Skocz do zawartości

[Rower]Co wybrać? MTB vs KONA SHRED 2013

fudal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam budżet 2000zł i chce sobie kupić albo kone shred 2013r. lub jakiegoś MTB do tej ceny

Kona shred : http://www.sportsales.pl/rowery/mtb/2445-kona-shred ( tak kone shred mogę trochę drożej kupić )

MTB : nie wiem jaki do 2000zł (czekałbym na propozycję za max 2000zł )

Wydaje mi się, że kona shred będzie odpowiednia. Na stronie producenta pisze:"Jest to w połowie rower do skakania, w połowie do jazdy po trasach, a w 100% jest to rower górski. To co zmieniliśmy to nowe przekroje rur dla prostego i klasycznego wyglądu. Oczywiście nowy wygląd ramy pociągnął za sobą kilka innych usprawnień, takich jak obniżenie wagi czy zwiększenie wytrzymałości."

I właśnie na takim rowerze by mi zależało. Lecz jeżeli by się okazało, że jakiś MTB byłby lepszy do 2000zł ( od tej kony z ceną 2800zł) to bym go kupił.

Kona Shred 2013r. vs MTB ( wasza propozycja MTBka )

Napisano

MTB na pewno będzie bardziej uniwersalny... i lżejszy. Jak już wspomniałem za cenę 2000 najlepiej szukać czegoś na przecenie np ten Kross Level A4. Choć kupując przed sezonem można wyrwać rabat na nowy sprzęt 2014 jeśli dasz do zrozumienia sprzedawcy że nie możesz przekroczyć tej kwoty. Ale na przeczenie jest pewniej.

Powtórzę się tylko że 2800 za tą Kone to bardzo dobra cena.

Napisano

A czy jesteś jakoś specjalnie przywiązany do rozmiaru kół 26 cali?

Jeśli nie, to może budżetowe 29ery (Unibike Flite 29er, Kross Level B3, coś ze stajni Northtec) weź pod rozwagę?

A4 - bardzo dobry wybór jeśli o 26 cali chodzi

Kona Shred na dłuższych dystansach może być męcząca z uwagi na fakt, że to rower bardziej wyczynowy niż XC. Na każdym MTX XC też sobie możesz poskakać.

• Mod Team
Napisano

Jaasne może. Tyle ze w rowerach w cenie ok. 2tys. koła zbudowane są najczęściej z tanich elementów kiepskiej jakości i przez takie skakanie szybko się scentrują, ośki połamią itd, itp.

Napisano

Pytanie czy szukamy roweru do kwoty 2000zł czy konkretnego modelu do konkretnych zastosowań?

Do 2000zł mamy fajny rower - bazę (obojętnie czy 26 czy 29), który z czasem można przekształcić w coś lepszego.

@fudal

To ma być rower nowy czy może być używany. Często używki z poprzedniego rocznika można wyrwać za mniej niż 1/2 ceny. Ja tak kupiłem swój aktualny rower i to był strzał w 10.

Napisano

rower ma być bardziej uniwersalny + skoki jakieś niewielkie

rower raczej nówka bo używki nie chcę podejmować ryzyka :)

Edit: Tą konę moge mieć za 2000zŁ ( bo tak wynegocjowałem )

MTB: Budżet do 2500zł :)

Napisano

Do autora. Z tego co widzę, masz już conajmniej 3 konta na tym forum - roweryt, fudal i jakieś jeszcze. Chciałeś kupić rower do skakania, to za takim rowerem się rozgladalismy jak pisałeś na GG, teraz oczekujesz odpowiedzi, że na średniej klasy MTB też poskaczesz.

@sznib, Mosquito autorowi pokazywałem, ale mimo porządnych Piast na oś 20mm, Marcoka, osprzętu X5/X7. Ogólnie rower, na którym nie bałbym się ruszyć, ale ma tę "krzywą górną rurę". Albo wóz albo przewóz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...