Skocz do zawartości

[koło przednie] przekrzywia się.

Scarper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam koło złożone na

Novatec D041SB titanium grey

Szprychy 2mm nie pamiętam jaka firma, były po 3zł za sztukę

Dartmoor fortress

Koło składane z profesjonalnym sklepie który zajmuje się tylko kołami.

Tutaj opiszę swój problem:

Koło mocuję w widelcu (suntour xcr) kierynrower jest do góry kołami, zacisk dobijam gumowym młotkiem. Opona ma równe odstępy pomiędzy goleniami, gdy przejadę się i zahamuję jeden raz dosyć mocno (slx 675) to koło całe się przekrzywia w stronę tarczy, odstępy opony rysunek

Widok od przodu.

|--{}-|

| goleń

-- odstęp

{}opona

Czym to może być spowodowane?

Koło jest ok, zacisk jest w miare prosty.

Po porządnym OTB na rowerze z widelcem Mosso zacząłem mieć ten sam problem.Przy hamowaniu przesuwało mi się koło w hakach.Pomogła wymiana zacisku QR.Oryginalny skrzywił się o 0,7 mm tuż przy minośrodzie,na pierwszy rzut oka to mało ale jednak nie przylegał dobrze do płaszczyzny haka widelce i stąd problem.

Wymień zacisk,obejrzyj haki(ew. "zadziory").Problem leży na styku piasty i haków.

Zacisku nie dobija się młotkiem, nawet gumowym!!! Po to jest tam mimośród, żeby można było ręka zacisnąć. I powinien trzymać. Jeśli mocno klepałeś to mogłeś go po prostu odkształcić lub tak, jak pisał kolega wyżej skrzywić. Spróbuj założyć inny zacisk, przejechać się i wtedy zobaczysz czy to wina zacisku.

Z drugiej strony santour xcr do najsztywniejszych nie należy. Może masz luz na jednej goleni i przy mocniejszym hamowaniu przekrzywia piastę z kołem w osi haków?

pozdrawiam

Moment. Zamiast dokręcać zacisk, walisz w niego młotkiem? Logiczne. Nie będę zaskoczony, jeśli skrzywiłeś go w ten sposób.

1. Daj sobie spokój z młotkiem!

2. Obróć rower do normalnej pozycji.

3. Jeśli potrzeba, wymień zacisk. Na jakikolwiek, byle prosty.

4. Nie ruszaj więcej młotka!

Jeśli widelec nie ma luzów i jest prosty, powinno to wyeliminować problem.

• Mod Team

Młotkiem można w głowę :D wylecą nie rozsądne pomysły. Wyjmij zacisk i dokładnie obejrzyj, jak jest krzywy to nadaje sie w kosz. Jak masz dłonie pianisty i przy okazji grasz na fortepianie i boisz sie o swoje dłonie kup zaciski na klucz imbusowy, np bolt-on dartmoora czy inne podobne.

albo zacisk jest trefny, ja taki jeden miałem.

Dobijanie młotkiem może być tu znamienne... Mam wszędzie zaciski noname. Koła mi nie wypadają i się nie ruszają - ale używam siły takiej, że mogę bez specjalnej "napinki" otworzyć zacisk w każdej chwili. Zacisk kolegi jest pewnie zniszczony.

Do 150zł dostanę jakieś fajne zaciski, przód tył?

Jakieś super lekkie nie muszą być, ważne aby były mocne.

To od udzerzeń młotkiem w zacisk krzywi go?

Nie ma znaczenia że to mocno nie było, to było tak jak bym palcami doiskał.

Bolt on dartmoor jest po 16zł w CR tylko biały po 28zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...