Skocz do zawartości

[rama] wybrać 17'' czy 19'' w MTB dla 175 cm K

kalinah

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powaznie rozwazam zakup Kands Energy 1300. Patrzylam po roznych tabelach, i do mojego wzrostu 175cm i dlugosci nogi 81cm wychodzi zalecany rozmiar ramy 19''. Mnie z obliczen arytmetycznych dla MTB wychodzi 18''. W tym modelu sa albo 17'' albo 19'', ale i literatura i chlopski rozum podpowiadaja, ze krotsza bylaby zwrotniejsza w terenie i manewrach. Czy moge prosic o porade z wyborem rozmiaru?

Wiem, przymierzyc.. Ale nie znalazlam nigdzie w poblizu tego modelu, a nawet przy podobnym rozmiarze podstawowym ramy w innym modelu, inna geometria moze mi zmienic wszystkie wrazenia. Stad moje watpliwosci.

Z gory dzieki za kazda sugestie:)

Napisano

Moim zdaniem 17".

Zona miała krossa męskiego 19" i był zdecydowanie za duży, zmieniłem na damska ramę 17" i jest znacznie lepiej.

Sporo rowerzystów ma za duże ramy, nie popełnij typowego błędu :-)

Napisano

No i masz babo placek:P

W watku o tym modelu chlopaki maja 19'' na 185cm, inny 21'' na 180cm. A inny odpowiada:

Wszystko zależy od ciebie i pozycji jaką chcesz mieć na rowerze. Ja przy moim wzroście 170 cm i dł. nogi 82 cm mam ramę 19" (dł. rury podsiodłowej 48 cm) myślę o wyjęciu podkładek spod mostka i kupno jakiegoś o mniejszym wzniosie :D

Moge Was prosic o komentarz?

Sorki, ze zawracam glowe. Dotychczas sie tak nie cackalam, nie dobieralam sobie roweru bo uzywalam jaki Bozia dala, znaczy po moim bracie, jak sobie wymienial :icon_redface: A ze to mi lyknie forse, wiec probuje zlapac kroliczka i doscignac cacko ideal.. B)

Napisano

@kalinah: Owszem miałem ramę 19" i nie narzekałem na nią aczkolwiek świeżo kupiłem rower (level a2) i wybrałem rozmiar ramy 17". Zapytasz dlaczego? Otóż po lekturze tego forum zaufałem mądrzejszym którzy w różnych wątkach pisali że do agresywniejszej jazdy wybiera się ramę raczej mniejszą, a według wszystkich kalkulatorów, pomiarów, itp. wychodziła rama 18" więc tak jak tobie jednak z tą różnicą że jestem trochę niższy od ciebie bo mam 170 cm wzrostu i nogę 82 cm.
Podsumowując to według mnie odpowiednia byłaby 17"

P.S.: Jeśli gadam jakieś głupoty to niech mnie ktoś poprawi.

Napisano

Kobiety zazwyczaj maja dłuższe nogi a krótsze korpusy... i dobrze :) Co za tym idzie rama nie może byc za długa a 19" taka będzie. Zatem majac wybór 17 czy 19 to oczywistym wyborem będzie 17" a i sztyca 350 mm powinna wystarczyć przy przekroku 81 cm.

Napisano

@sivydym: eeh, najciemniej pod latarnia. Nawet nie wiesz, jak argument anatomiczny do mnie przemowil:P

Wszystko obmysliwalam, a najprostsze nie wzielam pod uwage. Juz ktorys watek w tym temacie rozgryzam, i wydawalo mi sie juz, ze glupieje coraz bardziej. A to przez te proporcje nog i tulowia pewnie chlopaki 170cm i 185 cm tak samo na 19'' smigaja. Dluzszy tulow ma wiekszy swobodny zasieg, tylko kwestia gustu jest, jak komu wygodniej i do jakiej jazdy. Maslo maslane :002:, ale w koncu dotarlo..

Eeh, z babami :wallbash:

Tnx, dzieki wszystkim za porady.

Napisano

Nie takim oczywistym wyborem jest to 17", moja dziewczyna przy niższym wzroście wzięła 19"(inny rower, ale dylemat podobny) i sobie chwali. Jasne, że bezpieczniej jest kupić mniejszą ramę, ale warto sprawdzić dokładnie geometrię(wysłać do sprzedawcy zapytanie) i trochę pogłówkować. Może akurat 19" nie będzie za duża, a okaże się wygodniejsza?

Napisano
Nie takim oczywistym wyborem jest to 17" [..] Może akurat 19" nie będzie za duża, a okaże się wygodniejsza?

Sertom, bylabym zla na Ciebie:P za powrot do punktu wyjscia w tych dylematach egzystencjalnych, gdyby nie co innego. Od wczoraj chodzi mi jedna mysl po glowie. No bo jak wezme 19'' i niespecjalnie wpasuje sie w rozne konfiguracje ustawien kierownicy i siodelka, to chyba zmiana samej ramy na 17'' jest nadal mozliwa? Przy okazji tak w celach.. hm.. edukacyjnych :icon_cool:

Napisano

Tak jak napisałem - mniejsza rama to bezpieczniejszy wybór :)

Oczywiście, że zmiana ramy jest możliwa, tylko czy składasz rower? Kupujesz cały? Na odległość? Czy będzie Ci się chcialo później kombinować?

Polecam też zapytać się w wątku o rowerze(bo rozumiem, że to dośc popularny ostatnio kands), czy aby podobnego dylematu nie miała osoba podobnej do Twojej postury.

Napisano

Oczywiście, że zmiana ramy jest możliwa, tylko czy składasz rower? Kupujesz cały? Na odległość? Czy będzie Ci się chcialo później kombinować?

Kupuje caly, ale na odleglosc. A jak cos nie tak, to wole pokombinowac, niz od razu oddac walkowerem.. :ninja: 

Polecam też zapytać się w wątku o rowerze(bo rozumiem, że to dośc popularny ostatnio kands), czy aby podobnego dylematu nie miała osoba podobnej do Twojej postury.

Nie wiedzialam, ze az tak popularny. Przegryzalam sie po poradach o wyborze sensownego "bajka" w ekonomicznych granicach, i tak padlo:o

Co do watku to wlasnie dlatego je wczoraj przegladalam. Skutkiem byla jeszcze wieksza karuzela w mozgu, niz przedtem:P

Napisano

Mam 172cm, jeździłem ze 3 sezony na 17" po czym przesiadłem się na 19" - różnica diametralna! Rower skręcał fatalnie, ciasne zakręty na single trackach wymagały hamowania do żałosnych wręcz prędkości. Z miejsca pojawił się problem zbyt wyciągniętej sylwetki i znacznego ciężaru opartego na rękach - po prostu bolały. Po sezonie wróciłem do 17". Mniejsza rama jest tu po prostu mniejszym ryzykiem. Jeśli będzie za krótka zawsze możesz kupić dłuższy mostek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...