Zogi Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Witam,składam nowy rower i napotkałem problem którego nie potrafię rozwiązać. Posiadam hydrauliczne hamulce Avid Elixir 3 i ramę przez która w środku muszę puścić przewód. Najpewniej ściągnąć zacisk od przewodu i go przełożyć przez ramę a potem skręcić Ale jak to dokładnie zrobić?Żeby nic nie zepsuć i dobrze działało?Czy muszę kupować oliwki i inne ustrojstwa? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Jesli otwor w ramie jest wystarczajaco duzy zeby przeszla przez niego sruba przylaczeniowa przewodu to nic nie musisz kupowac, jednak jest ona zazwyczaj wielkosci srednicy samego przewodu. Do tego dochodzi element ktory jest osadzony w otworze, np plastikowa zatyczka z otworem, ktora tenze otwor rowniez ma srednicy niewiekszej niz przewod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zogi Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Niestety przyłącz do klamki nie przejdzie razem z przewodem;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiomek Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Przekładanie przewodu ma sens jeśli planujesz używać zestawu rama+hamulec długo, jeśli nie, lepiej przypiąć na tasiemki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zogi Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Tak chce używać tego długo i mieć to porządnie zrobione a nie zipami ściśnięte. Edytowane 18 Stycznia 2014 przez Zogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Avid i używanie długo, ty chyba nie wiesz co mówisz Shimano kup to będziesz mógł tak zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zogi Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Możemy się trzymać tematu??Nie prosiłem o to jakie hamulce wybrać Avid czy Shimano tylko o to jak to przełożyć przez ramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Puklus to zazwyczaj mało wnosi oprócz hejcenia avidów, 10sp, shadowów itp.Oliwek nowych nie trzeba, ale odpowietrzyć będzie trzeba. Edytowane 18 Stycznia 2014 przez Synergy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Nowa oliwka jest jak najbardziej potrzebna, jest zaciśnięta na przewodzie, żeby go przeciągnąć trzeba koniec przewodu "uwolnić" od śruby która mocuje przewód do korpusu dźwigni. Insert który jest w przewodzie można odzyskać po rozcięciu/spiłowaniu oliwki. Hamulca nie trzeba odpowietrzać jeśli przewód zdemontujesz a następnie zamontujesz bez szarpania go (ryzyko rozlania płynu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 18 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Ja bym jednak jak najbardziej przygotował się na ewentualność odpowietrzania. Na 99% coś się uroni płynu hamulcowego, chyba że tylko ja mam 2 lewe ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Miałem avidy to wiem co mowie Ale luźno ja jestem za a nawet przeciw a później jak padnie będą problemy, ale ja ich miał nie będę oliwkę trzeba wymieniać za każdym razem kiedy odkręcimy przewód od klamki zacisku chyba ze mamy banjo lub inny system łączenia przewodu. Oliwek nowych nie trzeba Może i hejtuje to i owo, mam powody ale ty nie masz powodów by okłamywać tak perfidnie w żywe oczy, jak by się człowiek poczuł, składając na starej oliwce i nagle by zaczęło cieknąć ... straszne przeżycie można sobie obrzydzić hamulce hydrauliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 18 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Podpisuje się pod tym co Puklus pisze. Też bardzo źle wspominam avidy (miałem juicy ultimate i elixiry 9 carbon), non stop coś... Z formulą i shimano miałem spokój. Co do oliwki, niby powinna być nowa ale w sumie to nie żelazna zasada, kiedyś 3 nowe mi odstrzeliły a zadziałała dopiero stara ale to jeszcze w czasach hfx9 lepiej wydać te kilka złotych na nową dla spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Oczywiście ze nie, może sie udać uszczelnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Ja bym jednak jak najbardziej przygotował się na ewentualność odpowietrzania. Na 99% coś się uroni płynu hamulcowego, chyba że tylko ja mam 2 lewe ręce Ja zanim zapnę przewód do klamki nalewam do jej końcówki, tej gwintowanej, płynu do samego brzegu (jak kiedyś robiło się z hamplami hydraulicznymi przy zakładaniu pokrywy zbiorniczka. Taką samą kroplę można dać na końcówke przewodu - klamkę trzymam dźwignią w dół, przewód wsuwam od góry. Robię to dosyć wolno by nie zablokować powietrza. Dokręcam. Metoda działa w moim przypadku za każdym razem jeśli przewód uda mi się wyjąć bez wyszarpywania (czasami nie chce wyjść, gdyż oliwka klinuje się w gnieździe). Do tej metody jest potrzebna odrobina płynu hamulcowego. Jeśli ktoś ma zestaw do odpowietrzania to oczywiście może przelać układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Odpowietrzanie elixirów jest w miare proste, mi sie udało za 4 razem, ale moje 3 po roku puszczaja płyn dookoła tłoczków, miedzy tloczkiem a obudowa zacisku jest wilgotno-to źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Tak to źle http://www.ckbikeshop.pl/product-pol-1698-Zestaw-naprawczy-AVID-zacisku-Elixir.html kup i wymień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Ale hamują ładnie, nie zapowietrzają się, tylko się pocą. To chyba podlega gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi