Skocz do zawartości

[Rama] Wyrwany gwint koszyka na bidon

MM85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam obróciła mi się w środku nakrętka w ramie co trzyma koszyk na bidon, mam teraz dziurę w ramie.

Co z tym zrobić można dokupić taką nakrętkę i ją wkleić wspawać? Może to zanitować i koszyk przykręcić na blachowkręta. 

Proszę o jakieś rady podpowiedzi :)

20140114_022256.jpg

20140114_023202.jpg

Napisano

Witam 

Odpowiedzią na twój problem jest zastosowanie nitonakrętki tak jak to było w oryginale ale ewentualnie o większym rozmiarze jeżeli nominalna się nie zaciśnie w otworze.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nitonakr%C4%99tka

Można kombinować w inny sposób ale ... :)

Pozdro

Super podpowiedz dzięki, a ja chciałem dać nakrętkę od drugiej strony na jakiejś dłużej przedłużce :) 

Daj jeszcze jakaś podpowiedz gdzie szukać, w jakiej branży nitownicy do nitonakrętek najlepiej z nitonakrętkami. 

Napisano

Nitonakrętek używam w firmie ... ale z racji tego ze raczej nie masz po drodze do Gliwic to ci nie będę mógł pomóc .

Gdzie szukać nitownicy i nitonakrętek... ja bym to zrobił tak ...

Zlokalizowałbym firmę, która handluje w okolicy nitonakrętkami i podpytał handlowca kto to u nich kupuje ...

Kupowanie nitownicy dla jednej czynności jest średnim pomysłem.

Pozdro

Napisano

Wyrwanie insertu z gwintem w tym miejscu to dosyć popularny problem, w niektórych ramach luźny jest on nawet w nowym rowerze.

Sensowny warsztat rowerowy powinien mieć sprzęt do naprawy.

Po pozbyciu się resztek starego insertu nowy zakłada się od zewnątrz, przypomina on grzybek z płaskim kołnieżem. Za pomocą wspomnianego narzędzia którego końcówkę wkręca się w gniazdo nitu ściska się część osadzoną w gnieździe ramy tak że pęcznieje ona wewnątrz i osiada nieruchomo. Typowy nit będzie pasował jeśli samo gniazdo nie jest zdeformowane lub rozerwane przez wyłamany stary nit.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...