Skocz do zawartości

[napęd]Zmiana napędu na SS

Avek92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

W mojej szosie (stary Raleigh) padł wolnobieg Maillard'a. O częsci zamienne trudno, więc pomyślałem o zmianie napędu na SingleSpeed.

I tu pojawia się pytanie do Was. Jak to zrobić? Nakręcany wolnobieg z jedną zębatką czy coś innego. Rower jest mniej więcej z połowy lat 80. 

Pozdrawiam

Napisano

zmieniasz wolnobieg na jednorzędowy, z przodu zostawiasz jeden blat, dobierasz długość suportu, żeby ustawić linię łańcucha. Zdejmujesz przerzutki, skracasz/zmieniasz łańcuch - gotowe.

Napisano

na osi teoretycznie powinny być takie grube tulejki między konusami a kontrami, można je wywalić i zamiast nich dać po jednej cienkiej podkładce między konus a kontrę i po kilka między konty a haki i tym regulować linię łańcucha, ale wtedy musisz przeciągnąć szprychy, żeby obręcz ostatecznie wypadła na środku koła. Możesz też założyć na początek blat po wewnętrznej stronie korby i zobaczyć, czy nie zagra tak od razu. Może się uda ;)

• Mod Team
Napisano

Ja złożyłem najtańsze koło z możliwych. Kupiłem piastę flip-flop, szprychy sapim i jakąś tanią obręcz. Miałem już podstawę. Do tego zmieniłem suport na 115 mm pasujący do obecnej korby i linia łańcucha wyszła idealnie. Według mnie na wolnobiegu ciężko jest zachować odpowiednią linię łańcucha. Łatwiejsze jest to do zrobienia mając kasetę i zakłądając odpowiednią ilość podkladek regulujesz sobie tą linię.

Napisano

Dzięki za informacje. Okazało się, że na tą piastę którą mam wolnobiegu nie na kręcę. Szybciej koło wymienie z dzialającą kasetą/wolnobiegiem.

• Mod Team
Napisano

No to jak nie nakręcisz to masz prawdopodobnie piastę pod kasetę. Bębenek sklejasz mocnym klejem żeby był na stałe a resztę kombinujesz dodając lub odejmując podkładki z którejś ze stron.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...