Blizzard Napisano 1 Czerwca 2006 Napisano 1 Czerwca 2006 Powoli zbliża się kres moich oponek i powoli trzeba się zastanawiać nad nowymi i w związku z tym pytanko: W co lepiej zainwestować: - opony o bieżniku do agresywnego XC i wadze 605g (Ritchey Z-MAX Milenium) - opony o bieżniku z niskim oporem toczenia i wadze 620g (Continental Flow) I jeszcze pytanko w sprawie wyrobów continentala: Czy to prawdaże zawyżają numerację i przykładowo 2.3" jest jak 2.1"? ------------ Potrzebuję opon na teren i ulice, między innymi do dużych prędkości :twisted: . Może jakieś inne głównie tanie propozycje?
Ecia Napisano 1 Czerwca 2006 Napisano 1 Czerwca 2006 Jeżeli do dużych prędkości, to agresywny bieżnik odpada. Z numeracją u Contiego to prawda. Fajne oponki to np. Escape'y: w terenie bardzo spoko, nawet po piachu, jak na ich rozmiar (realne 1,9"), idą nader przyzwoicie, trzymają się gleby na podjazdach i rower dobrze się prowadzi. Na płaskim asfalcie nie mam problemów z utrzymaniem prędkości >30km/h przy bezwietrznej pogodzie (czyt.: pedałuję "na luzaka" z zapasem energii, pozwalającym mi na przyspieszenie w razie chęci/potrzeby). Przy wietrze w plecy jest jeszcze lepiej . Pozdrówko polecające .
Mod Team Lookas 46 Napisano 1 Czerwca 2006 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2006 Zakupiłem ostatnio conti Zeta 1,75... Poszły na wage a tu astronomiczne 799g i 824g :] no ale nic założylem je do bika i tu moje zdziwienie 25km/h idzie spokojnie... 30km/h dalej bez problemu :] no nic kręcimy dalej - 35km/h i mozna spokojnie jechac :] dopiero przy 40km/h czuc jako takie opory ,wiec bieznik ma bardzo duze znaczenie Nie wiem jak te oponki w terenie sie spisuja ale na miasto polecam
TomekW Napisano 1 Czerwca 2006 Napisano 1 Czerwca 2006 Powoli zbliża się kres moich oponek Sory za OT . Przeciez W tym roku kupiles bika ? To jak kres ?
Schwefel Napisano 1 Czerwca 2006 Napisano 1 Czerwca 2006 - opony o bieżniku do agresywnego XC i wadze 605g (Ritchey Z-MAX Milenium) Moje Tiogi Factory XC mają agresywniejszy i wyższy bieżnik i spokojnie utrzymuję 37-40km/h na szosie bez wiatru z przodu/tyłu. Mi osobiście nie przeszkadza wysoki bieżnik w szybkiej jeździe, ważniejsze jest dobre trzymanie się podłoża w lesie/górach.
szakq Napisano 1 Czerwca 2006 Napisano 1 Czerwca 2006 tak dla porownania na slikach kolegi o wadze 800gr jade lzej niz na moich escape o wadze 550gr
Blizzard Napisano 2 Czerwca 2006 Autor Napisano 2 Czerwca 2006 Sory za OT . Przeciez W tym roku kupiles bika ? To jak kres ? Te schwalbe jimmy jakies tandetne 2 miesiace i nie ma pół opony. Z piskiem musiałem hamować raz awaryjnie. Kolega zrobił OTB w kłujące krzaki i groźnie to wyglądało (a nie miał kasku), rower przelecial nad nim 4 metry dalej :!!: Przez to wydarzenie na dł 10 cm prawie całkowicie starłem bieżnik i teraz mam lekkie wrażejnie jak bym jechał po torach kolejowych :angry: Kupie sobie chyba conti Escape 2.1 za okolo 50zł/szt.
vendaval Napisano 2 Czerwca 2006 Napisano 2 Czerwca 2006 Ostrzegam że escapy są kiepskie na piasek. Są poprostu za wąskie. Moim zdaniem bardziej uniwersalne są conti explorery.
ro35 Napisano 2 Czerwca 2006 Napisano 2 Czerwca 2006 zmieniam stajnię, czyli zamówiłem dziś... IRC Serac 2.1 kevlar - myślę, że waga i bieżnik w tej oponce tworzą pewną harmonię http://www.allegro.pl/item107318912_nowe_o..._za_51pln_.html (wygrał rzutem na taśmę z mythos xc2 :>) miałem maxxisy, conti (wszystko semi), klockowate bontragery, pora na irca - mają dobre opinie na mtbreview
vendaval Napisano 2 Czerwca 2006 Napisano 2 Czerwca 2006 Bardzo fajnie wyglądają no i zwijane. Nie zapomnij opisać wrażeń z jazdy.
szakq Napisano 2 Czerwca 2006 Napisano 2 Czerwca 2006 jak znalazles to wklej jakbys mogl ich przeznaczenie moze byc z jakiejs strony itp..dzieki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.