Andys Napisano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam, Proszę Was o podzielenie się doświadczeniami dotyczącymi współpracy łańcucha 9-ki (np. C9 lub HG93) z zębatkami od napędów 8 lub 10. Pytam, ponieważ wątek ten zrodził się z poprzedniego, w którym prosiłem o radę z doborem całego napędu na 9-kę i otrzymałem pomoc z Waszej strony (za którą dziękuję). Powstał jednak pomysł zmiany napędu z 3x9 na 2x9 i zastosowanie zębatki 38T. Teraz zasadnicze pytanie, czy do testu mógłbym bezpiecznie kupić tanią zębatkę Alivio (czyli 8), w razie gdybym nie był zadowolony z testu będzie mniejszy żal ją wyrzucić? Z drugiej strony, gdyby testy zakończyły się sukcesem 38T, być może skusiłbym się w przyszłości na nową korbę FC-M615 38-24, tyle że ona jest z założenia 2x10 i tu kolejny dylemat czy łańcuch będzie poprawnie współpracował z deczko węższymi zębatkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o zębatki do korb 8 czy 10 rzędowych ( takie pojecie nie istnieje bo sa 1,2 lub 4 rzędowe i ewentualnie 4), nie będzie problemu, będzie to działać prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andys Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Dzięki, skoro jesteś przekonany, że łańcuch nie będzie się blokował na zębatce Alivio, kupuję do testów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Niby czemu miałby tak robić, skoro wszystkie zębatki mają taką różnice w grubości są pomijalne, to zazwyczaj setki mm czasami dziesiątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andys Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Nie znam się na wszystkim, dlatego pytam. Jeśli różnice są tak minimalne, bardzo się cieszę. Wracając na moment do obaw o zabraknięcie twardych przełożeń na 38-11, przypomniałem sobie dawne czasy ze stalowym góralem, z blatem 42T i wolnobiegiem z najmniejszą koronką 14T, czyli przełożenie 3. Wtedy brakowało mi go trochę, ale 38-11 to 3,45 więc mam nadzieję, że będzie widocznie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 No niestety, od dawna juz nie praktykuje wchodzenia w obce ciała, wiec nie odpowiem ci na to pytanie Sam musisz, sobie odpowiedzieć. Metode obliczeń znasz, różnice miedzy nimi możesz odczuć ... teraz to pytanie tylko do samego siebie czy będzie dobrze czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.