Skocz do zawartości

[koła] Dobre i wytrzymałe koła 29" do all mountain i xc pod lefty

Gość gmx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hexagonalna przede wszystkim ułatwia mocny naciąg szprych bez obawy o uszkodzenie nypla. Co do felg, cóż powiedz jaki masz budżet, weź pod uwagę to że komplet piast ze szprychami to koszt około 2500zł.

Napisano

http://banachbrothers.pl/index.php/archiwum/10-pulpit/218-doskonale-kolo-mtb

można już podobno kupić te obręcze w "troche" gorszej cenie, ale będą przetestowane, sprawdzone itd z gwarancją. Do tego ja zamówisz calość to wszelkie problemy chłopaki wezmą osobiście na klatę. Pytanie czy całość jednak nie wyjdzie drożej niż Reynoldsy nawet z wymiana nypli :) btw słyszałem o szprychach ale nyple...

składając z klocków wybór jest chyba prosty - piasty DT240 lub budżetowo 350 albo Soul Kozak na magnesie, które są lżejsze i po tuningu baaaardzo głośne - dzwonek zbędny, a pancerność gwarantują koła zębate zamiast zapadek. Co do nypli - prolocki ok tylko weź to rusz później... Sapima bezpieczniejsze przy dociąganiu i ładniej się układają. Co do szprych - jak CX nie będą mocno naciągnięte to ich czar pryska i zwykłe okrągłe dadzą sztywniejsze koło - kłania się pręt vs taśma i ich wspólczynniki. Z płaskich 424 są też 4 razy tańsze niż CX a wytrzymałościowo to praktycznie to samo więc po co przepłacać a i dostępność od ręki. Do tego nie każdą obręcz można potraktować np. 1200 N i nie każdy to potrafi zrobic z głową... i z tensometrem.

Napisano

Tanie, dobrej jakości karbony: http://www.light-bicycle.com/wider-carbon-mountain-29er-rims-clincher-tubeless-compatible.html

Co do nypli, akurat w obręczach karbonowych żadne się "ładnie" nie układają, a to ze względu na dużą grubosć ścianek obręczy i ciasne oczka, dobrze jest też stosować mosiężne podkładki pod główkę nypla.

Ps. szprychy mają byc mocno naciągnięte także argument co do CX-ów słaby.

Napisano

Idąc za instrukcją DT, żeby skorygować koło, nyple prolock trzeba podgrzewać przed centrowaniem i obracają się normalnie (albo podgrzewać szprychę - bez różnicy). Prawdopodobnie jest tam jakiś zwykły loctite o niskiej sile, a te puszczają po podgrzaniu. Jakby koła składał jakiś dobry mistrzu, myślę, że można iść w takie nyple, bo poprawek będzie pewnie mało.

Napisano

Odpowiednia długość nypli ma na pewno znaczenie w grubych karbonach ale te z linka do takich nie należą - widać jak cienkie są te ścianki. W Ritcheyach które miałem kiedyś w startowym bajku 26" są grubsze a i tak poddały się przy dużo mniejszej sile naciągu niż max... W przypadku obręczy z lb te teoretyczne 1800 N można od razu włożyć między bajki bo nie przeżyją przy takiej ściance nawet 1200N, ale papier przyjmie wszystko. Wspomniane Ritcheye zostawiłem na pamiątkę więc jak chcesz moge wysłać Ci zdjęcie po spotkaniu z 1200 N, a to nie pierwszy komplet który mi padł i pomimo zarzekania, że nigdy wiecej karbonowych kół to jak tylko złoże coś lekkiego na alu to za chwilę kompletuje koła z karbonem na obwodzie. To jak z szytką w szosie - raz zalożysz i do dętek nie wrócisz.

Radomirze - ze szprychami masz oczywiście rację - mają być mocno naciągnięte jednak czy będą to niestety 2 rózne rzeczy. Takie realia. Do tego naciąg po zalożeniu opon spada, a i nie każdy zaplata z róznicą po stronie napędowej i tarczy, odpręża koła itd. Niestety kolejne polskie realia. Tak naprawde tylko kilka osób dobrze w kraju zaplata koła - jedna z nich np z tego forum co sprawdzałem na swoich kołach kilkukrotnie.

Może masz szczęście że pracujesz czy też żyjesz tam gdzie świadomość i wiedza dotycząca rowerów jest duża, a w Polsce rower za 3-4k pln to już fanaberia i w takich realiach żyjemy. Oczywiście ludzie kupują i rowery za wspomniane 25k pln ale w wiekszości kierują się wtedy ceną - sam spotkałem się kilkukrotnie z takim zakupem bo trzeba było się pokazać gdzieś tam, ale ma to też swoje plusy. 2 razy zdarzyło mi się odkupić taki rower bo nie pasował juz kolorystycznie do nowego samochodu... Pierwszy raz myślałem że to żart, ale przy kolejnym na miejscu okazało się że jednak i tu nie był to żart. Sorry za oftop.

Napisano

Popatrz na 3-cie zdjęcie tych obręczy, jak na moje oko wcale nie są takie cienkie te ścianki, dużo grubsze niż w karbonach zippa, eastona czy ax.

Wcale nie uważam się za jakiegoś wybitnego znawcę tematu, ale przez te kilkanaście lat pracy w "rowerówce" zdążyłem wyrobić sobie zdanie na temat jakości komponentów i ich poprawnego doboru. O niuansach Polskiego rynku rowerowego nie chcę się tutaj wypowiadać, bo od dawna nie śledzę tematu. Również sorry za mały offtop.

Napisano

Hexagonalna przede wszystkim ułatwia mocny naciąg szprych bez obawy o uszkodzenie nypla. Co do felg, cóż powiedz jaki masz budżet, weź pod uwagę to że komplet piast ze szprychami to koszt około 2500zł

Tak jak pisałem na pierwszej stronie, max jaki mogę wydać na koła na obecną chwile to 8tyś. więc jeśli założymy że 2,5 tyśka  odchodzi na piasty szprychy i nyple to zostaje 5500...

Napisano

Pytanie cały czas czy warto jednak tyle kasy wydawać na koła jeśli się nie scigasz. Na wynik lekkie koła mają wpływ i to podstawa w xc, ale w am ? Moim zdaniem kupno Archów albo jeszcze szersze obręcze i ciezsze obręcze, do tego nawet pancerne Compy i piasty DT240 to świat. Opona do am tez nie będzie wązyc 400-500 g. bo gór nie przeżyje więc jaki sens będzie miec zakup np 1,5 kg i do tego 800 g. opony, bo takie w górach dadza radę, zaś papierowe RR potną się ścianki momentalnie. Do tego dochodzi wiotkość - to naprawdę czuć w lekkich kołach 29"...

Napisano

Sivydym dobrze prawi, zbudowanie lekkich i sztywnych kół dostosowanych do twojego limitu wagowego i kwocie jaką chcesz na nie przeznaczyć będzie bardzo trudnym zadaniem niestety...

Napisano

Owszem nie ścigam się,nie można mnie pewnie nazwać nawet ambitnym amatorem... Ale przekładam jakość nad cenę. A jeżeli mam już w coś inwestować kasę to ma być za...y sprzęt(czyli solidny,na lata, perfekcyjny w każdym detalu, krótko mówiąc taki jaki sobie wymarzyłem) To tak samo jak wybierałem amor- w sklepie usłyszałem po co panu lefty?!

BO CHCĘ.

jak wybierałem ramę- po co Sikorski, jest tyle innych firm po co topić kasę w czymś co się,,nie,, różni od innych ram?!

BO CHCĘ.

Chinczyki nie wchodzą w grę,o DT usłyszałem że nie dadzą rady.

A skoro kwota którą dysponuję teraz jest za niska to rozumiem że mam dozbierać jeszcze kasy i wybrać koła na obręczach Enve? Czy tak?

Napisano

Hmmm sprzet na lata to nie tak, bo jednak im droższy tym niestety zazwyczaj na mniej lat wystarczy... Tak mi przynajmniej wychodzi.

Poza tematem to nie wiem którego lewego kupiłeś, jak nowego to warto wyjąć 60 mm tulejkę odpowiedzialną za progresję tego widelca. Po zabiegu pacjent śmiga liniowo do samego końca.

Wracając do kół. Kasa - mega gruba jak na nawet "nie ambitnego amatora" i spokojnie kupisz za to "zwykłe" koła na alu obręczach albo... dołożysz i Enve. Triconów 1550 też bym tak nie przekreślał - ten filmik pokazujący że komuś coś padło to nie tak że wszystkim, ot może gość miał pecha. Ale w cenie 2500 pln są to dobre koła, mocne, sztywne... ale i swoje ważą bo ok 1800 g. Mając papiery zakupu mogą padać i co tydzień - DT akurat do awarii podchodzi bardzo rzeczowo, bez zbędnej papierologii i szybko naprawiają bądź przysyłają nowe części. To tylko przedmiot i ma prawo się zepsuć - taka prawda niestety. Ja jednak z uporem maniaka upieram się przy Reynoldsach, bo tu podobna kwestia co w DT z tym że wymiana piasty na coś innego to już żaden wydatek tak naprawdę. A jak jeszcze kupisz ze Stanów to sorry ale za 3500 pln można ten zakup potraktować jako obręcze, a reszta jest gratis. Pytanie za 100 pkt. - czy Enve będą bezawaryjne albo czy po prostu juz nawet mając takie wymarzone karbony nie wjedziesz w jakąś dziurę i po obręczy a wtedy nici z gwarancji. Tak też bywa i wtedy boli okropnie...

Napisano

Bardziej mi się wydaje że jest to kwestia typu ,,jak dbasz tak masz,,

Odpowiadając na pytanie z poza tematu amor to lefty xlr carbon 2013

No wiesz jak już mówimy o gwarancji i w ogóle to zakup reynoldsów z stanów raczej odpada(ponieważ wtedy chyba nie mają gwary-chyba że się mylę)A skoro DT nie robi jakoś pod górkę z wymianą zepsutych części(naturalnie nie wynikających z winy użytkownika :icon_wink: ) to na 90% po kilku dniowych przemyśleniach kupię HMC350...

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ale nigdzie nie jestem w stanie znaleźć info czy występują w standardzie pod lefty.Wszędzie widywałem tylko oś 15mm...

Ps-limit tylko 100 kilo :confused: 

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam, padło na koła Reynolds 29er carbon z przednią piastą tune cannonball,(tylna została standardowa reynoldsa) kupione w dobrej cenie (4,7 tyś) więc zostało na dopieszczenie kokpitu :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...