danudan Napisano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam, w te wakacje planuje wyprawe 20-25 dniową w Alpy. Chce zaliczyc takie podjazdy jak Hochtor czy Passa Del Stevio i nie wiem czy nie za pozno biore sie za trening przygotowawczy do sezonu. Ogolnie to nie wiem jak sie za to zabrac, planowalem biegac 4x w tygodniu i do tego 2x silownia + czasami basen ale nie jestem pewny czy to wystarczy by dobrze rozpoczac sezon. Dopiero w marcu/kwietni planuje zaczac trening na rowerze, i do tej pory musze jakos sobie poradzic bez niego. Powiedzcie, czy mam szanse na wyrobienie formy w takim czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Nikt sensownie nie odpowie na tak postawione pytanie, bo niewiele wiadomo na temat twojej wyprawy, ani twojego poziomu wytrenowania. Zastanów się czy w szczycie poprzedniego sezonu pokonałbyś taką trasę. Jeżeli tak, to powinieneś dać radę i w tym sezonie. Jeżeli byłoby to zdecydowanie ponad twoje siły, to i teraz masz marne szanse, szczególnie, że trening na rowerze rozpoczniesz dość późno. Niestety nie ma cudów. Kluczowym elementem jest wyjściowy poziom formy i nie da się z amatora w kilka miesięcy zrobić zawodowca. Formę buduje się małymi krokami i latami, nie miesiącami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danudan Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 http://rowerowytorun.com.pl/upload/image/relacja-alpy-2012/duze/mapa.JPGTo jest moja trasa, tyle ze wracac bede z Villach pociągiem. Duzo dlugich podjazdow, dziennie planuje robic ok. 100km. Chce do sierpnia pracowac nad kondycją oraz siłą do podjazdow. Zapytam inaczej, jaki trening polecacie patrząc na moje plany i cele? Patrzac na szczyt mojej formy w poprzednim sezonie, nie jestem pewny czy pokonal bym ja bez problemow, ale bym ja pokonal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Mapka jest czysto poglądowa i nie daje najmniejszego podglądu na trasę. Być może będziesz chciał jechać płaskimi autostradami a być może będziesz porywać się górskie przełęcze? Ponieważ kilka takich tras pokonałem to mogę ci powiedzieć, że ważna jest ogólna kondycja fizyczna bez nastawienia na siłę jakiś grupy mięśni. Nawet zdobywanie alpejskich przełęczy jest możliwe mając niewielką moc w nogach gdyż moc na koła regulujesz sobie przerzutkami. Zatem pracuj nad kondycją. Trening 2 h dziennie powinien ci wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 http://rowerowytorun.com.pl/upload/image/relacja-alpy-2012/duze/mapa.JPG To jest moja trasa, tyle ze wracac bede z Villach pociągiem. Duzo dlugich podjazdow, dziennie planuje robic ok. 100km. Chce do sierpnia pracowac nad kondycją oraz siłą do podjazdow. Zapytam inaczej, jaki trening polecacie patrząc na moje plany i cele? Patrzac na szczyt mojej formy w poprzednim sezonie, nie jestem pewny czy pokonal bym ja bez problemow, ale bym ja pokonal. 100km na rowerze, dziennie w Alpach to dużo... Ja mieszkam od 1.5 roku w Alpach szwajcarskich. Jeżdżę tu od dobrego roku, staram się 3x w tygodniu. Podjazdy są naprawdę wymagające i musisz mieć żelazne nogi i zdrowe kolana. Dziś 100km spokojnie zrobię, ale myślę że na trzeci, czwarty dzień już tyle bym nie wyciągnął, chyba że po płaskim. Myślę, że oprócz kondycji, kluczem będzie dobre zaplanowanie trasy. Jeden, dwa dni podjazdów a kolejne po płaskim/zjazdy itp. Pociąg/kolejka mogą okazać się zbawienne, gdy nie dasz rady tak więc planuj z głową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Tylko, że co innego jazda treningowa w czasie dość ograniczonym a co innego jazda rekreacyjna rozłożona na cały dzień czyli na ponad 12-13 h. W sakwiarstwie nie liczy się przejeżdzany dystans więc nawet jeśli normy nie wyrobi to nic się nie stanie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danudan Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Dzieki wielkie Robert, o taka odpowiedz wlasnie mi chodzilo:) 2h dziennie treningu, ale jakiego?: ) Czystej jazdy na rowerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kisiel94 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Jak chciałbyś ćwiczyć samą kondycje (wytrzymałość tlenową) to musiałbyś zmierzyć swój próg tlenowy (LT), a do tego jest potrzebny pulsomierz. W książce biblia kolarza górskiego (Friela) jest napisane jak wyznaczyć ten próg (do 20min spokojnej rozgrzewki + 30min jazdy na maksa jak dasz radę z czego na ostatnie 20 min włączasz pulsomierz i po treningu sprawdzasz jaki miałeś średni puls). Gdy już będziesz wiedział jaką masz średnią - porównujesz to z tabelką, która znajduje się w tej książce i staraj się jeździć np. 3-4 razy w tygodniu po te 2h. (możesz zrobić też jak nie masz czasu, 1h, 1h, 3h, ale to już kwestia indywidualna). Więcej informacji uzyskasz z książki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danudan Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Niestety moj rower jest w czesciach i na razie bede musial biegac/plywac. Dzieki za odpowiedzi:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kisiel94 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Nie mam pojęcia jak wygląda sprawdzanie tego progu w bieganiu. Coś słyszałem, że można też się dowiedzieć z książki friela, ale z "Trening z pulsometrem - Joe Friel". Niech ktoś się inny wypowie na ten temat, bo nie jestem pewien czy to było akurat w tej książce. EDIT: To była odpowiedź na pytanie, które zniknęła po edycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danudan Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Edytowalem bo juz nie chcialem zawracac glowy, znalazlem potrzebne mi informacje w internecie. Jeszcze raz dzieki z pomoc;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 = Zatem pracuj nad kondycją. Trening 2 h dziennie powinien ci wystarczyć. to 14h tygodniowo chcesz kolegę zajechać? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Każdy trening trzeba przeprowadzać z głową. Trenowanie non stop przez 7 dni tygodniowo nikomu nie służy. Na początku proponuję trening 2-3 w tygodniu i stopniowo zwiększając obciążenie dochodząc do cyklu 3-4 dni treningu +1 dzień odpoczynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.