Skocz do zawartości

[rower] Giant Roam 0 Disc czy Giant Talon 27.5 2 do XC

patrykCBR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Napisałem wg mnie, a ramy s przy kolach 29 - dziwnie to wygląda, tak samo jak rama 23' z kołami 26... Ale dyskusje na ten temat były juz na forum...

Ale to nie tylko o wygląd chodzi...

Napisano

A nie myślałeś o zupełnie innym rowerze?

http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-typu/rowery-gorskie-mtb/edition-rc-niebieski?cPath=6_698_2598_2745&

Ja mam akurat czarno czerwono biały. WG mnie ma bardzo dobry stosujek jakości do ceny, osprzęt ma dobry a po małej ingerencji i rozbudowie można mieć bardzo dobry rower. Amortyzator jest świetny, rama również. pzdr

Niestety nie mam tak szerokiego rozeznania. Wcześniej miałem Gianta, z którego byłem bardzo zadowolony i od tej właśnie marki zacząłem poszukiwania nowego roweru (stąd tytuł tematu), po zastanowieniu, przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw skłaniam się obecnie ku Aspectowi. Nawiasem mówiąc wyposażony jest bardzo podobnie do tego, który przytoczyłeś w linku. Przyznaję, że prezentuje się fajnie, choć niebieski, to nie mój kolor ;)

kto Ci to powiedział??

skoro ramy zaczynaja sie od 15,5...czyli S

Tylko czy koło 29" nie będzie na granicy obcierki o ramę kiedy połaczymy je z ramą S ?

Ja jednak zdecyduję się na 27,5".

Napisano

Tylko czy koło 29" nie będzie na granicy obcierki o ramę kiedy połaczymy je z ramą S ? Ja jednak zdecyduję się na 27,5".

a czy koła 26 przy ramie S  obceraja?

zalety 29 w pełni wykorzystuja ludzie wysocy..ale ne oznacza ,ze człowiek o niskim wzrosce nie moze na nim jezdzic.Tak smiesznie troche taka mała rana na kołach 29wyglada,...moj znajomy ma 165cm wzrostu,i jezdzi na epicu 29 ..Nie miałem stycznosci z rowerem 27,5 ale ciekawi mnie jaka jest roznica miedzy 26 a 27,5 ..na pewno sobie taki rowerek przetestuje na wiosne wtedy powiem cos wiecej.

• Mod Team
Napisano

a czy koła 26 przy ramie S obceraja?

a owszem może to się zdarzyć że czubkiem buta zahaczysz o skręcone przednie koło. Sprawdzone organoleptycznie na moim młodym który trochę urósł i but również ma większy.

Napisano

Panowie zapytam Was jeszcze w sprawie Scotta. Tak jak pisałem wyżej, jestem w zasadzie zdecydowany na Apecta 710. Porównuję go sobie jeszcze z modelem Scale 770 http://www.scott.pl/product.php?id_cat=905&id_prod=5100 i mam pewien dylemat. Po specyfikacji obu modeli można wnioskować, że wyposażeniem Aspect znacznie przewyższa tego drugiego, jednak z różnych opinii wynika, że Scale ma lepszą ramę.

W tym miejscu moje pytanie: czy rama Scale 770 znacznie przewyższa tą zastosowaną w modelu Aspect 710? Czy warto kupić tańszego Scale nie zważając na wyposażenie, czy też Aspect 710 nie będzie jednak wiele odbiegał jakością (w tym wytrzymałością) ramy od Scale 770?

Najczęściej będę jeździł po lesie i polnych drogach oraz szutrach, jednak na moich leśnych trasach są zjazdy gdzie mogę się lekko wybić, ale są to raczej niewielkie hopki. Jeśli do takiego stylu wystarczy wymienionyc wyżej Aspect, to w zasadzie kończę poszukiwania.

Napisano

Owszem, rama Scale jest lżejsza, ma bardziej sportową geometrię, jednak różnica w jakości nie jest tak duża, jak różnica w cenie, Scale jest drogi ponieważ jest kojarzony jako produkt "markowy", i ma to niewiele wspólnego z jego rzeczywiście wyższą wartością ...

Dla ciebie lepsza będzie ta, na której lepiej się czujesz ...

Napisano

Czyli nie jest tak, że rama modelu ASPECT 710 będzie wyraźnie mniej wytrzymała od tej w SCALE 770? Chodzi mi tylko o to, żeby pokonywać średnie, leśne hopki bez kołaczącej się w głowie myśli, że rama ASPECTA tego nie wytrzyma. Większość czasu, to i tak będzie jazda amatorska, bez większych szaleństw, ale chciałbym czasem oderwać koła od podłoża bez konieczności każdorazowego omijania hopki.

Napisano

Nawiązując jeszcze do Aspecta, podpowiedzcie mi tak łopatologicznie jak optymalnie ustawić w nim amortyzator (Rock Shox XC 30 27.5 TK Solo Air) do mojego stylu jazdy i wagi (80 kg). Co i jak po kolei ustawić i jak często należy przeprowadzać jego przegląd?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Wstyd się przyznać, ale do tej pory planowany zakup nie został jeszcze zrealizowany, ale mam jeszcze czas, bo jestem świeżo po zabiegu kolana...

Zastanawiałem się jeszcze raz pomiędzy modelami ASPECT 710 i SCALE 770 i zaczynam dochodzić do wniosku, że różnica w cenie (800 zł droższy jest Aspect), chyba nie jest warta rzeczywistej różnicy między tymi rowerami.

Owszem ASPECT ma lepsze wyposażenie, ale dla mnie (może poza amortyzatorem) chyba nie będzie ta różnica odczuwalna. Przeanalizowałem wyposażenie obu modeli i myślę, że gdybym wymienił w SCALE amor na Rock Shox XC 30 TK Solo Air, zdalne sterowanie na Rock Shox Pop Loc i tylną przerzutkę na model XT (wszystko z dopłatą różnicy w cenie), to uzyskałbym niezły rower a cena i tak byłaby niższa od ceny modelu ASPECT 710.

Ostatnio miałem okazję przymierzyć się do obu modeli i na SCALE jakoś fajniej się siedzi, wydaje mi się, że jest jakiś taki bardziej zwarty.

Co o tym myślicie? Czy warto wymieniać te części, które wymieniłem?

Co Wy, jako doświadczeni rowerzyści, radzilibyście w tej sytuacji?

Napisano

Czy ty jesteś ubezwłasnowolniony ?, jeśli Scale bardziej ci pasuje, a zmiana osprzętu jest możliwa w sklepie i nie spowoduje przekroczenia ceny Aspecta, to nad czym się zastanawiasz ?

Napisano

Rulez, pytasz więc odpowiadam: nie, nie jestem, ale forum jest po to, by zadawać pytania, gdy ma się wątpliwości i otrzymywać rzeczowe odpowiedzi. Liczę na porady doświadczonych bikerów, które konfrontuję z włąsnymi przemyśleniami i na tej podstawie kształtuję sobie opinię na dany temat. Dziękuję Ci za dotychczasowe rady, które uważam za cenne, ale jeśli nie masz ochoty nic więcej konstruktywnego dodać, a moje pytania Cię irytują, to po prostu je zignoruj.

Jak już pisałem, miałem okazję się jedynie przymierzyć do obu modeli, nie jeździłem na nich stąd moje wątpliwości. Poza tym zastanawiam się, co w pierwszej kolejności warto byłoby wymienić w SCALE 770 aby nie przekroczyć budżetu i jednocześnie uzyskać sensowny rower w porównaniu z ASPECT 710. Chodzi mi o wskazanie, które elementy wyposażenia są jego najsłabszą stroną i należałoby je wymienić w pierwszej kolejności, jakie są ich typowe niedomagania itp.

Gdybym był pewny w 100%, że takie zmiany będą miały większy sens niż kupno Aspecta 710, to nie pytałbym o to, więc jeśli ktoś bardziej doświadczony mógłby przedstawić własną opinię na ten temat, będę wówczas bardzo wdzięczny.

Napisano

Popatrz "z boku" na zadane pytanie, na wcześniejsze odpowiedzi, dodaj do tego swoje oczekiwania i będziesz miał Tą Jedyną, Sensowną Odpowiedź.

Aspect różni się w paru mniej lub bardziej istotnych kwestiach od Scale, dla jednych na korzyść dla innych na niekorzyść. Jeśli geometrycznie ten drugi jest bliższy Twoim oczekiwaniom i wyobrażeniom to chyba logiczne jest że mając go w cenie Aspecta z dobranym dla siebie osprzętem jest on lepszym wyborem.

Napisano

Dobra, zostawmy na razie samą geometrię (pisałem, że tylko siedziałem na tych rowerach - bez jazdy próbnej), jak się przejadę na obydwu, dokładniej ocenię pozycję, to dylemat będzie dużo mniejszy. Na razie, z uwagi na wspomniane problemy z kolanem, jest to niemożliwe.

Pomóżcie mi natomiast w ocenie samych gratów, które są w SCALE 770 ze zwróceniem szczególnej uwagi na to, które z nich należałoby wymienić w pierwszej kolejności, aby ostateczna cena roweru po modernizacji (przy założeniu, że do wartości wyjściowej roweru dopłacam tylko różnicę ceny poszczególnych elementów) nie przekroczyła ceny ASPECTA 710, a sam SCALE po takich przeróbkach był wart grzechu względem wymienionego modelu ASPECT.

Dla łatwiejszego porównania gratów:

specyfikacja SCALE 770: http://www.scott.pl/product.php?id_cat=905&id_prod=5100

specyfikacja ASPECT 710: http://www.scott.pl/product.php?id_cat=913&id_prod=5131

Z góry dzięki za pomoc.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja bym proponował Gianta Talona 27.5 2, ponieważ roam ma cienkie koła i w "leśnych ścieżynkach" możesz się nim zagrzebać i wywrócić a talonem 2 bardzo dobrze się jeździ po mieście bo sam go mam. Także ja zdecydowanie doradzam ci Talona

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...