Skocz do zawartości

[rower] Rockrider 5.3 vs Kross Hexagon X9 co wybrać ?

dzwonkom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jako, że przymierzam się do zakupu, nowego sprzętu, zwracam się do WAS z uprzejmą prośbą o pomoc w wyborze. Na rower chcę przeznaczyć max. 2000 pln. Jazda głównie po mieście, weekendowo wypady w lekki teren (lasy, drogi szutrowe).

Mam "na oku" kilka propozycji, ale potrzebuje opini znawców tematu aby dokonać ostatecznego wyboru. Dodam tylko, że ważę 83 kg, przy wzroście 180 cm.

Pierwsza z nich :

http://www.decathlon.pl/rockrider-53-id_8206682.html

Kolejna :

http://www.pmbike.pl/kross-hexagon-x9-2013

a może :

http://allegro.pl/potwor-a-nie-rower-kands-1300-dysk-alivio-i3852905662.html

Co o tym myślicie ? Będą wdzięczny za wszystkie sugestie i ewentualne inne propozycje z Waszej strony.

Napisano

witaj,

z tych 2 bierz Krossa. najlepiej wypada. z Decathlonem to masz mix nepędu Sram i Shimano.

pozatym serwis Krossa masz praktycznie w każdym mieście i na gwarancji a z Decathlonem, będziesz musiał się fatygować do Sklepu firmowego.

poza tym ja mam krosa po przebudowie i bardzo sobie go chwalę.

Finish

Pozdro

michalekD

Napisano

Rockrider ma jednak o dwie klasy lepszy amortyzator przy czym jest tańszy. Odstraszają nieco te pedały z noskami. Miksem napędu Sram-Shimano bym się nie przejmował bo korzystałem z takiego i działał całkiem sprawnie.

Kłopotami z gwarancją też nie martwił bo skoro kupisz rower w sklepie równie łatwo z nim podjedziesz do naprawy. Zresztą Rockrider ma niezłą ramę a na napęd gwarancji nie daję żaden producent.

Napisano

Rockrider 5.3 ma lepszy osprzęt i w przypadku, gdy coś się ci nie pasuje to od razu bez problemu wymienią cały rower lub podzespół. Decathlon to porządna marka.

Kross niestety coraz częściej kręci nosem na zepsute podzespoły i zwala winę na użytkownika. Miałem ukręcony korek PRELOAD w amortyzatorze od nowości w Kross Level A3 i chętnie by mi go Kross wymienił o ile wysłałbym cały rower i zapłacił 50zł, bo to nie ich wina. W decathlonie się spytałem o te korki i serwisant pokazał mi cały worek wymienników tak na wszelki wypadek :thumbsup:

"Klienci lubią czasem coś ukręcić" - powiedział

Co do mixu SRAM vs Shimano. Miałem Alivio, miałem Deore, mam teraz SRAM X5 i do Shimano już nie wrócę :D

Napisano

Miałem ukręcony korek PRELOAD w amortyzatorze od nowości w Kross Level A3 i chętnie by mi go Kross wymienił o ile wysłałbym cały rower i zapłacił 50zł, bo to nie ich wina.

A ich? Nie wiedziałem że Suntour i Kross to jedno. W każdym razie nie widzę powodów żeby demonizować tą markę skoro podobna akcja mogłaby mieć miejsce także w przypadku Kellys'a, Author'a czy innego producenta na tym samym poziomie.
Napisano

Oczywiście że Kross i Santour to nie jedno i to samo :thumbsup: Jak kupije rower z osprzętem Shimano to nie będę reklamował przerzutek u ich producenta tylko u producenta roweru.

Chodziło mi o podejście serwisu do samego klienta.

KROSS: Popsuł sie panu korek/kupił pan popsuty --> nie nasza wina i nie pomożemy, chyba że pan zapłaci.

DECATHLON: Mamy wymienić cały amortyzator czy tylko korek? Co pana satysfakcjonowało by najbardziej? Zrobimy to na miejscu.

Kross robi bardzo dobre rowery jak za te pieniądze (chociaż relacja cena/jakość z roku na rok spada), ale bardzo daleko im do jakości obsługi posprzedażowej jak np. ma Kona, Trek, Mondraker czy Decathlon.

Napisano

Rockrider ma jednak o dwie klasy lepszy amortyzator przy czym jest tańszy. Odstraszają nieco te pedały z noskami. Miksem napędu Sram-Shimano bym się nie przejmował bo korzystałem z takiego i działał całkiem sprawnie.

Kłopotami z gwarancją też nie martwił bo skoro kupisz rower w sklepie równie łatwo z nim podjedziesz do naprawy. Zresztą Rockrider ma niezłą ramę a na napęd gwarancji nie daję żaden producent.

co do nosków na tych pedałach, to chyba da się je zdjąć....

Napisano

Jak kupije rower z osprzętem Shimano to nie będę reklamował przerzutek u ich producenta tylko u producenta roweru.

Przerzutek bym do tego nie mieszał bo częstokroć napęd nie podlega gwarancji jeśli wada nie została stwierdzona w sklepie. Tak jest w przypadku każdego producenta.

Kona i Trek to złe przykłady bo ich rowery są przepłacone. Przynajmniej w Polsce

co do nosków na tych pedałach, to chyba da się je zdjąć....

Da się. Z resztą to tylko zdjęcie i w rzeczywistości może ich nie być ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...