Skocz do zawartości

[Siła hantlami] Treningi na siłę

Gość Goral96

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Goral96

Witam. Trenuję FBW - trening ogólnorozwojowy 3 razy w tyg, hantlami i ciężarem własnego ciała. Znacie jakieś treningi z udziałem hantli itp, które były by dobre, aby zrobić siłę nóg, ale nie tracić na dynamice ?  Żebym mógł zbudować lepiej siłę i mięśnie wokół kolan i żebym nie tracił na dynamice i kadencji. Jestem tą najdrobniejszą budową i zależy mi na sile. Cały czas jeździłem na kadencji i na niskich przełożeniach, a teraz bym chciał mieć siłę, żeby dawać radę w jeździe z sakwami. Z góry dzięki.

PS : W Zestawie A mam Przysiad z hantlami, a w Zestawie B mam uginanie nóg leżąc z hantlą między stopami.

W zestawie A mam zastrzeżenia, żeby mi nogi potem nie muliły, to mogę coś zmienić, a ćw z zestawu B wolałbym zmienić, bo nie wygodnie mi się to robić - jednym wygodnie, jednym nie.

Na nogi najlepsze są przysiady, ze sztangą, bo jak dla mnie, to z hantlami robi się to niezbyt wygodnie, ale da się. Może masz dostęp do jakiejś siłowni albo możesz dokupić sobie gryf do sztangi?

Poza tym na łydki dodaj sobie wspięcia i będzie rosnąć siła :-D

Jak nie chcesz jednak tej sztangi to spróbuj wykroków - je robi się właśnie z hantlami, ja osobiście nie lubię tego ćwiczenia i nie praktykuję, ale jest ono dosyć popularne i wiele osób tak ćwiczy.

Gość Goral96

Dzieki. Sztangi nie kupie teraz, ale czy w fbw moge miec wiecej cw na nogi czy tylko jedno na jeden trening/dzien ? Kurde ze mna jest tak, ze jak biore obydwie hantle po 10kg i jakie bym cwiczenia nie robil, to nie czuje w ogóle w nogach tylko w rekach od trzymania, a 15kg na reke tez wezme i nogi bez zakwasow, a rece mdleja przy dlugich treningach. Wyslij mi cwiczenia ktore mi mocno zwieksza sile - linki. Mam hantle regulowane 2x15kg. Bardzo bym was prosil i dziekuje ;)

Kurde ze mna jest tak, ze jak biore obydwie hantle po 10kg i jakie bym cwiczenia nie robil, to nie czuje w ogóle w nogach tylko w rekach od trzymania, a 15kg na reke tez wezme i nogi bez zakwasow, a rece mdleja przy dlugich treningach.

Dlatego sztanga lub sandbag jest lepsze. Rzucasz na plecy i przysiady trzaskasz.

z drugiej strony jak ci ręce mdleją to popracuj nad chwytem i wzmocnij ręce i ramiona. 

Gość Goral96

Pracuje juz ;) robilem wykroki z hantlami tylko na laweczke, oraz przysiad z hantlami. Jak mam Fbw, to najpierw nogi potem plecy itd.. robiac nogi moge zrobic kilka cwoczen na nogi po kolei ? A dopiero po kilku cwiczeniach czyli po jakis 6 - 9 seriach przejsc do plecow itd ?

PS: Bardzo ciekawia mnie maszyny, ale musze potrenowac w domu ze trzy miesiace zanim pojde na silownie gdzie trenowal bym lepiej

Wejdź na forum kfd albo sfd i poczytaj podstawowe tematy i szybko ułożysz plan. W FBW robisz jedno ćwiczenie na partię i lecisz po kolei i tak na każdym treningu. Jak zrobisz porządny trening to nie dasz rady zrobić kilku ćwiczeń np na nogi na jednym treningu bo braknie Ci sił, a poza tym to zdecydowanie za dużo :-) Sam przysiad wystarczy, możesz stosować naprzemiennie z wykrokami. 

Robisz 3-5 serii po 8-12 powtórzeń w każdej i starczy, tylko ciężaru dajesz tyle żeby móc zrobić max te 12 powtórzeń, dlatego nie wiem czy starczy Ci obciążenia. Oczywiście są inne plany że robisz znacznie więcej powtórzeń, ale to co ja Ci napisałem to jest typowe na zwiększenie masy mięśniowej.

Pracuje juz ;) robilem wykroki z hantlami tylko na laweczke, oraz przysiad z hantlami. Jak mam Fbw, to najpierw nogi potem plecy itd.. robiac nogi moge zrobic kilka cwoczen na nogi po kolei ? A dopiero po kilku cwiczeniach czyli po jakis 6 - 9 seriach przejsc do plecow itd ?

PS: Bardzo ciekawia mnie maszyny, ale musze potrenowac w domu ze trzy miesiace zanim pojde na silownie gdzie trenowal bym lepiej

Wg mnie jeśli tak czy inaczej chcesz korzystać z siłowni to nie ma sensu czekać. Ja zacząłem miesiąc temu od praktycznie zera, bez żadnego przygotowania i uważam że niczego przez to nie straciłem.

Gość Goral96

Hmm teraz nie mam jak dojezdzac na silownie, vo jestem ze wsi, ale na wiosne bede juz mial jak.moj trening fbw, to po 3serie na duze partie i 2s na male i po 15-12 powtorzen. Mam dwa zestawy i bede robic po 5 serii na nogi od teraz. Moga byc te wykroki na lawke, czy zwykle lepsze ? No i ten przysiad. Tylko pytanie, czy przysiad nie zamuli mi nog ?

Hmm teraz nie mam jak dojezdzac na silownie, vo jestem ze wsi, ale na wiosne bede juz mial jak.moj trening fbw, to po 3serie na duze partie i 2s na male i po 15-12 powtorzen. Mam dwa zestawy i bede robic po 5 serii na nogi od teraz. Moga byc te wykroki na lawke, czy zwykle lepsze ? No i ten przysiad. Tylko pytanie, czy przysiad nie zamuli mi nog ?

jak robisz 15 przysiadow z max 30kg obciążeniem to nie dziw sie ze nie masz zakwasów :)

zeby cwiczyc sile musialbys zarzucić z 50kg na plecy żeby to dawalo efekty silowe, no chyba ze zaczynasz z bardzo niskiego pulapu badz sam wazysz ok 50kg

spróbuj przysiadów na jednej nodze... to dobrze rozpala czwórki

na hantlach ciężko będzie zrobić nogi 10 czy 15 kg hantelek to raczej na bicepsa , nie lepiej łączyć po dwie partie na jeden trening np. nogi - barki, klatka -triceps, plecy- biceps, i ewentualnie czwarty same nogi , z tego co piszesz to nóg za wiele nie katujesz

Gość Goral96

No nie katuje zbyt nóg, robię FBW, a nie split. W jednym dniu całe ciało i tak co dwa dn - pon, śro, pią. Tylko, że zauważyłem, że w wspięciach na palce stojąc działa łydka, więcpo tych wspięciach będę robił przysiad może być na jednej nodze. W ten sposób będę robił całe nogi. A może wypowiecie się o moim innym pomyśle, to znaczy standardowo w Poniedziałek, Środę, Piątek - FBW, a np w Sobotę jeszcze Full na nogi ? Czy coś takiego ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...