maciej1988 Napisano 12 Stycznia 2014 Napisano 12 Stycznia 2014 Zastanawiam się nad zakupem oświetlenia przedniego do jazdy wieczorami w obecnym okresie zimowym i później wiosennym. Bardzo mocno tutaj na forum i nie tylko jest zachwalana lampa Mactronic Noise 300 lub ew. 500. Niestety czytałem też opinie o nieprawidłowym działaniu systemu STS w bezprzewodowych licznikach Sigma. posiadam własnie licznik Rox 5.0 i zastanawiam się czy nie będzie problemu. Nie ma może ktoś z Was takiego zestawu czy może z innym modelem ROX i czy występują jakieś problemy? A jeszcze drugie pytanie, jeśli nie Noise 300 to co najlepiej wybrać? Cenowo okolica 200zł. do użytku jako jedyna lampa oświetlająca drogę, raczej późne wieczory i półmrok niż całkowita czarna noc. Jeździłbym głównie po leśnych ścieżkach, nieoświetlonych asfaltach, chodnikach poza miastem.
rambolbambol Napisano 13 Stycznia 2014 Napisano 13 Stycznia 2014 Nie kupuj żadnej z powyższych latarek. Obie to co najwyżej średniej klasy latarki. Jak chcesz "wypas" do 200 zł, to tylko hand-made: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11008 (mam tę za 120zł) lub http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11053&postdays=0&postorder=asc&start=0 Niedługo postaram sie napisać recenzję latarki od Dariusz70. Za 200zł masz topową-mocno stunningowaną latarkę, uchwyt, dwa ogniwa 18650 z ładowarką i pokrowiec. Nie znajdziesz lepszej oferty w żadnym sklepie.
maciej1988 Napisano 13 Stycznia 2014 Autor Napisano 13 Stycznia 2014 Bardzo ciekawa opcja w dobrej cenie. Widzę chyba same dobre oceny i pozytywne opinie zbiera. Na plus ma też to że można jej używać jak zwykłej latarki. A tak dla porównania może ktoś by jeszcze inne przykłady podał?
thomasz Napisano 13 Stycznia 2014 Napisano 13 Stycznia 2014 Ja mam noise 300 i bardzo chwalę. Nigdy nie używam najmocniejszego trybu a jedynie drugi lub nawet trzeci gdy jest tylko asfalt. Mz. nie ma sensu kupować jak najmocniejszych lamp gdyż będziesz dostawał długimi od kierowców jadących z przeciwka. Nie mogę się wypowiedzieć co do działania z bezprzewodowym licznikiem. Ja mam przewodowy
Mod Team Puklus Napisano 13 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 13 Stycznia 2014 Także posiadam Noise 300, nie używałem go jeszcze jakoś specjalnie często jednak: - plama światła mogła by być bardziej jednolita, bo jest mocna nazwijmy to główna plama na wprost a tło jest sporo ciemniejsze - opcja migająca mogła by wykorzystywać któryś ze słabszych a nie max poziom świecenia, wg mnie to nie potrzebne. - włącznik mógłby być funkcjonalniejszy jak i bardziej ergonomiczny. Poza tym jest ok. Mam licznik sigmy niestety na drucie wiec
grzechu2410 Napisano 14 Stycznia 2014 Napisano 14 Stycznia 2014 Witam ja przerabiałem ostatnio bardzo podobny temat jakie oświetlenie wybrać do ok 300 zł .Szukałem typowo rowerowej lampki o bardzo dużej mocy , wybór padł jednak na latarke konkretnie na Convoy M2 od użytkownika allegro BocianXX mogę powiedzieć że się nie zawiodłem wykonanie bardzo solidne ,a jakość świecenia i moc jest powalająca . Do latarki polecam kupić 2 szt akumulatorów Panasonic , oczywiście musimy kupić ładowarkę i uchwyt na kierownice wszystko wyniesie ok 350 zł . Jeżeli będziesz chciał jeździć często po lesie nocą polecam oprócz tego jakąś dobra latarkę na kask aby doświetlić drogę w ciasnych zakrętach . Pozdrawiam
maciej1988 Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Napisano 14 Stycznia 2014 Dziękuję za informacje. Najprawdopodobniej zdecyduję się na latarkę Convoy S2, z kilkoma akcesoriami wyjdzie trochę ponad 200zł ale to będzie chyba najlepszy wybór. Zastanawiałem się nad dwoma sztukami, druga na kask, ale niestety chcę kupić jeszcze inne rzeczy i nie mam takiej kwoty. Dziękuję za porady, za jakiś czas najprawdopodobniej napiszę jak się latarka sprawuje w użyciu.
provid Napisano 14 Stycznia 2014 Napisano 14 Stycznia 2014 W tej cenie co młode 300 lub 500 możesz kupic zachwalane wszędzie (ja również chwalę) latarki od Grega. Ja za 220 kupiłem u niego SolarForce L2P i nie żałuję ani jednego grosza wydanego na nią Wiem że EDC też sobie chwala a kosztuje ok 160 zł. WyTapetowane na HOX'ie now Free
rambolbambol Napisano 14 Stycznia 2014 Napisano 14 Stycznia 2014 Za 120zł masz Convoy S2 od Dariusz70: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11008 z najlepszą możliwą diodą i programowalnym sterownikiem. Chociaż ja bym teraz brał ze sterownikiem bez programowania z trybami 5-30-100-strobo. Niemniej jednak latarka jest rewelacyjna!
maciej1988 Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Napisano 14 Stycznia 2014 No i dokładnie tą chce kupić Tylko do latarki jeszcze 2 akumulatory, ładowarka, uchwyt na rower. Ewentualnie jak będzie potrzeba to kiedyś kupię model S3 z kolimatorem i jakiś uchwyt do kasku. Właśnie, lepiej jakbym brał bez programowania to 5-30-100 czy 5-50-100%?
rambolbambol Napisano 14 Stycznia 2014 Napisano 14 Stycznia 2014 5-30-100. Tak mam zaprogramowany swój i jest idealnie. Jak masz dopłacić do programowalne go,to wg mnie nie warto.
Jaca911 Napisano 14 Stycznia 2014 Napisano 14 Stycznia 2014 10-30-100 lub 5-30-100 jest ok bo różnica przy tej mocy jest właśnie linowa w czuwanie jasności. Powyżej 50% różnica jest znikoma...
rowerempogorach Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Witam ja przerabiałem ostatnio bardzo podobny temat jakie oświetlenie wybrać do ok 300 zł .Szukałem typowo rowerowej lampki o bardzo dużej mocy , wybór padł jednak na latarke konkretnie na Convoy M2 od użytkownika allegro BocianXX mogę powiedzieć że się nie zawiodłem wykonanie bardzo solidne ,a jakość świecenia i moc jest powalająca . Do latarki polecam kupić 2 szt akumulatorów Panasonic , oczywiście musimy kupić ładowarkę i uchwyt na kierownice wszystko wyniesie ok 350 zł . Jeżeli będziesz chciał jeździć często po lesie nocą polecam oprócz tego jakąś dobra latarkę na kask aby doświetlić drogę w ciasnych zakrętach . Pozdrawiam Większość latarek, tego typu rzeczywiście charakteryzuje się dużą mocą i solidnością jednak rozłożenie strumienia światła średnio nadaje się na rower a zwłaszcza do jazdy w terenie. To typowe "szperacze" z wygarem w dal, tuż przed przednim kołem "ciemność widzę" co praktycznie dyskwalifikuje tego typu latarki w zastosowaniu MTB/DH.
maciej1988 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Napisano 16 Stycznia 2014 Już chciałem zamówić tą latarkę i dostałem odpowiedź od Pana Dariusza70 że od jutra dostępna jest nowa wersja latarki Convoy S2 z opcją zmieniania dwukierunkowego trybów, nowym driverem i ochroną termiczną. Latarka jest teraz w cenie 160zł zamiast 120.
GhOsTwrc Napisano 17 Stycznia 2014 Napisano 17 Stycznia 2014 mactronic 300 noise Gdy mam wlaczony inny tryb poza najmocniejszym pulsomert sigmy nie dziala. Mam ja dwa lata i nie mam zastrzrzen. Testowalem Lezyne 1200 Lumenow moc powala ale cena rowniez. Wychodze z zalozenia ze zadna lampa nie zapewni 100 % bezpieczensta w technicznym terenie. Najlepiej jezdzic w nim za swiatla dziennego.
maciej1988 Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Napisano 17 Stycznia 2014 Czyli dobrze zdecydowałem że nie brałem tej lampy, dzięki za informację. A co do nowej ceny Convoy S2 wyżej źle napisałem, nowa wersja kosztuje 135zł.
Airells Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 Kupujecie te pseudolatarki, beż żadnych atestów dla rowerzystów a potem widzę jak świecą tymi soczewkami po oczach innym kolegom czy to na rowerach czy samochodach. Taki złom to tylko do lasu. Chcesz porządnie na drogi to zapłać więcej i ciesz się dobrym firmowym otestowanym rozkładem. Kolimator w s3 to tez badziew, mało co ustawisz. Większość tutaj takie aniołki, jednak zagrożenie na drodze lubią proponować, bo kolega z forum latarkowego może sobie dorobić. Ciekawe ilu z was wspomina o miganiu samochodów długimi światłami, o zasłanianiu twarzy przez spacerowiczów itp.
maciej1988 Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Napisano 19 Stycznia 2014 A Ty jaki "złom" używasz? Jakby komuś naprawdę przeszkadzało światło z tych latarek to by o tym napisał. Albo zrobiliby to inni których te latarki oślepiają. Czytałeś gdzieś tutaj na forum takie opinie, jeśli tak to proszę pokaż mi. Twoja jedna ewidentnie negatywnie nastawiona opinia mało zmienia. Kolega z forum latarkowego może sobie dorobić? Na tamtym forum jest chyba 11 stron opinii o tych latarkach, pokaż mi negatywną. EDIT: Patrząc na inne Twoje posty na temat oświetlenia rowerowego chyba w ogóle ciężko Tobie dogodzić.
MarcinGoluch Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 Airells atesty dla rowerzystów? Możesz jaśniej? Noise 300 i 500 moim zdaniem jest jednak najlepszym oświetleniem z półki. Z całym szacunkiem do Bociana i Darka ale miałem okazję porównywać ich produkty z poprzednią moją lampką FandyFire X2 i obecną FandyFire X3 i Conovoy wypada naprawdę skromnie. Do tego ilość trybów, programowalność po kij to na rowerze? Jak widziałem jak kolo zastanawiał się przy obsłudze czy to już 100% czy dopiero 80% to mnie śmiech ogarniał. Chłopaki wykonują kawał dobrej roboty ale zestaw który ma znajomy, za który zapłacił 350zł do FandyFire X3 za 150zł odpada w przedbiegach (http://www.fasttech.com/products/0/10003978/1527802-fandyfire-x3-3-cree-xm-l-u2-4-mode-3000lm-led). Nie twierdzę, że FF X3 ma 3000lm ale jest wiele mocniejsza od Conovoya. Co do Lezyne 1200lm chyba jedyna lampka która w testach na mtbr.com przewyższała ilością uzyskanych lumenów deklarowane przez producenta.
dziobolek Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 ...Jakby komuś naprawdę przeszkadzało światło z tych latarek to by o tym napisał... Ależ ci, którym przeszkadza piszą przecież... Tyle tylko że większość wypowiadających się w tym temacie to zwolennicy i posiadacze latarek taktycznych, a spośród tychże niewielki, znikomy wręcz procent szczerze potrafi przyznać rację co do oślepiania. Reszta jest "zaślepiona" stosunkiem ilość światła/cena. Wystarczy CZYTAĆ uważnie tematy i posty, a nie atakować każdego, kto krytycznie wypowiada się o używaniu latarek taktycznych w cywilizowanych miejscach.. Od początku jest opinia, że latarki taktyczne do rowerowania się nadają, ale... "w lesie". Do miasta i w miejsca cywilizowane tylko lampki o odpowiedniej mocy i ukształtowaniu snopu światła, najlepiej "z odcięciem" a te niestety nie mają "pierdyliona" lumenów lub jeśli mają przyzwoitą moc, to niestety nie kosztują "50zł".
rambolbambol Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 Ja miałem lampkę knog, potem czołówkę Petzl Mio i dopiero z latarka Convoy S2 od kolegi Darka czuje się komfortowo jadąc nocą. Jak ktoś nie umie ustawić snopa światła to każdą latarka samochód z naprzeciwka oślepić. Ja mam obecnie 2 tryby: 4 i 30%.Więcej nie potrzeba.Jeden pozycyjny,drugi jako światła do jazdy w nocy. Wszystkie latarki z Fasttech są świetne.Greg, Darek i Bocian za naprawdę niewielki pieniądz sprzedają je ulepszone i bez czekania.Nic ci się nie spali ani stopi i masz diodę-sterownik jaki chcesz a nie jaki chińczyk miał pod ręką.
grzesiowu Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 Chłopaki wykonują kawał dobrej roboty ale zestaw który ma znajomy, za który zapłacił 350zł do FandyFire X3 za 150zł odpada w przedbiegach (http://www.fasttech.com/products/0/10003978/1527802-fandyfire-x3-3-cree-xm-l-u2-4-mode-3000lm-led). Nie twierdzę, że FF X3 ma 3000lm ale jest wiele mocniejsza od Conovoya. kupowałeś pod tym linkiem?
MarcinGoluch Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 Tak, kupowalem. Pierwsza X2 szla 19dni, druga kupiona 29grudnia szla 9 badź 10dni. Zero problemów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.