Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] czy majster może się aż tak mylić?

johnny606

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

szukając odpowiednich komponentów do rozwiązania sprawy mojego napędu natknąłem się na problem braku przerzutki współpracującej z łańcuchem ósemkowym (i takąż kasetą), dużą szosową korbą (2rz) i ciągnioną od góry.

czegoś takiego szukam od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć.
w rozwiązaniu wymyśliłem dwie drogi wyjścia:

1.kupić klamkomanetkę 10kę i przerzutkę dual-pull i wymienić kasetę z łańcuchem.... (rozpacz... taka zabawa to najmarniej 600zł)

2.kupić przerzutkę 10kę, i łańcuch 9kę. Jako, że taki łańcuch ponoć dobrze 'skaka' po kasecie ósemkowej a nie spotkałem się z jakimś szczególnym potępieniem dla pomysłu podłączenia łańcucha 9rz. do przerzutki przedniej na 10rz. zacząłem się zastanawiać czy takie rozwiązanie mogłoby się udać.

zanim jednak cokolwiek przedsięwziąłem (wziąłem byłem zakupiłem) to wysłałem kilka maili z prośbą o sporządzenie oferty na taki napęd.
pewien bardzo miły pan X, prowadzący sklep internetowy Y, który jako jedyny na poważnie się za to zabrał, zaproponował mi przerzutkę Claris FD 2400 (myślę sobie "super! byłaby jak znalazł do moich klamkomanetek z tej właśnie grupy").

Wolałem sprawdzić.

Jako, że specyfikacji do tego sprzętu nie ma pełnej nawet na stronie shimano to poprosiłem, żeby zszedł na dół i paluszkiem, empirycznie sprawdził czy można to ciągnąć od góry. odpisał mi tak:

"Dual Pull i bottom pull to to samo. Dual pull oznacza podwójny ciąg (uniwersalny czyli jednocześnie dolny i górny) a bottom pull oznacza guzik czyli to mocowanie do linki, które może być prowadzone od dołu i od góry jednocześnie. Proponuję pozostać przy całej grupie Claris (...)"

czy ktoś może mi jednoznacznie napisać, że ten pan blefuje- byleby cokolwiek sprzedać? (nie mam takiego wrażenia, ale to wydaje się logiczne- po tym co piszecie pod tematem "kompatybilność")
czy może ktoś z was ZNA sprzerzutki shimano produkowane po 2013 (najlepiej posiadacz clarisa) i może mi skrobnąć "nie, to się nie uda, weź puknij się w łeb" albo "tak, naturalnie, że można to ciągnąć od góry. śmiało"

• Mod Team
Napisano

Szosowa przerzutka + górny ciąg

Dokładnie ja takie coś, tylko homemade zrobiłem u siebie, tylko należy używać tylnej linki do manetki bo przednia u mnie nie sięgała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...