beny099 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) A więc posiadam od dłuższego czasu Magury Louise 2007.Ważę tyle co mały niedźwiedź - 104/108 kg. Założone mam tarcze przód:180 magury / tył 160 maguryKlocki oryginalne: chyba organikiStyl jazdy: w 100% XC, momentami troszkę hardcorowo, bo lubię poskakać na singlach, zjazdy z d..pą na kole itd. - Sprzęt nie ma lekko.Jestem ogólnie zadowolony z działania hampli... jednak....Przyszedł czas na wzmocnienie lub ewentualną wymianę.Opcja 1:-założenie klocków spiekanych-założenie tarcz na na pająku 180/160Opcja 2:-zakup używanych XT z klamką na 1 palec Co byście polecili ? Miałem okazję pojeździć chwilkę rowerem z takimi XT'kami i byłem naprawdę pozytywnie zaskoczony . Jednak była to jazda po parkingu a nie w terenie i nie wiem czy w terenie pod moją wagą poradzi sobie lepiej mój stary setup z spiekami i nowymi tarczami, czy xt'ki.Podpowie ktoś ewentualnie czego szukać: klocki i tarcze jakich firm. Koszty oczywiście jak najrozsądniejsze Edytowane 8 Stycznia 2014 przez durnykot pkt 2b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Założenie tarcz na pająku w tym samym rozmiarze niewiele wniesie. Z moich doświadczeń wynika,że Magury najlepiej współpracują z tarczami Magury ( Storm lub Storm SL). Wymieniłbym tarcze na 180/180 lub 203/180. Całkiem fajnie pracują klocki KoolStopa lub Jagwire. Niezłe są EBC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Może trzeba im tylko zrobić serwis? Mam Louise i wiem że są dość kapryśne, wystarczy troszkę powietrza żeby znacznie spadła ich skuteczność. Z drugiej strony to bardzo silne hamulce robione właśnie pod dość agresywną jazdę i prawidłowo działające w sile hamowania nie powinny ustępować XT. Ja bym zastosował klocki i ewentualnie tarcze 180/180. Pająk tak jak kolega pisał specjalnie nie ma tu nic do rzeczy. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Roonin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny099 Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) w takim razie spróbuje z klockami i tarczami 180/180 Mam nadzieję, że taka zmiana setupu pomoże ;] Dzięki za podpowiedzi ! Edytowane 19 Stycznia 2014 przez beny099 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Montowanie większej tarczy z tyłu ma sens tylko w przypadku długich zjazdów. Powód jest oczywisty czyli szybsze odprowadzanie ciepła co bezpośrednio idzie też w skuteczność. W każdym innym przypadku 180-ka z tyłu nic nie da. Za to w przypadku klocków poprawa potrafi być znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Założenie tarcz na pająku w tym samym rozmiarze niewiele wniesie. Z moich doświadczeń wynika,że Magury najlepiej współpracują z tarczami Magury ( Storm lub Storm SL). Wymieniłbym tarcze na 180/180 lub 203/180. Całkiem fajnie pracują klocki KoolStopa lub Jagwire. Niezłe są EBC . Jagwire półmetaliki na aluminiowej płytce po prostu genialne, tylko nie wiem czy są wersji do magury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Jaki jest model klocków w tych magurkach 5.1?Jeśli tak to akurat oryginalne klocki są w cyklotur za pół ceny.http://www.cyklotur.com/czesci/hamulce-rowerowe/klocki-okladziny/p,okladziny-hamulcowe-marta-marta-sl-typ-5-1-performance-magura,196513.htmlWie ktoś gdzie można kupić najtaniej klocki 6.1, oczywiście oryginalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gnomon69 Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam wniosę doświadczenia do tematu. Jestem lekki mam 55 kg wagi. Przód : tarcza 180mm magura Julie, tył 160 mm Magura Gustaw na zjazdach jeszcze tyłu nie przypaliłem a jeżdze w enduro , FR, lekkie DH. Klocki sprawdzone tylko BBB. Tarcze testowałem różne Avidy- tragedia z Magurą, najlepsze - Formuła albo Magura. Mam ochotę na testy xt-ka na czarnym pająku. Pozdrawiam. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez gnomon69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi