TheGie Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam. Przymierzam się do wykonania serwisu amortyzatora, chciał bym się poradzić: - uszczelki SC 32x42x7 - czy takie uszczelki powinienem zakupić ? Przykładowa aukcjahttp://allegro.pl/uszczelniacze-32x42x7-marzocchi-32-aprilia-red-ros-i3860423348.html -Oringi- opcjonalnie po rozebraniu -Olej Motorex 7.5W 220ml Czy powinienem się spodziewać jakiś niespodzianek? Czy wymiana będzie przebiegać podobnie ? <iframe width="1280" height="720" src="//www.youtube.com/embed/lOMoqsszEXY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Czy mocowania hamulców tarczowych są uniwersalne (amortyzator->hamulec). Czy hamulec Shimano M445 mogę zamontować na tym amortyzatorze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Jak masz PM to możesz, jak IS, to musisz kupić adapter IS->PM i tarczę 180. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Czekam na zamówione przednie koło z tarczą SLX SM-RT68 M 180mm Mocowanie na amortyzatorze wygląda na ISO, wzorując się tym zdjęciem: Trzeba będzie popatrzeć za adapterem w razie czego, lub kupić hamulec pod ISO Dzięki kporys Edytowane 29 Stycznia 2014 przez TheGie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Szybkie pytanko odnośnie korka (zaworu) w prawej ladze. Mam przypuszczenie że przepuszcza powietrze. Czy mogę wymienić go następująco z poziomu roweru (bez ściągania widełek z roweru): -spuszczam powietrze -odkręcam korek -wkładam nowy korek z nowymi oringami -zakręcam -pompuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Czy naprawdę nikt nie wspomoże? Jestem pewny że walnięty jest wentylek w korku aluminiowym. Chciał bym go wymienić całego lub wymienić wentylek z tym, że nie chciał bym ściągać widelca z roweru. Czy jak spuszczę powietrze i odkręcę ten korek nie wyrządzę żadnych szkód ? Edytowane 11 Marca 2014 przez TheGie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Jeżeli spiernicza ci przez zaworek co jest mało prawdopodobne możesz go wymienić, to zwykł wentylek jak w dętkach. Ale najprędzej ucieka przez uszczelki tłoka. Trzeba rozebrać widelec i wymienić uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Wydaję mi się że jest to wentylek, ponieważ podczas pompowania wydostaje się z obszaru łączenia pompka-wentylek dźwięk powietrza powietrza "pss". Nie cały czas ale co jakiś czas psyknie sobie. Sprawdzałem pompkę na innych amorach i pompka jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 No to wykręc wentylek. Masz czym ?? jak nie to musisz sobie sprawić, najlepiej taką czapeczkę z tym kluczykiem. kup nowe wentylki i sprawdź. ale jak mówiłem, wentylki bardzo rzadko nawalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Puklus dzięki za podpowiedzi. Postaram się dziś kupić zaworek i kluczyk i jutro wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Szybkie pytanko. Przeprowadzam serwis amora, po jednej stronie mam sprężynę i olej a w drugiej komorze powietrze (teoretycznie bez oleju). Tam gdzie srężyna 220ml oleju. Czy tam gdzie jest komora powietrzna też wlać troszkę oleju do smarowania ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Wykonałem serwis. Wymieniłem olej, wlałem 220ml do lewej strony (tam gdzie jest sprężyna) i 10ml do prawej gdzie jest powietrze. Problem pojawił się taki, że przy powrocie amortyzator stuka, jak by nie miał tłumienia zwrotnego. Co powinienem zrobić ??Film z stukaniem (w tle będzie słyszale "mruczenie", kto się uparł że będzie kamerzystą) http://youtu.be/FzhHfVLNwm4 Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez TheGie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Podziękowania dla Puklus, przyczyną stukania było wlanie oleju do złej lagi. Wlałem tam, gdzie jest sprężyna a powinienem wlać do drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Bo wiesz ... czytanie ze zrozumieniem to jednak istotna sprawa Nie wspominając ze wlewanie oleju do sprężyny ... zwłaszcza szklankę ... nie ma za bardzo sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Bo wiesz ... czytanie ze zrozumieniem to jednak istotna sprawa Nie wspominając ze wlewanie oleju do sprężyny ... zwłaszcza szklankę ... nie ma za bardzo sensu Co prawda to prawda...na przyszłość zrobię dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Dokucza mi hałas sprężyny oraz stuki podczas powrotu. Metoda z zastosowaniem rurki termokurczliwej nie pomogła.Amortyzator cechuję się sprężyną w jednej ladze oraz komorą powietrzną w drugiej (SSV System). Czy jest możliwość, przebudować ten amortyzator tak aby pozbyć się sprężyny z jednej strony? Czy jest możliwość zastosować na tą stronę systemu z innego amortyzatora marzchochi ? Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez TheGie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Naprawdę nikt nie obcował z tymi amortyzatorami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Z amorka wyleciała sprężyna, praca amortyzatora jest zadawalająca, gdzie dodatkowo słychać "syk" powietrza. Niestety pewne stuki zostały. Sytuacja ma się tak: gdy, koło oderwę lub będę blisko straty kontaktu z powierzchnią, będzie słychać stuknięcie przy powrocie, tak jak ponownym kontakcie z ziemią. Nie trzeba poderwać wysoko koła i uderzyć. Przekłada się na to, że jak na drodze napotkam przeszkody np kamienie, amor będzie stukał - irytuje mnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi