Skocz do zawartości

[opony] co ważniejsze: waga czy bieżnik?

Blizzard

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli zbliża się kres moich oponek i powoli trzeba się zastanawiać nad nowymi i w związku z tym pytanko:

W co lepiej zainwestować:

- opony o bieżniku do agresywnego XC i wadze 605g (Ritchey Z-MAX Milenium)

- opony o bieżniku z niskim oporem toczenia i wadze 620g (Continental Flow)

I jeszcze pytanko w sprawie wyrobów continentala:

Czy to prawdaże zawyżają numerację i przykładowo 2.3" jest jak 2.1"?

------------

Potrzebuję opon na teren i ulice, między innymi do dużych prędkości :twisted: . Może jakieś inne głównie tanie propozycje?

Jeżeli do dużych prędkości, to agresywny bieżnik odpada. Z numeracją u Contiego to prawda.

Fajne oponki to np. Escape'y: w terenie bardzo spoko, nawet po piachu, jak na ich rozmiar (realne 1,9"), idą nader przyzwoicie, trzymają się gleby na podjazdach i rower dobrze się prowadzi. Na płaskim asfalcie nie mam problemów z utrzymaniem prędkości >30km/h przy bezwietrznej pogodzie (czyt.: pedałuję "na luzaka" z zapasem energii, pozwalającym mi na przyspieszenie w razie chęci/potrzeby). Przy wietrze w plecy jest jeszcze lepiej :) .

Pozdrówko polecające :) .

• Mod Team

Zakupiłem ostatnio conti Zeta 1,75... Poszły na wage a tu astronomiczne 799g i 824g :] no ale nic założylem je do bika i tu moje zdziwienie 25km/h idzie spokojnie... 30km/h dalej bez problemu :] no nic kręcimy dalej - 35km/h i mozna spokojnie jechac :] dopiero przy 40km/h czuc jako takie opory ,wiec bieznik ma bardzo duze znaczenie :D

Nie wiem jak te oponki w terenie sie spisuja ale na miasto polecam :D

- opony o bieżniku do agresywnego XC i wadze 605g (Ritchey Z-MAX Milenium)

Moje Tiogi Factory XC mają agresywniejszy i wyższy bieżnik i spokojnie utrzymuję 37-40km/h na szosie bez wiatru z przodu/tyłu. Mi osobiście nie przeszkadza wysoki bieżnik w szybkiej jeździe, ważniejsze jest dobre trzymanie się podłoża w lesie/górach.

Sory za OT . Przeciez W tym roku kupiles bika ? To jak kres ?

Te schwalbe jimmy jakies tandetne :blink: 2 miesiace i nie ma pół opony.

Z piskiem musiałem hamować raz awaryjnie. Kolega zrobił OTB w kłujące krzaki i groźnie to wyglądało (a nie miał kasku), rower przelecial nad nim 4 metry dalej :!!:

Przez to wydarzenie na dł 10 cm prawie całkowicie starłem bieżnik i teraz mam lekkie wrażejnie jak bym jechał po torach kolejowych :blink: :angry:

Kupie sobie chyba conti Escape 2.1 za okolo 50zł/szt. :P

zmieniam stajnię, czyli zamówiłem dziś...

IRC Serac 2.1 kevlar

- myślę, że waga i bieżnik w tej oponce tworzą pewną harmonię :blink:

http://www.allegro.pl/item107318912_nowe_o..._za_51pln_.html

(wygrał rzutem na taśmę z mythos xc2 :>)

miałem maxxisy, conti (wszystko semi), klockowate bontragery, pora na irca - mają dobre opinie na mtbreview

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...