Skocz do zawartości

[koła] Dobre i wytrzymałe koła 29" do all mountain i xc pod lefty

Gość gmx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie nie, żadnej chińszczyzny. Jak będę chciał się wybrać na tamten świat to rozważę tę opcje :P

A powiedz mi co sądzisz o tym zestawie na klamotach DT o którym pisałem wcześniej?

Napisano

Tylną daj DT, na przód Extralite,w przedniej nie ma co się zepsuć a na wadze sporo zaoszczędzisz względem DT, ew. Tune Cannonball na przód. Reynoldsa nie polecam, bo to jakaś masakra, fabrycznie montowane w F29, wszystkie wróciły na reklamację (pękające nyple albo zmielone bębenki), jednym słowem - kupa.

Napisano

to ile tych Reynoldsów wróciło ? "wszystkie" to trochę ogólne pojęcie... Pomijam fakt że F29 1 2013 nawet na zachodnie zarobki to nie była tania zabawka i na takim mtbr są chyba tylko 2 sztuki...

Napisano

Wróciło 6, czyli wszystkie jakie sprzedalismy. Ze wszystkich znajomych sklepów handlujących Cannonem te same wieści.Jak myślisz dlaczego na 2014 jest Enve? Nie piszę o Polskim rynku dla jasności.

Napisano

To że firmy z pewnymi korzeniami wkładają w tej chwili do topowych modeli 2014 obręcze Enve o niczym nie świadczy. To tylko pieniądze, które w tym wypadku pokazują że można... W szosie Enve jeszcze tak naprawde brak, bo tu są jeszcze za "krótcy", ale widząc jak się promują  - już niedługo. Ale szacun dla nich bo z mało znanej wiekszej publiczności firmy Edge w 3 lata stworzyli pod nowym - bądź co badź- dobrym logo Enve, firme produkującą topowe obręcze - przynajmniej tak są postrzegani. Robią oczywiście wciąż inne komponenty ale to owo logo na obręczy to prawdziwy bling-bling. Czy zatem robią najlepsze karbonowe części, a ich obręcze nie pękają ? Pytanie raczej retoryczne.

Napisano

Teraz to już mam totalny mętlik w głowie :pinch:

Czyli tak:piasta przód może być extralite na tył powinna być DT ze względu na dostępność części. No okey, skoro mamy punkt zaczepienia dla solidnego zestawu kół to teraz chodźmy dalej. Jakie szprychy? Proste czy gięte?

Napisano

Sapim CX Ray. Ja bym brał normalne szprychy, w przypadku straight pull przy DT 240 jesteś ograniczony do 28 szprych, to trochę mało. Ewentualnie możesz dać proste na przód. 

sivydym - pytałem ludzi z Cannondale-a o powód rezygnacji z Reynoldsa w rowerach XC: odpowiedź: zbyt dużo wadliwych egzemplarzy...

Napisano

Jak będziesz chciał składać na prostych szprychach to szprychy DT odpadają.

Robią proste tylko do 300mm, a przykładowo zeby połączyć xmc 350 i tylna dt 240s 28h potrzebujesz szprychy o długości 305mm

Ja ściagałem pillar xtra 1420 straight pull, bardzo podobna do cxray.

Jak cena nie gra żadnej roli to mozesz użyć szprych Pillar MegaLite SS straight pull.

Jedynie trzeba by dobrze policzyć długości szprych dla piast extralight ;)

Pozdrawiam

Napisano

Nawet nie brałem tych szprych pod uwage(poprosty o nich nie pomyślałem)

rozumiem że są lekkie-jak mówi nazwa- ale jak z wytrzymałością ? ponieważ sapim twierdzi że super spoke można używać do wszystkiego(nawet dyscyplin grawitacyjnych) a na pillarach jest tylko RACE jako przeznaczenie.

Czy raczej się nie przejmować takimi uwagami producenta?

Napisano

Tylko że moja docelowa waga będzie wynosiła 105 kilogramów(aktualnie jest trochę więcej ale pracuję już nad tym)  i rozmiar koła również jest większy, moim zdaniem oba te czynniki utrudniają dobór komponentów.

Dlatego też wole poświęcić te kilka gram i mieć nieco cięższy/solidniejszy zestaw niż tzw. race day i za każdym razem jak wsiądę na rower myśleć czy coś się nie rozpadnie zamiast po prostu czerpać radość z jazdy.

Więc bez obrazy dawid ale akurat ten argument do mnie nie przemawia,jeśli masz jakieś codzienne/praktyczne doświadczenia z kołami lub komponentami pod 29era które możesz polecić lub odradzić (jak np. radomir82 o tych kołach reynoldsa-gdzie dokładnie wyjaśnił sprawę o wadliwych egzemplarzach itd. zupełnie to zmieniło mój pogląd na te koła ponieważ w artykułach czasopism,stronach internetowych znajdowałem tylko dobre opinie a jednak się okazuje że przy codziennym i długodystansowym użytkowaniu już nie wypadają tak dobrze...) to śmiało pisz ,a porównania części z 26cali i zaadaptowanie ich w 29calach pomińmy ponieważ mogą się najzwyczajniej nie sprawdzić :whistling:  

radomir82, w grę wchodzą tylko i wyłącznie carbonowe obręcze, na pierwszej stronie tematu o tym pisałem :)

ps. dlaczego super spoke tylko przy carbo lub alu z wysokim stożkiem?

Napisano

Super spoke jest bardzo elastyczna, z tego powodu aby uzyskać sztywne koło trzeba stosować wyższy naciąg, przy lekkich obreczach aluminiowych niemożliwy do osiągnięcia.

Napisano

Aha, dobrze wiedzieć o takich niuansach, a coś w praktyce ktoś coś słyszał? Ktoś coś wie jak sprawują się w boju?

A tak na marginesie to znalazłem coś takiego http://r2-bike.com/BIKE-AHEAD-COMPOSITES-Wheelset-29-ac-29-all-mountain-Clincher-MTB-1459g

zero problemów ze szprychami, ich ilością siłą naciągu, obręcz jest carbonowa pod oponkę tak jak to sobie wymarzyłem a piasty przód lefty a tył 12/142 beż zastanawiania się czy na proste czy gięte szprych.

Podaję je raczej jako ciekawostkę ponieważ ich nie kupię(zwyczajnie mnie nie stać...) ale ustrojstwo jako takie bardzo ciekawe :woot:

Napisano

Ale słyszał o czym? Mogę ci powiedzieć z własnego doświadczenia, revo + bor xmd 333, przy 100 kg naciągu totalna porażka, koło miękkie jak kupa, przy zwiększeniu naciągu do 115kg obręcz zaczyna tańczyć niemiłosiernie przez co równomierny naciąg jest niemożliwy.

Napisano

Widziałem na targach Haibike'a na tych kołach i całkiem, całkiem. Dokładnie ten model na 2014 bedzie na nich "stać":

http://www.haibike.de/produkte_detail_pl,72505,16834,detail.html

Wracając jednak do "normalnych" karbonowych kół to lubię wyzwania i moje "awaryjne" koła, które jak głosi plotka hurtem są zwracane, wciąż nie chcą się rozlecieć. Z drugiej strony nawet jak, to ile kosztuje szprycha lub ewentualnie piasta przy detalicznej cenie takiego setu, żeby ot tak zwracac do sklepu takie koła i robić z tego wielkie halo ? No ale ludzie są dziwni... A waga i sztywność w takich kołach jest naprawdę niesamowita i budując dużo cieższe alu koło nie osiągnie się tego co jest w tych 1530 g. kołach - sprawdzone. A że i "chińczyki" nie wychodzą jakos dużo taniej to moim zdaniem rachunek jest prosty.

Napisano

Ludzie nie sa dziwni, płacąc 25000PLN za rower masz prawo oczekiwać tego że w twoich super uber karbonowych kołach Reynolds-a jednak nie pęknie ci nypel przy drugim wyjeżdzie w teren. Tylko tyle i aż tyle...

Napisano

sivydym nie twierdze że każdy egzemplarz kół reynoldsa to złom nie wart uwagi i kasy ale jeśli wracją na reklamacje wszystkie(lub zdecydowana wiekszość) kupione rowery na nich złożone no to coś musi być na rzeczy, może jakaś wadliwa partia kół robionych dla cannondalea albo wszystkie te koła były robione w poniedzałek :laugh: a tak na serio, nie chcę źle ulokować swojej kasy i dlatego poprostu zaniepokoił mnie ten fakt.

radomir82 chodziło mi o jakieś opinie o super spoke w kołach 29. Ja też się nie dziwię ludzią co oddawali rowery na reklamację sam też bym tak zrobił! Nie zależnie od tego czy dałbym za rower 2tyś czy 30...

Napisano

Dobra czyli kolejny punkt za nami, wybieram cx ray. Skoro piasty i szprychy mam już z głowy to teraz nyple. Jaki materiał? alu czy mosiądz? I oczywiście jakiego  producento pownienem wybrać?

Napisano

Nyple alu oczywiście, sapima albo DT Prolock, najlepiej z główką hexagonalną. Przy czym, przy alu nyplach bardzo ważny jest dobór długości szprych, w żadnym wypadku nie mogą być zbyt krótkie, bo wtedy nypel może pękać przy główce (główny powód problemów Reynolds-a btw. :) ).

Napisano

Rozumiem że ta główka hexagonalna poprawia wytrzymałość?, Okey, spodziewałem się że z nyplami dużej filozofii nie będzie. mają być alu,no dobra :) .

To teraz gwóźdź programu... Jaka carbonowa obręcz pod oponę???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...