Blizzard Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Powoli zbliża się kres moich oponek i powoli trzeba się zastanawiać nad nowymi i w związku z tym pytanko: W co lepiej zainwestować: - opony o bieżniku do agresywnego XC i wadze 605g (Ritchey Z-MAX Milenium) - opony o bieżniku z niskim oporem toczenia i wadze 620g (Continental Flow) I jeszcze pytanko w sprawie wyrobów continentala: Czy to prawdaże zawyżają numerację i przykładowo 2.3" jest jak 2.1"? ------------ Potrzebuję opon na teren i ulice, między innymi do dużych prędkości :twisted: . Może jakieś inne głównie tanie propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Jeżeli do dużych prędkości, to agresywny bieżnik odpada. Z numeracją u Contiego to prawda. Fajne oponki to np. Escape'y: w terenie bardzo spoko, nawet po piachu, jak na ich rozmiar (realne 1,9"), idą nader przyzwoicie, trzymają się gleby na podjazdach i rower dobrze się prowadzi. Na płaskim asfalcie nie mam problemów z utrzymaniem prędkości >30km/h przy bezwietrznej pogodzie (czyt.: pedałuję "na luzaka" z zapasem energii, pozwalającym mi na przyspieszenie w razie chęci/potrzeby). Przy wietrze w plecy jest jeszcze lepiej . Pozdrówko polecające . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 1 Czerwca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Zakupiłem ostatnio conti Zeta 1,75... Poszły na wage a tu astronomiczne 799g i 824g :] no ale nic założylem je do bika i tu moje zdziwienie 25km/h idzie spokojnie... 30km/h dalej bez problemu :] no nic kręcimy dalej - 35km/h i mozna spokojnie jechac :] dopiero przy 40km/h czuc jako takie opory ,wiec bieznik ma bardzo duze znaczenie Nie wiem jak te oponki w terenie sie spisuja ale na miasto polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Powoli zbliża się kres moich oponek Sory za OT . Przeciez W tym roku kupiles bika ? To jak kres ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Może hamuje z piskiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 - opony o bieżniku do agresywnego XC i wadze 605g (Ritchey Z-MAX Milenium) Moje Tiogi Factory XC mają agresywniejszy i wyższy bieżnik i spokojnie utrzymuję 37-40km/h na szosie bez wiatru z przodu/tyłu. Mi osobiście nie przeszkadza wysoki bieżnik w szybkiej jeździe, ważniejsze jest dobre trzymanie się podłoża w lesie/górach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 tak dla porownania na slikach kolegi o wadze 800gr jade lzej niz na moich escape o wadze 550gr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 2 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Sory za OT . Przeciez W tym roku kupiles bika ? To jak kres ? Te schwalbe jimmy jakies tandetne 2 miesiace i nie ma pół opony. Z piskiem musiałem hamować raz awaryjnie. Kolega zrobił OTB w kłujące krzaki i groźnie to wyglądało (a nie miał kasku), rower przelecial nad nim 4 metry dalej :!!: Przez to wydarzenie na dł 10 cm prawie całkowicie starłem bieżnik i teraz mam lekkie wrażejnie jak bym jechał po torach kolejowych :angry: Kupie sobie chyba conti Escape 2.1 za okolo 50zł/szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vendaval Napisano 2 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Ostrzegam że escapy są kiepskie na piasek. Są poprostu za wąskie. Moim zdaniem bardziej uniwersalne są conti explorery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ro35 Napisano 2 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 zmieniam stajnię, czyli zamówiłem dziś... IRC Serac 2.1 kevlar - myślę, że waga i bieżnik w tej oponce tworzą pewną harmonię http://www.allegro.pl/item107318912_nowe_o..._za_51pln_.html (wygrał rzutem na taśmę z mythos xc2 :>) miałem maxxisy, conti (wszystko semi), klockowate bontragery, pora na irca - mają dobre opinie na mtbreview Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vendaval Napisano 2 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Bardzo fajnie wyglądają no i zwijane. Nie zapomnij opisać wrażeń z jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 2 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 jak znalazles to wklej jakbys mogl ich przeznaczenie moze byc z jakiejs strony itp..dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.