Skocz do zawartości

[Amortyzator] Czy jest możliwość uszkodzenia amortyzatora?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem nowy na forum więc jak w złym dziale to proszę przenieść i mnie powiadomić o tym :) Tak jak w temacie. Zastanawiam się nad tym czy jeżdżąc w zimę może stać się coś z amortyzatorem. Tamtą zimę przejeździłem w połowie i połamałem amortyzator nie był jakiś markowy zwykły China :( Teraz mam SR Suntour XCM 100mm. I się zastanawiam czy nie uszkodzę kolejnego. A i teren w jakim jeżdżę to miasto i delikatnie poza miastem raczej drogi odśnieżone lub mała warstwa śniegu. 

Zsumuj sobie zimno, wodę i sól na drogach w ujęciu korozji metali oraz negatywnego wpływu na gumę. I masz odpowiedź. XCM ma słabiutkie uszczelki, więc uszkodzeniu mogą ulec także jego elementy wewnętrzne. Ale z drugiej strony to tak niski klasowo widelec, że na zimę idealny, nie szkoda takiego sprzętu.

• Mod Team

Póki zima będzie taka jak do tej pory, czyli bez śniegu to spokojnie można jeździć. Jak już sie zaczną breje zimowe, to fajnie by było dobrze czyścić widelec po każdej jeździe, zwłaszcza jeżeli to drogi widelec.

Ale Fenthin dobrze prawi XCM to można by rzec stworzony do jazdy zimą heh :P czyścił bym tylko golenie górne i ewentualnie uszczelki od czasu do czasu zakrapiając na nie oleju np, albo brunox lub jakiś inny płynny smar. Oczywiście nie tak żeby ciekło tylko by zwilżyć uszczelki by nie zaczęły pękać.

Golenie wycieram do czysta po każdej jeździe gdzie jest błoto czy choć trochę wody. Kupie jakas oliwke na razie później Brunoxa Deo nie mogę znaleźć w moim miescie. Wiem, że jest sztywny strasznie poniżej zera :( Ale ciśnienie w oponach niskie i jakoś daje radę. A co do amortyzatora. To po zamontowaniu go mam luzy co dziennie. Nie wiem o co chodzi. Pomoże ktoś?

• Mod Team

Gdzie te luzy ? może masz luzy na sterach ? Łatwo to wyczuć wystarczy zahamować przodem i druga ręką złapać za górną miskę, pod mostkiem jak jest luz to wyczujesz.  Jest jest strasznie sztywny a nie ma blokady to można wyjąc jedną sprężynę będzie miększy.

Dziś go nasmarowałem przed jazdą chodził w miarę już. Luzów na górze praktycznie nie ma za to na dole jest i to wyczuwalny i jakby rura sterowa stukała o ramę. Łożyska też są nie typowe jakieś. Dziś wrzucę zdjęcie jak pójdę to rozebrać

Dziś go nasmarowałem przed jazdą chodził w miarę już. Luzów na górze praktycznie nie ma za to na dole jest i to wyczuwalny i jakby rura sterowa stukała o ramę. Łożyska też są nie typowe jakieś. Dziś wrzucę zdjęcie jak pójdę to rozebrać

To już kaplica powoli. Też myślałem, że mi stery padły mając XCR, a to były luzu na amortyzatorze.

Lozyska wymieniane na poczatku sezonu ale coz trzeba jednak i tam zajzec. To jutro to sprawdze, a nad harmonijkami pomysle

Wysłane z mojego MOVE przy użyciu Tapatalka

To raczej łożysk bym nie podejrzewał, maszyny wytrzymują dużo więcej.

Mogło być za słabo skręcone albo luzu trzeba szukać w innym miejscu.

Najlepiej będzie kupić coś sztywnego. Na zimę wystarczy jakiś złomek za 50 zł stalowy. Po pierwsze nic ci się nie zepsuje, po drugie rower będzie lżejszy, po trzecie fajnie się prowadzi opuszczony rowerek. Przedwczoraj zrobiłem przekładkę właśnie z xcm-a (6k km, 1mm luzów, brak pracy, wżery na goleniach) na mosso i powiem Ci, że to był świetny ruch :) Nareszcie rower przyśpiesza jak należy :)

Nie no po zimie to ja już chyba wymienię ten amortyzator  :laugh: Znajdę coś dobrego do 400-500 zł? Nie jeżdżę jakoś specjalnie mocno trochę po asfalcie do lasku szutrowe drogi i na działkę. Wychodzi tak z 50km dziennie

Można kupić tuleje ślizgowe ... Ale czy jest sens ?

A te tuleje ślizgowe to jakie? I gdzie je zamontować? Szukam w Google ale nic nie mogę znaleźć :( Tak teraz patrzę i jestem naprawdę zielony w temacie amortyzatorów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...