Skocz do zawartości

[rower] hardtail czy full

moni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich :)

Poszukuję nowej maszyny do jazdy w terenie (80% to lasy, wąskie ścieżki, drogi szutrowe, niewielkie hopy, podjazdy, itd., pozostałe 20% to niestety asfalt). Lubię jeździć szybko... Krótko mówiąc, szukam roweru, który nie będzie mnie w żaden sposób ograniczał (moja crossówka Kellys już mi nie wystarcza). Zastanawiam się, czy szukać fulla czy dobrego hardtail'a.

Mam okazję kupić w dobrej cenie (5 tys.) Cube AMS 130 PRO z 2012 (nowy). Czy to będzie dobry wybór? Czy może szukać czegoś innego?

Z góry dziękuję.

• Mod Team
Napisano

Mam okazję kupić w dobrej cenie (5 tys.) Cube AMS 130 PRO z 2012 (nowy). Czy to będzie dobry wybór?

Zależy pod jakim względem.

Jeśli szukasz roweru do eksploracji gór, trudniejszych szlaków i nie jesteś nastawiano na szybkość i sprawność- to tak.

Jeśli jednak szukasz roweru do typowego XC ( cross country) to raczej nie. Powody:

- dosyć duży skok- specyfikacja terenowa opisana przez Ciebie nie wymaga aż takiego skoku

- zawieszenie dosyć podatne na bujanie, co powoduje znaczne straty w sprawności roweru ,a jeżdżenie cały czas na włączonej blokadzie mija się z celem

- znacznie większa masa niż HT

Jeśli chcesz fula to ze skokiem max 100 mm- większy nie będzie Ci potrzebny.

Napisano

Dzięki za cenne uwagi. Poszukam konkretnych modeli i zwrócę się z prośbą o pomoc w wyborze :)

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...