henk Napisano 16 Stycznia 2014 Napisano 16 Stycznia 2014 Mam zardzewiały jeden styk przy przednim kole (piasta z dynamem wewnętrznym) i boję się, że oświetlenie może się przez to zepsuć. Na te styki nakłada się taką plastikową końcówkę z kabelkami od oświetlenia. Styki są dwa, zardzewiał tylko jeden, ale jest z bardzo cienkiej blaszki ok. 2 x 4 mm powierzchni i może 0,2 mm grubości, więc rdza go przeżre dość szybko. Czy jest jakiś preparat, który zlikwiduje rdzę, a jednocześnie nie uszkodzi blaszki i nie zakłóci przepływu prądu?
Schwefel Napisano 16 Stycznia 2014 Napisano 16 Stycznia 2014 Czy jest jakiś preparat, który zlikwiduje rdzę, a jednocześnie nie uszkodzi blaszki i nie zakłóci przepływu prądu? Papier ścierny się nazywa. Żeby problem nie powrócił posmaruj wazeliną techniczną.
mklos1 Napisano 16 Stycznia 2014 Napisano 16 Stycznia 2014 WD 40? AC 90? i inne? Wyżej wspomniane środki się nie nadają, bo zawierają smary w swoim składzie, co może pogorszyć kontakt a nie go polepszyć. Do tego typu procesu należy użyć: Kontakt Gold 2000 - środek dedykowany do czyszczenia kontaktów elektrycznych (lub innej marki, odwiedzić sklep elektryczny/elektroniczny) Awaryjnie jest środek PCC Kontakt do czyszczenia elektroniki, też dobrze usuwa tlenki, ale z tym trzeba delikatnie, gdyż jego nadmiar pozostawia lepki nalot. A najlepszy będzie papier ścierny - ale tu ogólna uwaga. Trzeba to robić z głową, gdyż zniszczy się w ten sposób pokrycie - o ile jest. Typowe pokrycia kontaktów to złoto, nikiel lub cyna. Ordynarne konektory zwykle to czysty mosiądz, więc tutaj nie ma co się szczypać. W innym przypadku pojechanie po pokryciu odsłoni metal bazowy, co w przypadku miedzi spowoduje, że z pewnością problem z czasem powróci. W takim przypadku lepiej najpierw potraktować najpierw złączkę jakąś chemią, a papier ścierny to ostateczność.
Mod Team michuuu Napisano 16 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 16 Stycznia 2014 Typowe pokrycia kontaktów to złoto, nikiel lub cyna. Ordynarne konektory zwykle to czysty mosiądz, więc tutaj nie ma co się szczypać. W innym przypadku pojechanie po pokryciu odsłoni metal bazowy, co w przypadku miedzi spowoduje, że z pewnością problem z czasem powróci. Mowa o zardzewiałym styku a nie zaśniedziałym. Wygląda na to że powłoka (pewnie cyna) oblazła i rdzewieje stalowa stal. Papier ścierny + ew. jak wyżej"Kontakt" i zabezpieczyć tłustym przewodzącym.
henk Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Napisano 16 Stycznia 2014 Dzięki. Zapytam w sklepie elektrycznym, albo chemicznym i dam znać co z tego wyszło.
Mod Team Puklus Napisano 16 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 16 Stycznia 2014 Wyczyścić z rdzy, jeżeli masz możliwość i jest to wykonalne powlecz styk cienką wartą cyny i już nie będzie rdzewieć.
kalinah Napisano 26 Stycznia 2014 Napisano 26 Stycznia 2014 Wygląda na to że powłoka (pewnie cyna) oblazła i rdzewieje stalowa stal. nie zeby sie czepiac, tylko jakos tak zwatpilam.. stalowa stal? wiem o weglowej, ale zeby tez stalowa ..? Ujelo mnie to, choc zawsze przeciez moge czegos nie wiedziec
Fenthin Napisano 26 Stycznia 2014 Napisano 26 Stycznia 2014 Aż tak cieszy Cię wzrastająca liczba w liczniku postów, by co rusz pisać nic nie wnoszące do tematów wypowiedzi? Odsyłam do gimnazjum i pojęcia pleonazmu (który nie zawsze jest błędem).
kalinah Napisano 26 Stycznia 2014 Napisano 26 Stycznia 2014 @Fenthin punkty na forum sa jedna z ostatnich rzeczy, ktora ma jakikolwiek wplyw na moje cieszenie sie. Co nie znaczy, ze odmawiam sobie popatrzec na swiat - tudziez zagladac na forum - bez klapek na oczach. A figury i srodki stylistyczne, przy calej ich nie-blednosci, tez mozna potraktowac z przymruzeniem oka. Poniewaz doceniam Twoja role tutaj proponuje odjac mi dowolna liczbe punktow, nie zglosze zastrzezen. Bedzie wilk syty? Pozdr
Mod Team michuuu Napisano 27 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 27 Stycznia 2014 nie zeby sie czepiac, tylko jakos tak zwatpilam.. stalowa stal? wiem o weglowej, ale zeby tez stalowa ..? Może zabrakło - - na końcu zdania a może poczucia humoru ze strony adwersarza(chyba się nie odmienia) .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.