Skocz do zawartości

[koło] pomoc w wyborze części

Nikolaos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jakoś niedługo chcę złożyć nowe koło na tył. Jazda głównie lasy, puszcze i miejskie dżungle, zatem teren raczej nie jakoś strasznie wymagający. Moja waga 86 do 90kg.

Chodzi o koło 28" pod V brake, które będzie mocne i wytrzymałe. Moje koło na obręczy Araya TX-733 jest stanowczo za miękkie i słabe(przynajmniej na tył, bo z przodu daje radę).

Na dziś opcja wygląda następująco:

- piasta shimano deore XT

- obręcz Mavic A 719 (choć myślę też o tańszej A 319)

- szprychy champion

- nyple mosiężne

Pytanie do Was co sądzicie o takiej konfiguracji? Czy w tej cenie (z zapleceniem) czyli ok.570zł. przy Mavic A719 lub ok. 500zł. przy opcji z A319 można wybrać coś innego lepszego czy zostać przy tym zestawie. Czekam na Waszmościów opinie.

Napisano

Co do obręczy to jednak raczej Mavic, bo materiał lepszy i bok obręczy pod V-kę też wytrzymalszy. Natomiast jeśli chodzi o piastę, to właśnie sporo osób na forum poleca Novatec-a, choć akurat bezobsługowość nie jest dla mnie priorytetem,bo dobrze sobie z serwisowaniem radzę. Bardziej chodzi o wytrzymałość i bezawaryjność. O novatec-u słyszałem sporo dobrego i tylko jedno złe, że ponoć łożyska są w tych niedrogich piastach słabe,ale nie używałem ich, więc wypowiedź tylko ze słyszenia (choć od serwisantów) nie będę autoryzował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...