kama866 Napisano 14 Stycznia 2014 Napisano 14 Stycznia 2014 Witam, Jest to mój pierwszy post na forum, mam nadzieję, że wybrałam dobry dział - jeśli nie, to z góry przepraszam. Otóż mam prośbę, czy moglibyście mi doradzić jaki rodzaj roweru ( w ogóle się na tym nie znam) pasuje dla osoby, która doznała urazu szyi? W wyniku wypadku nie będę mogła jeździć na moi dotychczasowym rowerze (kierownica na poziomie siodełka,ech jeszcze 2 tygodnie temu na nim jeździłam), bo nie mogę podnosić za wysoko głowy. Musi być ona w pozycji jakby wyprostowanej, ale nie mogę jej zadzierać. Idealna byłaby holenderka, ale bez obrazy dla posiadaczy tych rowerów, nigdy mi się nie podobały i jakoś nie miło mi się na nich jechało. Dodatkowo siodełko musi być amortyzowane. Idelanie byłoby też jakby ktoś mógł doradzić mi jaki model , tak do 2.500,00 zł. Jeśli ktoś znalazłby czas na odpowuedź byłabym wdzięczna A może są tu osoby z podobnym problemem? Jestem młoda, uwielbiam jeździć na rowerze i nie chciałabym z tego rezygnować
Mod Team Puklus Napisano 14 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 14 Stycznia 2014 Możesz dokładniej opisać twój uraz ? Na pewno rower na którym siedzi sie w pozycji wyprostowanej, lub bardzo zbliżonej to takiej. Wspominałaś ze "holendry" czyli typowo miejskie rowery ci sie nie podobają, można by dopasować MTB, z możliwie krótką ramą, np ja taki posiadam i siedzi sie w miarę prosto. Powiedz coś więcej o sobie ile ważysz ( wiem że kobiety o to pytać nie wyda ) ile masz wzrostu bo to bardzo ważne informacje. Dobrze by było e pełni amortyzowany jednak w tej kwocie można zapomnieć. I tak nawiasem mówiąc poczytaj regulamin, na tym forum jest kilka nietypowych zasad i należy je pamiętać, w twoim przypadku pkt 2b regulaminu.
kama866 Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Napisano 14 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedź i za poprawienie tytułu Pisałam na szybko z pracy i nie przeczytałam dokładnie regulaminu. Typowy uraz biczowy szyi. na razie jestem w trakcie rehabilitacji (dopiero zaczynam), ale już myślę o tym, że trzeba będzie kupić jakiś inny rower. Muszę wiedzieć jakie fundusze zbierać.Wiesz ta cena może być wyższa, po prostu nie mam wyboru, musi być dobry amortyzator. A ważę 49 kg, przy wzroście 1.60
Mod Team Puklus Napisano 14 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 14 Stycznia 2014 Czyli jesteś drobniutka Na problemy z kręgosłupem ogólnie, fajnie by było jak by był w pełni amortyzowany o ustawieniu kanapowym. Może nie będzie szybki ale za to wygodny. Powiedz czy masz kogoś kto sie orientuje mniej więcej w temacie czy nie bardzo ?? Za ok 3000zł można by coś używanego w całkiem dobrym stanie znaleźć ... pytanie czy używany w chodzi w rachub?
kama866 Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Napisano 14 Stycznia 2014 No, trochę krasnal Używany jak najbardziej wchodzi w gre. Nie musi być jakiś super szybki, niestety teraz to już nie priorytet. Tej holenderki to nie chciałabym,bo zdarzało mi się jeździć w terenie, a nie tylko miasto. No właśnie nie mam niestety nikogo kto orientuje się w temacie, dlatego tu napisałam. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi
tobo Napisano 14 Stycznia 2014 Napisano 14 Stycznia 2014 Do swojego roweru mozesz zamontowac mostek regulowany, ktory da sie podniesc do gory, przez co nie tylko wzniesiesz do gory ramiona ale przesuniesz tez dlonie do tylu, tym samym przymujac bardziej wyprostowana pozycje. Mozesz tez pomyslec o calym rowerze, np popularnym obecnie 29erze, czyli goralu na duzych kolach. Przy Twoim wzroscie i proporcjonalnej do niego dlugosci nogi bedziesz miec stosunkowo nisko siodelko w stosunku do kierownicy, poniewaz tak czy inaczej przod tego roweru bedzie wysoki. Dodatkowo - bez wzgledu na to czy zmienisz sam mostek jak w opcji pierwszej czy caly rower jak w opcji drugiej mozesz nabyc kierownice gieta, ktora wystepuje w roznych wzniosach, od kilku do kilkudziesieciu milimetrow. Inne opcje korekty pozycji to zalozenie opony wyzszej na przod i nizszej na tyl.
kama866 Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Napisano 14 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedź, właśnie googlam to o czym piszesz
Mod Team adamos Napisano 14 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 14 Stycznia 2014 Najpierw to Ty dobrze wylecz ten whiplash. O kupnie roweru będziesz myśleć, jak się wszystko dobrze wygoi. Abstrahując od pełnej amortyzacji, większe koło (najlepiej na szerokich i wysokich oponach) będzie lepiej tłumić wszelkie nierówności. Jeżeli zdarzało Ci się jeżdzić w terenie, to faktycznie możesz pomyśleć o w pełni zawieszonym 29erze.
tobo Napisano 14 Stycznia 2014 Napisano 14 Stycznia 2014 Jako dalsze sposoby wykorzystania dotychczasowego roweru (taniej niz nowy) to wymiana widelca - obecny pewnie ma docieta rure sterowa, skrocona znacznie w stosunku do fabrycznej o dlugosci 27 cm. Dluga sterowke mozna uzyc zamiast mostka regulowanego a w razie potrzeby takze z mostkiem dodatkowo podnoszac przod. Inne jeszcze metody to zastosowanie z przodu widelca pod kolo 28 cali i montaz duzego kola przy pozostawieniu z tylu obecnego. Sa ludzie ktorzy jezdza na rowerach w skrocie oznaczanych 69, kwestia nastawienia. W moich propozycjach nie biore pod uwage zachowania roweru ktore moze byc odmienne od tego do czego nawyklas (ale nie musi).
Burak Napisano 14 Stycznia 2014 Napisano 14 Stycznia 2014 Moim zdaniem przerabianie sportowego roweru do wyprostowanej pozycji to ślepa uliczka. Każdy rower jest projektowany do jakieś pozycji. Upraszczając, sportowe do pochylonej, turystyczne i rekreacyjne do średniopochylonej, miejskie do wyprostowanej. Przerabiając rower sportowy do wyprostowanej pozycji dostaniesz koślawca, który nie będzie ani ładny, ani wygodny. Co masz na myśli pisząc "holenderka"? Czy to (z linka poniżej) jest również holenderka, na którą byś nie wsiadła (ze względu na styl)? www.gazelle.nl/collectie/stadsfietsen/######ef/2014/chamonix-plus?type=ladies Wiem, że nie jest w pożądanym budżecie, ale jeśli styl Ci odpowiada, to może ktoś pomoże znaleźć coś podobnego. To jest rower z pełną amortyzacją, na którym bez żadnych przeróbek można jeździć w zupełnie wyprostowanej pozycji.
beardman Napisano 14 Stycznia 2014 Napisano 14 Stycznia 2014 Panowie a może by coś lżejszego do enduro/allmountain na sztywnej ramie? http://www.forumrowerowe.org/topic/56743-ramyrowery-ht-do-enduro/ Pozycja bardziej wyprostowana i cena przystępniejsza niż przy fullu. Zawsze można jakąś sztycę amortyzowaną potem wrzucić. Pozdrawiam
SapeR1997 Napisano 14 Stycznia 2014 Napisano 14 Stycznia 2014 Moim zdaniem najlepiej jest wybrać "spacerówki".http://allegro.pl/zwykly-rower-turystyczny-romet-turing-26cali-wyprz-i3884273500.htmlNie mówie, że musi być akurat ten, bo ten jest przeokropny Do tego dokupić mostek (odpowiedniej długości, skierowany do rowerzysty) oraz przymocowac do niego kierownice.Polecałbym także podwyższenie kierownicy, a zniżenie siodła .
rambolbambol Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Nieeee... SapeR1977, ten rower jest przeokropny. Moja żona sie na taki uparła i przez niego nie chce teraz na rowerze jeździć! Ja obecnie katuję go jako rower na zimową solną-zupę. @kama866 Pomysł ze zrobieniem 69era nie jest zły. Dobry full to też nie rozwiązanie, bo tam masz pozycję "bardzo MTB". Jak masz już górala to jesteś w 80% projektu. Teraz kupujesz sztywny widelec (bez docinania rury sterowej) + koło 28 cali na przód i gruubaśną oponę (Big Apple) na tył. Masz dzięki temu trochę bardziej wyprostowaną pozycję a Big Apple będzie amortyzował pieknie tył. Jak już się wyleczysz to wstawisz poprzedni widelec i bedziesz miała znów fajne MTB, choć myślę że 69er jest bardziej smakowy. Tak czy inaczej życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
kama866 Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Napisano 15 Stycznia 2014 Hej, przede wszystkim wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi jest to dla mnie bardzo ważne:) Adamos, jasne, że najpierw postaram się wyleczyć kręgosłup, o tyle o ile się da, niestety Po prostu w ogóle nie znam się na rowerach (jak jeździłam na rower to tak do 30,40 km maks, więc nie potrzebowałam do tej pory tez jakiegos lepszego roweru) i chcialam też wiedzieć jakie fundusze mam uzbierać. Jak się nie tak dawno skończyło studia, to takie zakupy trzeba planować z wyprzedzeniem Burak, holenderka to dla mnie taki typowy rower z koszykiem, którym można pojeździć do pracy i w ogóle po mieście, ale na jakieś inne tereny się nie nadaje , ale tak jak mówię jestem cieciem w temacie rowerów Przykłądowo coś takiego: http://www.stylowyrower.com.pl/pl/roweryholenderskie/90-holenderka-envy-pink.html Jeszcze raz dziękuję za wszystkie fachowe rady, wydrukuję je sobie i będę z nimi szukać czegoś dla siebie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.