powinien brać pod uwagę szlaki ale zawsze będzie miał tendencje do prowadzenia drogami taki ma niestety priorytet. Powiedz jak Ci poszło?
krajes Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Napisano 19 Stycznia 2014 Dzięki za podpowiedzi. Zastosowałem ustawienia, jednak ciężko to sprawdzić w centrum Warszawy, jak tylko wybiorę się na jakąś wycieczkę sprawdzę. P.S. Na czym planujesz trasy przed wyjazdem?
mixchris Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 Nie musisz iść na wycieczkę by to sprawdzić. Zaznacz punkt gdzieś w środku lasu na szlaku może być Kampinos i przeprowadź symulację trasy. W GPS'ie zobaczysz czy rutuję po ścieżkach. Trasy wytyczam w MapSource gdyż BaseCamp ma dziwny interface do projektowania tras. Korzystam z obydwu programów. Taka mała rada przy projektowaniu tras. Nie wrzucaj tras w postaci Tracka tylko jako Śladu. Z tego względu iż GPS ma inny algorytm obliczania trasy niżeli BaseCamp czy MapSource mimo takich samych ustawień "Kalkulacji trasy" i tak np. Zaznaczysz sobie punkty z których składa się trasa i według których obliczana jest trasa a GPS może cię poprowadzić inną drogą, często na około i w rzeczywistości trasą będzie wyglądał zupełnie inaczej niż w programie. Więc najlepiej zrobić sobie trasę w MapSource według punktów tak żeby wszystko Ci pasowało a następnie prze konwertować gotową trasę na ślad Wrzucasz ślad do GPS'a możesz po nim nawigować i wiesz że będziesz jechał dokładnie po nim i na 100% nie zboczysz z wyznaczonej trasy albo wybierasz sobie odpowiednio jaskrawy kolor śladu zaznaczasz by był widoczny na mapie i oszczędzając baterie na nawigacji sam śledzisz ślad na mapie.
Machnac Napisano 27 Stycznia 2014 Napisano 27 Stycznia 2014 Daj znać jak ci się ta zabawka sprawuje - sam mam na nią ochotę. Czytałem gdzieś, że wrzucając np. czyjś ślad w formacie gpx, pokazuje na początku wszystko ok, a po rozpoczęciu trasy zaczyna ja skracać po swojemu a nie prowadzić po szlaku. Trochę mnie to zmartwiło, bo chodziło mi o takie urządzenie, które obsługuje nawigowanie po wgranym gpx (duzo jeżdżę po Polsce i jeżdżę rowerem po okolicach gdzie się zatrzymuję na nocleg, ale robię to na "czuja" jedynie z mapą w ręku, o ile akurat posiadam mapę danego regionu i wolałbym jeździć po sprawdzonych trasach). Przy okazji do kompletu myślę jeszcze o Virb Elite.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.