Skocz do zawartości

[Rdza] Zardzewiałe styki od lampy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zardzewiały jeden styk przy przednim kole (piasta z dynamem wewnętrznym) i boję się, że oświetlenie może się przez to zepsuć.

Na te styki nakłada się taką plastikową końcówkę z kabelkami od oświetlenia.

Styki są dwa, zardzewiał tylko jeden, ale jest z bardzo cienkiej blaszki ok. 2 x 4 mm powierzchni i może 0,2 mm grubości, więc rdza go przeżre dość szybko.

Czy jest jakiś preparat, który zlikwiduje rdzę, a jednocześnie nie uszkodzi blaszki i nie zakłóci przepływu prądu?

Napisano

Czy jest jakiś preparat, który zlikwiduje rdzę, a jednocześnie nie uszkodzi blaszki i nie zakłóci przepływu prądu?

Papier ścierny się nazywa. Żeby problem nie powrócił posmaruj wazeliną techniczną.

Napisano

WD 40? AC 90? i inne?

Wyżej wspomniane środki się nie nadają, bo zawierają smary w swoim składzie, co może pogorszyć kontakt a nie go polepszyć. Do tego typu procesu należy użyć:

Kontakt Gold 2000 - środek dedykowany do czyszczenia kontaktów elektrycznych (lub innej marki, odwiedzić sklep elektryczny/elektroniczny)

Awaryjnie jest środek PCC Kontakt do czyszczenia elektroniki, też dobrze usuwa tlenki, ale z tym trzeba delikatnie, gdyż jego nadmiar pozostawia lepki nalot.

A najlepszy będzie papier ścierny - ale tu ogólna uwaga. Trzeba to robić z głową, gdyż zniszczy się w ten sposób pokrycie - o ile jest. Typowe pokrycia kontaktów to złoto, nikiel lub cyna. Ordynarne konektory zwykle to czysty mosiądz, więc tutaj nie ma co się szczypać. W innym przypadku pojechanie po pokryciu odsłoni metal bazowy, co w przypadku miedzi spowoduje, że z pewnością problem z czasem powróci. W takim przypadku lepiej najpierw potraktować najpierw złączkę jakąś chemią, a papier ścierny to ostateczność.

• Mod Team
Napisano

Typowe pokrycia kontaktów to złoto, nikiel lub cyna. Ordynarne konektory zwykle to czysty mosiądz, więc tutaj nie ma co się szczypać. W innym przypadku pojechanie po pokryciu odsłoni metal bazowy, co w przypadku miedzi spowoduje, że z pewnością problem z czasem powróci.

Mowa o zardzewiałym styku a nie zaśniedziałym. Wygląda na to że powłoka (pewnie cyna) oblazła i rdzewieje stalowa stal.

Papier ścierny + ew. jak wyżej"Kontakt" i zabezpieczyć tłustym przewodzącym.

• Mod Team
Napisano

Wyczyścić z rdzy, jeżeli masz możliwość i jest  to wykonalne powlecz styk cienką wartą cyny i już nie będzie rdzewieć.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wygląda na to że powłoka (pewnie cyna) oblazła i rdzewieje stalowa stal.

:huh:

nie zeby sie czepiac, tylko jakos tak zwatpilam.. stalowa stal? wiem o weglowej, ale zeby tez stalowa ..?

Ujelo mnie to, choc zawsze przeciez moge czegos nie wiedziec :002:

Napisano

Aż tak cieszy Cię wzrastająca liczba w liczniku postów, by co rusz pisać nic nie wnoszące do tematów wypowiedzi? 

Odsyłam do gimnazjum i pojęcia pleonazmu (który nie zawsze jest błędem).

Napisano

@Fenthin

punkty na forum sa jedna z ostatnich rzeczy, ktora ma jakikolwiek wplyw na moje cieszenie sie. Co nie znaczy, ze odmawiam sobie popatrzec na swiat - tudziez zagladac na forum - bez klapek na oczach. A figury i srodki stylistyczne, przy calej ich nie-blednosci, tez mozna potraktowac z przymruzeniem oka.

Poniewaz doceniam Twoja role tutaj proponuje odjac mi dowolna liczbe punktow, nie zglosze zastrzezen. Bedzie wilk syty?

Pozdr B)

• Mod Team
Napisano

nie zeby sie czepiac, tylko jakos tak zwatpilam.. stalowa stal? wiem o weglowej, ale zeby tez stalowa ..?

Może zabrakło - ;) - na końcu zdania a może poczucia humoru ze strony adwersarza(chyba się nie odmienia) :P .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...