Skocz do zawartości

[Ochraniacze na buty] Zima, śnieg, mtb

Filipek50

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Na większe mrozy są ochraniacze z grubszego neoprenu. Tutaj masz spory wybór, ale ja radziłbym zainwestować też w dobre skarpety. Na krótkie jazdy w mrozy (tak do -10*C) dobre, grube skapety z wełny merynosa (Rogelli kiedyś takie robiło) + ochrniacze na buty powinny Ci wystarczyć. Na dłuższe, zimowe jazdy można pomyśleć o ocieplanych wkładkach do butów. Jeśli jeżdzisz w SPD, to uszczelnij but i odizoluj metalowe płytki od wkładki buta. Różne są sposoby, a najprostszy to silikon (ktoś chyba kiedyś opisywał na forum).
Jeżeli chcesz skarpety z górnej półki, to zajrzyj tutaj.
Ja obecnie używam takich ochraniaczy. Dość solidne.

Spójrz na materiał z jakich są zrobione ochraniacze. To neopren czyli owe ochraniacze mają za zadanie chronić buty przez błotkiem i ewentualnie przed wiatrem. Właściwości ocieplających one nie posiadają.

Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Neopren jak najbardziej posiada właściwości ocieplające. Mam trochę do czynienia z nurkowaniem, więc info zdecydowanie sprawdzone. Wytwarza się w końcu z niego skafandry mające chronić nurka właśnie przed zimnem. Niejakim, teoretycznym minusem mógłby być fakt łatwego pocenia się pod neoprenem (w przypadku ochraniacza na but, taki stan rzeczy może wystąpić nad kostką), ale neopren grzeje też dzięki warstewce wody, więc bać się tego nie należy. 

Zgadzam się natomiast, że zimowy but jako taki będzie daleko lepszy. Swoją drogą, skończyłem właśnie 2-letni, dogłębny test zimowych butów Shimano SH-MW81, który wkrótce opublikuję.

Ocieplacze z linku są niestety relatywnie cienkie, bo mają jedynie 2 mm. grubości. Sensowna wartość to wg mnie 3 mm. (np. Shimano czy Pro).

• Mod Team

Zastanów się czy chcesz wydawać 150 złociszy na ochraniacze. Jeśli dużo jeździsz, to dość często takie ochraniacze po zimie, ewentualnie dwóch idą do kosza. Podałem wcześniej link z dobrymi kondonami za 50 złotych Primala - solidny, gruby neopren, wzmacniany gumą i na zamek.
Moim zdaniem nie warto tyle wydawać, nawet MT500, choć bardzo lubię produkty Endury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...