Skocz do zawartości

[Rama] Pod sakwy i sport

Gość Goral96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za względu na ilość ciągniętej linki przez klamki szosowe a klamki do MTB. Michał Wolf przerabiał ten temat więc ta wiedza jest nabyta od innych. Sam tego w praktyce nie analizowałem.

"Zgłębiłem" temat, bo mi chodził po głowie. Jest różnica w ilości linki wyciąganej przez klamkę V i klasyczną klamkę szosową. V-ka wyciąga jej dużo więcej, więc będzie działać ze szczęką szosową, ale na odwrót nie koniecznie. Gdy klamka jest szosowa, klocki muszą być bardzo blisko obręczy - co może stwarzać problemy. Ale są rozwiązania:

- mini V-ki - hamulce z krótszymi ramionami

- klamki na baranka dostosowane do V-ek (np Tektro RL520)

Napisano

Witam. Będę teraz składał rower i muszę zakupić ramę. Jeśli chodzi o mnie, to potrzebuję jej do wypraw z sakwami, ale też żebym mógł jeździć bardziej sportowo. Więc tak, koszt to do 600zł, ale jakby jakaś super była, to 800zł dam. Ten rower będzie złożony jako szosa na takiej ramie. Będzie lekki, miał wąskie opony, lecz będę na wyprawy je zmieniał. Korba też duża itd.. Pytanie, o te ramy, oraz o porównanie ich http://allegro.pl/rama-kellys-mash-cross-19-i-21-madbike-sz-n-2013-i3896824910.html   http://allegro.pl/cube-central-gts-rama-treking-rozm-54-i3815773709.html  http://allegro.pl/cube-cross-sl-crossowo-szosowa-rozm-56-nowa-i3821155717.html  . Powiedźcie coś o nich, porównajcie, która lepsza i dajcie propozycje. Dzięki :)

PS : Koniecznie pivoty i w miarę lekka i sztywna

Witam,

Moj rowerek zlozony na wyprawe do Maroka(marzec 2012) oraz na Gruzje 2014

Rama RDR Team Replica (rozmiar 17, waga 1870g)

DSC06136-800x600.jpg

Ta sama rama i zbudowany rower na maratony Cyklokarpaty, inne...

ymxv.jpg

Z czystym sumieniem moge polecic tego producenta! Rama kosztuje obecnie 428 zl , model wyzszy Easton Pro 1127 zl

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=rdr&search_scope=category-16447

Pozdrawiam.

Gość Goral96
Napisano

Dzięki za rady, ale już kupiłem ten rower z linku i go będę modyfikował pewnie za rok na wyprawę za granicę :)

Napisano

Kupiłeś, ok. Ja jednak przyłączam się do kolegi polecającego ramę accent nordkapp. Też mam na takiej zbudowany rower. Moim zdaniem rama bardzo uniwersalna. Świetna pod sakwy. Możliwość montażu hamulców tarczowych (tylny idealnie chowa się wewnątrz trójkąta) jak i v-braków. Nie rozumiem kolegi, który pisze, że "rower nadaje się tylko pod sakwy, a będzie stał pół sezonu". Mój jakoś jeździ i to cały sezon. Bez bagażnika, z tylnym lekkim błotnikiem sks-a zostawionym dla własnej wygody. Oponki 1,6 bez agresywnego bieżnika. Śmiga aż miło.  Wady ramy - średniej klasy lakier. Pierwszy raz kupiłem nową ramę która bezwzględnie wymagała frezowania główki ramy pod stery, które nie wchodziły, a jak już weszły z wielkim trudem, to łożyska przestały się obracać. Może to akurat mój egzemplarz był tak "trafiony", wdostał się lakier, czy rama napuchła tam podczas spawania. Niemniej jednak, aż tak ścisło nigdy nie miałem. Gwint pod suport był natomiast ok.   

Gość Goral96
Napisano

Ok. Jeśli z tym rowerem będzie wszystko w porządku, to będzie on do sakw i za rok, lub dwa kupię szosę :)

Napisano

Na podsumowanie kilka moich spostrzeżeń-może komuś się przyda. Po pierwsze są ramy typu cross, czy trekking z rozstawem tylnych widełek 135mm. Do takich ram należy m.in. Accent Nordcap. Do tych ram powinno stosować się osprzęt MTB lub TREK. W takich ramach stosowanie mieszanek z osprzętem szosowym z reguły prowadzi do mniejszych lub większych problemów. Założenie do takiej ramy np. korby szosowej spowoduje zmianę linii łańcucha co objawi się złą pracą przerzutki tylnej i często niemożliwością prawidłowej regulacji przerzutki przedniej (ocieranie łańcucha w skrajnych położeniach). Czasami może się zdarzyć, szczególnie przy korbach Hollowtech II , ocieranie tarczy mechanizmu o rurę tylnych widełek. Drugi rodzaj ram, to ramy z rozstawem tylnych widełek 130mm. Tutaj oczywiście wszystkie ramy szosowe, ale także ramy przełajowe i tzw. fitness. I w tym przypadku nie powinno mieszać się napędu, czyli stosować się powinno komponenty z grup szosowych. Jeśli chodzi o hamulce, to możemy, oczywiście, w tym przypadku zastosować zestaw kompletny z MTB ( o ile rama ma piwoty), ewentualnie klamki MTB, szczęki szosowe. Aczkolwiek do takich zastosowań produkowane są komponenty szosowe na prostą kierownicę-klamki, manetki, przerzutki przednie. Innymi słowy, stosowanie do poszczególnych rodzajów ram i rodzajów rowerów, które chcemy na tych ramach złożyć, przeznaczonych fabrycznie przez producentów odpowiednich komponentów gwarantuje nam bezproblemową pracę wszystkich mechanizmów. Natomiast stosowanie różnego rodzaju mieszanek komponentów prowadzi z reguły, jak to wcześniej napisałem, do większych lub mniejszych problemów podczas eksploatacji roweru.

Pozdrowienia

Napisano

a ja podepnę się pod temat - upraszczając, założenia takie jak 'powyżej'  , z tym że ja decyduję się (po nakierowaniu przez kolegów w innym wątku)

na ramę stalową cr-mo, mam 'dwóch kandydatów':

Kaffenback , szerokość opony 32mm wg producenta

FRPXKBD2_P1.jpg

lub 

On-one Pompetamine, szerokość opony 35mm wg producenta

FROOPO135-BLK_P1.jpg

Ogólnie moim celem jest złożenie jak najlżejszego roweru do codziennej jazdy do pracy na sztywnym widelcu  - myśląc nad zbijaniem wagi  przychodzi do głowy żeby zastosować widelec karbonowy. Macie jakieś doświadczenia z takim połączeniem? podstawowy problem na pierwszy rzut oka to to że widelce karbonowe pod koło 28"  nie mają mocowań na tarcze, dopiero kiedy

jest dedykowany pod 29"  takowe posiada - no ale to nie problem, na upartego pewnie ten od 29" geometrii nie zaburzy specjalnie, bardziej zasieje spustoszenie w skarbonce....

ważna jest dla mnie odpowiedź czy ma sens pakowanie się w taki karbonowy widelec do jazdy po mieście , czy lepiej pozostać przy dedykowanym cr-mo z zestawu fabrycznego , moja waga ok 93kg -jeśli ma to znaczenie przy rozważaniach

EDIT:

myśląc o węglu -  kierownica karbonowa też mi chodzi po głowie  - co myślicie pod kątem amortyzacji?  wspomoże chociaż trochę nadgarstki na kostkowym ddr? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...