Skocz do zawartości

[łańcuch] KMC X9L gold i silver - opinie, wrażenia

PiotrekJ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W zwiazku ze zmiana kasety na nowa XT przyszla tez pora na zmiane lancuchow.

Do tej pory uzywalem Campy, Connexa, Shimano.

Zaczalem sie jednak zastanawiac nad wyprobowaniem jednego z dwoch wskazanych w temacie - wersja gold lub silver.

Na zagranicznych portalach mozna przeczytac o nich bardzo duzo pozytywnych opinii. Brakuje jednak sensownych relacji ze stron polskich.

Czy ktos jest w stanie sie wypowiedziec?

P.S. Prosze bez zbednych tekstow w stylu bierz Campe czy Connexa, nie tego temat dotyczy ;) ...

Napisano

Nie wiem kto sie tam wypowiada, tu latwiej to zweryfikowac ;) ...

Z jakim lancuchem z firm wymienionych wyzej mozna go porownac? Podatnosc na zerwania? Orientacyjny przebieg? Czy warto doplacac do wersji zlotej?

Napisano

Jak Ci sie podoba zlota keta, czemu nie :)

Jezdze na tych lancuchach, zeby nie sklamac, od jakis 5 lat. Na poczatku w mtb byl 9s, potem, nawet na napedzie 9s uzywalem lancucha 10s. W dalszej kolejnosci, byl juz naped 10s i tenze lancuch. Do tego w szosach przerobilem ich kilka (10s).

I przez ten okres, mimo, ze chcialem sprobowac innych opcji, jakos zawsze wypadalo na KMC lub podobna alternatywe Yaban 101 (10s), dobre i w miare tanie, jak na ta klase lancuchow. Ja sie zaopatruje we wschodniej czesci swiata. Wlasnie idzie jeden do mnie.

Zaopatruje sie u goscia danray168, fanty dochodza z Tajwanu w ciagu tygodnia.

Napisano

Mam akurat kmc X9l gold, zajefanie wygląda, nasarowany rohloffem, mam nadzieję że dłgo wytrzyma. Ja mojego kupiłem za 40zł, mieli promocję.

Napisano

@1415chris - kolor jako wrazenie estetyczne malo mnie intereuje :) Bardziej zalezy mi na opinii czy ta powloka tytanowo - azotkowa rzeczywiscie zdaje egzamin.

Jakie miales orientacyjne przebiegi w rowerach MTB?

@Scarper - gdzie Ty chlopie taka promocji wyrwales? Za te pieniadze nawet nie bede sie zastanawial.

Napisano

Kupiłem go od sklepu rowerowego który sprzedaje, max klase altus, makrokesze, opony no name, koles sprowadzil sb taki lancuch, łancuch lezal i lezał, aż sie poszedlem spytac za ile by mi go sprzedał, to z głowy dał cene 40zł.

Chcesz moge dac foty jak to wyglada na rowerze.

Napisano

@1415chris - kolor jako wrazenie estetyczne malo mnie intereuje :) Bardziej zalezy mi na opinii czy ta powloka tytanowo - azotkowa rzeczywiscie zdaje egzamin.

Jakie miales orientacyjne przebiegi w rowerach MTB?

@Scarper - gdzie Ty chlopie taka promocji wyrwales? Za te pieniadze nawet nie bede sie zastanawial.

Powłoka ta nie zdaje egzaminu, chyba że jeździsz w suchych warunkach.

Jeśli jest błotniście/mokro to zejdzie szybko, nawet bardzo szybko.

Montowałem w ciągu pół roku ok 20 łańcuchów "złotych" 10 i 11 sp, używałem wcześniej również mojego "kolorowego", czarno-czerwonego z powłoką DLC, która miała być bardzo trwała. 

Mój "wyżył" jakieś 2000 km, przy czym gdy go wyrzucałem był właściwie czerwono-szary - powłoka czerwona okazała się dużo bardziej trwała niż czarna. 

Dwa złote jeździły w rowerach moich współpracowników i - jak cały rower - były zadbane, zewnętrzne ogniwa mimo tego w znacznym stopniu straciły kolor, mimo że rowery przejechały między 200 a 300 km.

Jeden z rowerów, w którym montowałem łańcuch był na przeglądzie po ok miesiącu - ze złotej powłoki nie zostało praktycznie nic. Na plus to, że łańuch nadal nadawał się do użytku, nie był wyciągnięty. 

Moje doświadczenia ze złotymi KMC są więc dosyć mocno odmienne od opinii netowych - niestety nie mam dowodów foto na potwierdzenie moich słów. 

Obecnie mam srebrny 10 SL i jestem zadowolony - pracuje ciszej niż łańcuch Shimano.

Napisano

Obecnie mam srebrny 10 SL i jestem zadowolony - pracuje ciszej niż łańcuch Shimano.

O to mi tez chodzilo. A jak z podatnoscia na zerwania przy wiekszych obciazeniach?

Napisano

Mnie się nie udało go zerwać i jak do tej pory nie musiałem jeszcze składać do kupy żadnego w rowerze klienta - oczywiście ludzie mogą to robić sami jednak znając tutejsze podejście raczej przyjdą 10 km pieszo niż sami zdecydują się na grzebanie przy rowerze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...