Skocz do zawartości

[Siła hantlami] Treningi na siłę

Gość Goral96

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro masz dostęp do internetu to poszukaj w sieci informacji o podstawach treningu siłowego, kulturystycznego czy kolarskiego. Jest masa artykułów i poradników na ten temat. Na YT jest masa filmików jak trenować i czym. 

Bo z tego co piszesz to wnioskuję, że Twoja wiedza jest minimalna, a tutaj tylko zdobędziesz złe nawyki i zaciemni Ci się ogólny obraz. Aby móc na forum coś pisać albo pozyskać informacje trzeba już mieć jakieś rozeznanie w temacie. 

Czy to w siłowni czy w ćwiczeniach z własną masą ciała zaczyna się od elementarnych ćwiczeń ale z najłatwiejszym wariantem jakim możesz wykonać. Siadając ze sztangą z ciężarem od razu uczysz się złych nawyków, najpierw trzeba ruch pchania i ciągu wypracować, tak samo kalistenika, odpowiednie ułożenie nóg, rąk, napięcie mięśni a przedewszystkim oddychanie. Polecam zajrzeć na kfd jeśli szukasz treningu z hantlami masz tam pełen atlas z video, a kalistenika wystarczy wpisać w youtube i będziesz miał podstawy.

Gość Goral96

Ok na kfd i sfd juz trening hantlami omowilismy, ale mnie bardziej checi kalistenika, wiec poszukam trenigow . Tylko, ze nie mam drazka i uchwytow do pompek i do takich pompek na stojakach nie mam przyrzadow

Gość Goral96

Dzieki, tylko nie wiem czy to mi wzmocni nogi do jazdy zakwami ? Ja jestem z tej chudszej budowy i nie jestem silowy lecz jestem dobry z jazda na niskich przelozeniach i szybko krecic . Moze cos doradzicie ? No i chcialbym wzmacniac stawy czyms zdrowym - suple z apteki polecacie ?

Trening nóg :przysiady,wykroki,wspięcia itd. a jak wytrzymałościowo to również trening na rowerze

Chcesz wzmocnić stawy: jedz zdrowo i rób ćwiczenia wzmacniające stawy, to tyle.

Poczytaj trochę bo coraz bardziej szczegółowe pytania zadajesz, a bez podstawowej wiedzy sam odpowiedzi nie znajdziesz.

Skazany na trening to jakas udawanka z tego co wiem.

Ja od listopada jechalem ogolnorozwojowke + bieganie lyzwy i inne formy ruchu.

Teraz zaczynam wytrzymalosc w pon i sr rowniez FBW, a w piatki sila tez FBW. Do tego po kazdym treningu ok 200-400 brzuszkow, a w inne dni core training, ktory wykonuje zaraz po treningu aktualnie po rowerze, poniewaz wytrzymalosc budujemy poprzez dlugie godziny spedzone na rowerze. W kwietniu czas sie wziac w 100% za sile = 3 treningi silowe oraz cwiczenia na rowerze ukierunkowane na MOC, aby nigdy jej nie zabraklo.

Pamietaj o rozciaganiu po kazdym treinngu nie w trakcie i nie przed.

To tyle. chce wiedziec wiecej pisz na priv.

POZDRO!

Co do wytrzymałości i dłuuugich godzin na rowerze to nie jest tak pięknie jak wielu uważa. Trzeba wiedzieć, że długie treningi w tlenie mogą spowodować obniżenie poziomu testosteronu. A z czym to się wiąże dla faceta to już chyba nie muszę pisać. Co innego zawodowcy, którzy są pod stałą obserwacją lekarską i maja dostęp do odpowiedniej suplementacji a co innego nieświadomy, młody amator, który może sobie jedynie zaszkodzić wyczerpującymi treningami. 

Osobiście uważam, że dla młodych są lepsze krótsze i szybsze dystanse, takie do 100 km niż jakieś wielogodzinne treningi. Takie dłuuuugie, wytrzymałościowe treningi są dobre dla facetów w okolicach 50, kiedy ten testosteron nie odgrywa tak istotnej roli.

• 2 tygodnie później...
Gość Goral96

Takie pytanie jeszcze mam, bo nie wiem czy dobrze robie. Wiec

Pon, Sro, Pia - fbw i aeroby 30min

Wto, Czw, Sob - interwaly typu HIIT

Czy moge tak trenowac - silownia i rower ? I jak trenowac w sezonie ? Bede jezdzil i trenowal kalistenike. Wypowiedzcie sie i dzieki ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...