DzikiKaczor Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 Witam, zwracam sie z prosba o male doinformowanie, poniewaz mam mozliwosc trzymania roweru na parkingu strzezonym, w takim malym blaszanym skladziku. Ochroni przed deszczem czy sniegiem ale nie przed temperatura i tutaj dochodzimy do sedna . Czy mozna go trzymac w ujemnej temp? Nic sie nie stanie? Szukalem odpowiedzi, ale niespecjalnie cos jest na ten temat. Alternatywnie moglbym go trzymac w domu ale targac go codziennie na 4 pietro to lekka przesada (niestety brak windy ). Kolejna opcja to piwnica i co prawda swoj poprzedni rower tam trzymalem (i dwa inne pazdziochy) przez pare lat i nikt sie nie dobieral, ale mam w pamieci, ze kilknascie lat temu wyniesli mi cala piwnice i z rowerem za 2k juz bym wolal nie ryzykowac. Bardzo bede wdzieczny za lekcje :]
mklos1 Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 Ogólnie niska temperatura nie boli, prócz opon. Wysokie ciśnienie + niskie temperatury (lub wysokie) tego koła nie lubią. Na jakim ciśnieniu jeździsz? Poza tym żadnych przeciwwskazań.
DzikiKaczor Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Napisano 11 Stycznia 2014 Ogólnie niska temperatura nie boli, prócz opon. Wysokie ciśnienie + niskie temperatury (lub wysokie) tego koła nie lubią. Na jakim ciśnieniu jeździsz? Poza tym żadnych przeciwwskazań. Z tego co pamietam to miedzy 2-3 barow. Generalnie staram sie jak najbardziej napompowac. Czyli rozumiem, ze troche spuscic powietrza jak przyjda mrozy i tyle?
robertrobert1 Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 Ogólnie niska temperatura nie boli, prócz opon. Jak najbardziej to mogę potwierdzić. Temperatura ujemna kompletnie szkodzi elementom stalowym gdyż w ujemnej temperaturze nie ma wilgoci a to właśnie wilgoć ma negatywny wpływ na metal głównie na stal. Zatem jeżdżąc zimą na rowerze elementy roweru wcale przez niską temperaturę się nie zużywają. Zużywają się przez sól, która zalega na ulicy a potem przenosi się na nasz rower w postaci słonych kropel pach, który dostaje się przez wodę w różne elementy napędowe
DzikiKaczor Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Napisano 11 Stycznia 2014 Ok, Tobie tez dziekuje za odpowiedz. W takim razie rower powedruje do blaszaka. Wolalbym co prawda trzymac w piwnicy, ale wlamac sie do niej mozna w 3 minuty, wiec lepiej nie ryzykowac i przejsc sie te 5minut przed i po jezdzie.
mklos1 Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 W piwnicach też potrafi być wilgotno. Trzymałem kiedyś rower w piwnicy... Rdzewiał bardziej niż od jazdy. Siostrzeniec nadał mu nowe życie, ale zajął się sportem samochodowym i nie dokończył. Zastanawiam się czy nie zrobić coś z tym...
DzikiKaczor Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Napisano 11 Stycznia 2014 U mnie w piwnicy raczej jakos bardzo wilgotno nie jest. Rower mi zardzewial, ale to raczej dlatego ze nie konserwowalem go wogole po jezdzie w deszczu. 2 inne ktore staly w tej samej piwnicy nie mialy ani kawaleczka rdzy.
DzikiKaczor Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Napisano 11 Stycznia 2014 Taki oto rower do mnie jedzie: http://www.artex-rowery.pl/northtec-gravity-26-dr-2013-29-p-751.html pod haslem hamulce znajduje sie cos takiego: Shimano DB-M445 Hydr.
Dudi353 Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 Nie trzymaj go na mrozie ! Ja swoją Meri (tektro auriga comp, niemalże bliźniacze hamulce jak twoje, również na olejku mineralnym) trzymałem zimą w garażu i efekt tego był taki, że uszczelki zaczęły puszcać olej. Dodatkowo, hamulce te po postoju na mrozie twardnieją (wina uszczelek) i spada im siła hamowania. Jeśli zależy Ci na rowerze i zdrowiu, wnieś go lepiej do mieszkania, przynajmniej zimą
mklos1 Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 Kross Level A4. Już trzeci rok mu idzie. Dwie zimy na mrozie sięgającym -27 stopni. Przy takiej temperaturze M445 (najniższa półka) nie odbijały po zaciśnięciu. Ale wciąż są szczelne. Miałeś po prostu pecha i tyle.
tobo Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 Jeśli będzie mróz i sucho - bywają takie zimy - to rower zniesie to raczej bez problemu. Jeśli zostawisz go jednak w niskich temperaturach pokryty np błotem śniegowym z solą to takie warunki zdewastują go bardzo szybko - jak dobrze pójdzie to łańcuch nawet po jednej dobie zastoju. Co do 445 - zdecydowanie nie polecam trzymania roweru z nimi w niskich temperaturach. Miałem przed nimi model 486, oba modele eksploatowane w zimie i skończyło się to zniszczeniem wszystkich 4 zacisków. Ja bym wolał drapać się na to 4 piętro, nawet jeśli tylko po schodach.
DzikiKaczor Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Napisano 11 Stycznia 2014 Mhm, no to fatalnie. Czas kupic wieszak i bedzie dodatkowy trening
mklos1 Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 Użytkowanie w niskiej temperaturze to nie to samo co przechowywanie... Bez przesady.
Mod Team michuuu Napisano 11 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 11 Stycznia 2014 Użytkowanie w niskiej temperaturze to nie to samo co przechowywanie Dla hamulców to to samo, zimno jest i tyle.
mklos1 Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 Nie, nie jest. Bo tłoczki nie pracują i uszczelki mają małe szanse ulec uszkodzeniu z powodu "zesztywnienia".
Mod Team michuuu Napisano 11 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 11 Stycznia 2014 uszczelki mają małe szanse ulec uszkodzeniu z powodu "zesztywnienia". Uszczelka spuchnie tak czy inaczej. Wiosną demontaż zacisku.
tobo Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 Ja tak czy inaczej ne polecam 445 do użytkowania w zimie.
mklos1 Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 @@michuuu, Mylisz się. jest różnica, gdyż zesztywniała uszczelka dużo prędzej ulegnie rozszczelnieniu, gdy pracuje, niż jest nieobciążona. M445 nie są aż tak złe, żeby uszczelki puszczały od samego stania. Jestem w stanie uwierzyć w zwiększoną awaryjność M445/446 podczas użytkowania w niskich temperaturach, bo wiem jak one zachowują się w niskich temperaturach, ale twierdzenie, że uszczelki rozpadają się od samej temperatury to trochę przesada.
tobo Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 Kolega chce tachać rower CODZIENNIE na 4 piętro więc chyba nie będzie tylko przechowywany. Gdybym miał przechowywać przez zimę rower na zewnątrz to zdemontowałbym hamulce.
Mod Team michuuu Napisano 11 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 11 Stycznia 2014 M445 nie są aż tak złe, żeby uszczelki puszczały od samego stania. To nie hamulce ale uszczelki są aż tak złe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.