bobanr Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Chcesz powiedzieć, że nabijałeś XCR'a powietrzem? Edytowane 1 Września 2014 przez bobanr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietrushkin Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Tak, nabijał powietrznego XCR'a powietrzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobanr Napisano 2 Września 2014 Udostępnij Napisano 2 Września 2014 No fakt, głupio to zabrzmiało. To chyba pierwszy wypust XCR'a z powietrznym tłumieniem. P.S> Czy ktoś posiada manual do tego amortyzatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
machinehead Napisano 2 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Kiedyś szukałem manuala do tego, ale nie znalazłem. Ciekaw jestem jak wygląda ten amorek w środku. W międzyczasie pozwoliłem sobie jednak na zakup Raidona sf14... Jak na razie uważam, że jest spoko - zamiast plastikowych tulei mamy solidne - sądzę, że metalowe albo ceramiczne tuleje więc luzów nie będzie, no i możliwość zmiany skoku... to jest to w Raidonie sf14 29" są 4 możliwości: 80mm, 100mm, 120mm i 130mm. Ponadto ma złote golenie i manetkę blokady skoku... w środku tłumik all in one czyli zamknięty "kartridż" olejowy z lockoutem i regulacją tłumienia powrotu. Sądzę, że ten xcr może być podobny ale nie wiem jak ze zmianą skoku i tulejami.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
machinehead Napisano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2014 No i nadszedł czas prawdy!! Zapewne ucieszy to wielu - rozebraliśmy z kolegami SF14 XCR Air. Oczywiście pretekstem była zmiana skoku co zostało dokonane, natomiast to co najważniejsze - amor nie ma beznadziejnych plastikowych tulei tylko podobne do tych w raidonie. Tak więc poprawili amora! W stosunku do raidona różni go srebrna goleń i zmiana skoku tulejkami - w raidonie jest to taka "winda" blokowana bolczykiem który trzeba wypchnąć i wbić. Raidon finalnie da większe możliwości regulacji skoku. Dla xcr'a 120mm to chyba max. Tak przerobiony XCR Air jest m.in. w Kellysie Reyon 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobanr Napisano 9 Września 2014 Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Jak dla laika, to brzmi dobrze. Niedawno stałem się posiadaczem roweru z zamontowanym XCR Air RL-R, stąd interesują się tym tematem. Nawiązałem kontakt z firmą Suntour i poprosiłem o instrukcję obsługi do amortyzatora. Ku mojemu zdziwieniu dostałem instrukcję do amortyzatorów Axon, Epicon i Raidon z 2010 roku (domyślam się, że podobieństwo konstrukcji jest na tyle duże, że ta instrukcja będzie odpowiednia). Poprosiłem więc o wyjaśnienie, którymi danymi do ustawiania komory powietrznej mam się sugerować. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 9 Września 2014 Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Poprosiłem więc o wyjaśnienie, którymi danymi do ustawiania komory powietrznej mam się sugerować Żadnymi. Napompuj tyle, żeby mieć prawidłowy SAG tj 15-20% skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
machinehead Napisano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2014 (edytowane) W kwestii zmiany skoku w tym XCR to kwestia identycznych zabiegów jak w tym filmie:http://youtu.be/njdHkam5CGA w RAIDONIE wygląda to już tak: Edytowane 9 Września 2014 przez machinehead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Żadnymi. Napompuj tyle, żeby mieć prawidłowy SAG tj 15-20% skoku. może to pytanie z gatunku głupich ale oglądałem dziś mojego xcr-a air i nie bardzo wiem gdzie jest zawór do pompowania. Byłbym wdzięczny za jakieś przykładowe foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Na koronie widelca po lewej stronie patrząc w kierunku jazdy. Trzeba odkręcić plastikowy kapselek (palcami) i pod spodem jest wentyl. Potrzeba specjalnej pompki do amorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Na koronie widelca po lewej stronie patrząc w kierunku jazdy. Trzeba odkręcić plastikowy kapselek (palcami) i pod spodem jest wentyl. Potrzeba specjalnej pompki do amorów. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi