dzwonkom Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Witam, Jako, że przymierzam się do zakupu, nowego sprzętu, zwracam się do WAS z uprzejmą prośbą o pomoc w wyborze. Na rower chcę przeznaczyć max. 2000 pln. Jazda głównie po mieście, weekendowo wypady w lekki teren (lasy, drogi szutrowe). Mam "na oku" kilka propozycji, ale potrzebuje opini znawców tematu aby dokonać ostatecznego wyboru. Dodam tylko, że ważę 83 kg, przy wzroście 180 cm. Pierwsza z nich : http://www.decathlon.pl/rockrider-53-id_8206682.html Kolejna : http://www.pmbike.pl/kross-hexagon-x9-2013 a może : http://allegro.pl/potwor-a-nie-rower-kands-1300-dysk-alivio-i3852905662.html Co o tym myślicie ? Będą wdzięczny za wszystkie sugestie i ewentualne inne propozycje z Waszej strony.
michalekD Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 witaj, z tych 2 bierz Krossa. najlepiej wypada. z Decathlonem to masz mix nepędu Sram i Shimano. pozatym serwis Krossa masz praktycznie w każdym mieście i na gwarancji a z Decathlonem, będziesz musiał się fatygować do Sklepu firmowego. poza tym ja mam krosa po przebudowie i bardzo sobie go chwalę. Finish Pozdro michalekD
Ziemko Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Rockrider ma jednak o dwie klasy lepszy amortyzator przy czym jest tańszy. Odstraszają nieco te pedały z noskami. Miksem napędu Sram-Shimano bym się nie przejmował bo korzystałem z takiego i działał całkiem sprawnie. Kłopotami z gwarancją też nie martwił bo skoro kupisz rower w sklepie równie łatwo z nim podjedziesz do naprawy. Zresztą Rockrider ma niezłą ramę a na napęd gwarancji nie daję żaden producent.
rambolbambol Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Rockrider 5.3 ma lepszy osprzęt i w przypadku, gdy coś się ci nie pasuje to od razu bez problemu wymienią cały rower lub podzespół. Decathlon to porządna marka. Kross niestety coraz częściej kręci nosem na zepsute podzespoły i zwala winę na użytkownika. Miałem ukręcony korek PRELOAD w amortyzatorze od nowości w Kross Level A3 i chętnie by mi go Kross wymienił o ile wysłałbym cały rower i zapłacił 50zł, bo to nie ich wina. W decathlonie się spytałem o te korki i serwisant pokazał mi cały worek wymienników tak na wszelki wypadek "Klienci lubią czasem coś ukręcić" - powiedział Co do mixu SRAM vs Shimano. Miałem Alivio, miałem Deore, mam teraz SRAM X5 i do Shimano już nie wrócę
Ziemko Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Miałem ukręcony korek PRELOAD w amortyzatorze od nowości w Kross Level A3 i chętnie by mi go Kross wymienił o ile wysłałbym cały rower i zapłacił 50zł, bo to nie ich wina.A ich? Nie wiedziałem że Suntour i Kross to jedno. W każdym razie nie widzę powodów żeby demonizować tą markę skoro podobna akcja mogłaby mieć miejsce także w przypadku Kellys'a, Author'a czy innego producenta na tym samym poziomie.
rambolbambol Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Oczywiście że Kross i Santour to nie jedno i to samo Jak kupije rower z osprzętem Shimano to nie będę reklamował przerzutek u ich producenta tylko u producenta roweru. Chodziło mi o podejście serwisu do samego klienta. KROSS: Popsuł sie panu korek/kupił pan popsuty --> nie nasza wina i nie pomożemy, chyba że pan zapłaci. DECATHLON: Mamy wymienić cały amortyzator czy tylko korek? Co pana satysfakcjonowało by najbardziej? Zrobimy to na miejscu. Kross robi bardzo dobre rowery jak za te pieniądze (chociaż relacja cena/jakość z roku na rok spada), ale bardzo daleko im do jakości obsługi posprzedażowej jak np. ma Kona, Trek, Mondraker czy Decathlon.
dzwonkom Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Napisano 15 Stycznia 2014 Rockrider ma jednak o dwie klasy lepszy amortyzator przy czym jest tańszy. Odstraszają nieco te pedały z noskami. Miksem napędu Sram-Shimano bym się nie przejmował bo korzystałem z takiego i działał całkiem sprawnie. Kłopotami z gwarancją też nie martwił bo skoro kupisz rower w sklepie równie łatwo z nim podjedziesz do naprawy. Zresztą Rockrider ma niezłą ramę a na napęd gwarancji nie daję żaden producent. co do nosków na tych pedałach, to chyba da się je zdjąć....
Ziemko Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Jak kupije rower z osprzętem Shimano to nie będę reklamował przerzutek u ich producenta tylko u producenta roweru.Przerzutek bym do tego nie mieszał bo częstokroć napęd nie podlega gwarancji jeśli wada nie została stwierdzona w sklepie. Tak jest w przypadku każdego producenta. Kona i Trek to złe przykłady bo ich rowery są przepłacone. Przynajmniej w Polsce co do nosków na tych pedałach, to chyba da się je zdjąć....Da się. Z resztą to tylko zdjęcie i w rzeczywistości może ich nie być
parmenides Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Rower z decathlonu wygląda na ekranie najlepiej. Ale najlepiej jak się sam przymierzysz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.