Skocz do zawartości

[rozgrzewka] jak najlepiej rozgrzewać stawy przed jazdą?

PIOK

Rekomendowane odpowiedzi

a ja znam z doświadczenia inną rozgrzewkę - najpierw 10 min luźnego kręcenia wokół domu taka pętla z 4km potem się zatrzymuję trochę rozciągania czworogłowego uda , łydek kilka przysiadów , krążeń ramionami i heja na rower... ale jak mam mało czasu to przeważnie najpierw luźno jade z 15min potem już przechodze do właściwego treningu a tak IMO lepiej rozgrzewać mięśnie B)

Po pierwsze dobre rozciąganie...później troszke przysiadów i jeszcze raz jak najwięcej rozciągania. Dobrym zabiegiem jest oprócz rozciągania wtarcie maści rozgrzewającej (zielony bangay). Zapach nie jest najprzyjemniejszy i nie wiele ludzi to robi ale kiedy chcesz naprawde dobrze rozgrzać mięśnie i stawy przed naprzykład zawodami warto coś takiego zrobić (sprawdzone na własnej skórze :) )

Przed rozciaganiem powinno sie jednak rozgrzac troche mięśnie i stawy zeby nie robic tego na "zimno" co moze powodowac powazne kontuzje. Tak wiec zacznij od kilku przysiadow, pompek, wymachow ramion, nog itd. Chodzi o to zeby kazdy staw przynajmiej troche rozruszac.

no właśnie to jest odwieczny konflikt: co rozgrzewać? mięśnie czy stawy? ja bym powiedział ze raczej stawy wymagają rozgrzewki ponieważ w to one najłatwiej ulegają "mechanicznym" uszkodzeniom... mięsień jest że tak powiem "statyczny", owszem to on daje siłę ale się nie porusza. A stawy wykonują ten sam ruch czasem kilka godzin! Nie wiem może moje rozumowanie jest błędne bo żaden ze mnie biolog. Btw to może mamy jakiegoś na forum to się wypowie?:(

pozdrawiam

piok

no właśnie to jest odwieczny konflikt: co rozgrzewać? mięśnie czy stawy? ja bym powiedział ze raczej stawy wymagają rozgrzewki ponieważ w to one najłatwiej ulegają "mechanicznym" uszkodzeniom... mięsień jest że tak powiem "statyczny", owszem to on daje siłę ale się nie porusza. A stawy wykonują ten sam ruch czasem kilka godzin! Nie wiem może moje rozumowanie jest błędne bo żaden ze mnie biolog. Btw to może mamy jakiegoś na forum to się wypowie?:confused:

jak to mięsień nie pracuje? a skurcz rozkurcz wiesz co to jest? przecież mięsień non stop pracuje jadąc na rowerze... kurczy się i rozciąga... hmm stawy no ok trzeba rozgrzać jak i mięśnie tyle że kolarstwo wręcz jest stworzone dla stawów poprzez płynny ruch w stawie biodrowym kolanowym i skokowym... jeśli masz dobrze dobrany i ustawiony rower to nic ci nie grozi. Nie zgodze się że cześciej można uszkodzić staw, nie rozgrzany dobrze mięsień można naciągnąć a w konsekwencji zerwać, można stłuc na skutek upadku , jeśli chodzi o stawy to najbardziej narażony jest kolanowy. Podsumowująć rozgrzewka powinna działać i na mięśnie i stawy w sumie to rozgrzewając mięśnie rozgrzewa się i przy okazji stawy w końcu to ta sama płaszczyzna ruchów :wink:

Ktoś już to pisal, ja tez w ramach rozgrzewki znosze rower z 4 pietra, aczkolwiek to jest za mało :)

dlatego zwykle podskakuje jak glupi na korytarzu i jakies minir rozciąganko, przysiady na jednej nodze itd.

Jednak najlepsze jest rozciaganie a nie full siłowa męczarnia.

wiec te przysiady są takie średnie...

potiwerdzam ze najlepszą rozgrzewką jest nie za silny start. choc w praktyce to prawie nie widac roznicy :lol:

najgorzej mam jak udaje się w kierunku zachodnim, bo musze walić zaraz po wyjeździe z osiedla ostro do góry, taki urok BB.

Bez rozgrzewki taki podjazd jest męczący i dlatego go nienawidze.

jak to mięsień nie pracuje? a skurcz rozkurcz wiesz co to jest? przecież mięsień non stop pracuje jadąc na rowerze... kurczy się i rozciąga... hmm stawy no ok trzeba rozgrzać jak i mięśnie tyle że kolarstwo wręcz jest stworzone dla stawów poprzez płynny ruch w stawie biodrowym kolanowym i skokowym...

owszem wiem czym jest skurcz i rozkurcz :022: :( nie mówiłem że rower nie obciąża mięśni ale jedynie że nie sa one tak narażone na kontuzje (chyba)

a że rower jest stworzony dla stawów to bym nie powiedział... raczej bardzo je obciąża :D właściwie i na zjazdach i na podjazdach! dlatego wydaje mi się że należy większa wage przyłożyc ro rozgrzania stawów...

Wydaje mi się, że samo pedałowanie na początku wyjazdu (czyli jakieś 20 minut spokojnej jazdy) dostatecznie rozgrzewa mięśnie i stawy, by te mogły spokojnie funkcjonować. Kulturyści każdy trening zaczynają od 10 minutowej jazdy na rowerku stacjonarnym, aby podnieść temperaturę ciała i się rozgrzać. Potem oczywiście dochodzą do tego ćwiczenia rozciągające, ale oni używają wielkich ciężarów z małą ilością powtórzeń, a jazda na rowerze jest wysiłkiem ciągłym o średniej intensywności. Ja specjalnie nie rozciągam mięśni i stawów przed jazdą. Jeżeli pokonałem wielki podjazd i czuje go w nogach, to po prostu na postoju rozciągam troche uda i łydki. To pomaga też w walce z zakwasami. A co do obciązenia stawów podczas jazdy...No cóż, wydaje mi się, ze pedałowanie to ruch naturalny i neutralny nie obciążający jakoś szczególnie stawów. Oczywiście jak przy każdym wysiłku fizycznym, jakieś obciążenie jest, ale jest ono dużo mniejsze niż np. podczas robienia przysiadów. A świadzczy to tym fakt, że wielokrotnie lekarze zalecają ludziom mającym problemy z kolanami właśnie jazdę na rowerze w celu wzmocnienia stawów. Pozdro.

• 4 tygodnie później...

ja tam wolno jade do kumpla jakieś 10 km jedno piwko , dwa no góra trzy jesteśmy rozgrzani i wtedy jazda 50-60 km :-) tak do 100 można spokojnie dojść a jak za Tobą jedzie policja to wszelkie rekordy robisz i nie patrzysz czy to asfalt czy pole , zawsze ta sama prędkość :-)

• 2 tygodnie później...

Po piwku sie nie jeździ to jest moje zdanie :] jak jestem z kumplami na rowerze czasem chca postawic ale ja sie sprzeciwiam.. bo po co.

Moja rozgrzewka przed jazdą wygląda tak :

1. Tradycyjne skłony w przód ze złączonymi nogami - dotykam dłoniami otwartymi do ziemi i czuje ze sie rozciagam tak kilka razy

2. Rozciagam w rozkroku jakby udo od wewnetrznej strony - wiaodmo o co chodzi.

3. Zginam noge w kolanie o odchylamj ja ręka do tyłu - rozciagam chyba czworogłowe.

4. Rozciagam łydki

5. Stoje ze złaczonymi nogami lekko uginam nogi i krece kolanami w kolo.

6. Staje na jednej nodze i krece sie w lewo i prawo - krece kolanem i czesto zdarza sie ze strzeli jedno lub oba

7. Robie minimum 25 przysiadów

8. Na rowerku przez pierwsze 2-3km jazda z bardzo wysoką kadencją

9. Ride a bike :twisted:

Ale i tak mało.. jechac z właściwym dla siebie tempem jestem w stanie po ok 30km dopiero.. :) przez pierwsze km strasznie sie mecze na siodelku.. :P

Powiem wam ze czasem dopiero czuje sie rozgrzany po 20 km, jak juz wracam do domu :lol: takie cos mnie najbardziej wkurza

Mam tak samo. :D Najbardziej mnie irytuje, jak po dystansie, po którym ktoś, z kim jeżdżę wysiada, a ja dopiero poczułam, że jestem na bike'u. ;)

Co do tematu - zgadzam się z Quibo. Nie należy rozciągać się przed rozgrzewką, bo można jeszcze łatwiej doprowadzić do kontuzji, niż w ogóle bez niej. Moja rozgrzewka wygląda podobnie do rozgrzewki jo_jacka - przede wszystkim krążenie kolanami, kostkami, biodrami, krótka przebieżka, a dopiero później rozciąganie. Następnie sprint na rowerku, ile Bozia dała i można jechać. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...