Skocz do zawartości

[Rower] Cannondale F29 Carbon 3

Diagnose

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowno grono.Potrzebuje zasięgnąć opini na temat tego roweru http://www.cannondale.com/catalog/product/view/id/32145/s/f29-carbon-3/category/931/. Otóż okazało się że mogę kupić taki rowerek za połowę ceny ze sklepu wraz z papierami i normalną gwarancją.Wiele naczytałem się na temat Leftiego, ale chciałbym zasięgnąć Waszej opini na ten temat.Mam na mysli czy są to awaryjne amortyzatory,jak wygląda sprawa serwisowania.Następnie jak wypada sam rower osprzęt itd.Po wielu perypetiach, dzisiaj miałem juz zamówićhttp://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=3173, ale okazało się że jest opcja na Cannondale stąd mój post.Dzięki za wszelkie opinie

Napisano

Napisz do użytkownika inferek, będziesz miał wieści z pierwszej ręki ;) ale ostatnio cannondale pozmieniał coś w konstrukcji lefta, więc może być ciężko z opiniami. Miałem okazję jeździć na tym rowerze w wersji alu - subiektywnie świetnie się na nim czułem.

Napisano

Skoro czytałeś, to pewnie wszystko już wiesz. Dla jednych nietypowe rozwiązania będą zaletą (oryginalność) dla innych nie. Lefty pracuje całkiem nieźle, z serwisem (podobno) nie jest tak źle, ale warto dokładnie to sprawdzić(niech się wypowiedzą użytkownicy) Nie wiem jak z trwałością tego amortyzatora, opinie są przeważnie dość skrajne (te które widziałem rozebrane miały wnętrzności FOXa).Poza tym, lefty to też iograniczony wybór kół (wymaga specjalnych piast) wiec i większy problem w przypadku ewentualnej rozbudowy.

Napisano

Nie wiem ze ile go możesz kupić ale jak za 8-9k z papierami to nie masz co się zastanawiać. Dobierz tylko dobry rozmiar bo M czyli 17 może się okaząc za mała jeśli masz 180 wzrostu. Nowy lefty pracuje lekko inaczej niż stary, za to resetowanie łożysk robisz w domu a nie w serwisie, jest lepiej uszczelniony ale... od razu po zakupie a nawet w sklepie warto wywalić 60 mm tulejkę odpowiadającą za meeeega progresję. Co prawda wiecej trzeba nabić pózniej powietrza i jeśli obawiasz się o dobicie to warto wsadzić np 20 mm redukcje. Po takim zabiegu nie ma lepszego amora choc i fabrycznie pracuje też dobrze. Serwis nie kosztuje majątku - 150 plnów to w sumie mniej niż RSów czy Foxa. Nie pisze tu o domorosłych serwisantach bo wątek "zespułem Rebę co dalej" ma tyle stron że wiadomo jakiego poziomu jest zazwyczaj ten serwis. Do wymiany tylna piasta, manetki i przednia oraz mostek jeśli kupisz L. 110 mm w tym rozmiarze to pomyłka. Ale sumując lepszego, szybszego i bardziej komfortowego 29era nie ma rynku. W zalezności od długości nogi i sztyca bez ofsetu może okazać się koniecznością.

Napisano

Rower moge kupić za 5000 zł,cena niska ponieważ znam ludzika z ekipy Cannondale i ma opcje załatwienia w tej kasie z pełną dokumentacją i gwarancją.Wzrostu mam 176 cm więc stawiam na rozmiar M.Co do wymiany piasty, manetek i mostka to jakieś propozycje?

Link nie działa do roweru wieć powtarzam http://www.cannondale.com/catalog/product/view/id/32145/s/f29-carbon-3/category/931/

5k pln za nowy rower wyceniony w detalu na 13,6k pln. Też "kupuje" rowery z dużymi rabatami ale w Cannonie ponad 60% jest rzeczą niemożliwą nawet na "team" czy wyłącznego. Jednak skoro w tej cenie masz nowy model 2013 z papierami to długo nie myśl, bo ktoś inny skorzysta :) M będzie idealny na Twój wzrost i fabrycznie dostaniesz mostek 100 mm -15 stopni wiec idealny. Warto wywalić te podkładki pod nim żeby troche obniżyć pozycje. Piaste kup budżetowo DT350 - są do dostania za 400 pln, a co do manetek co komu pasuje. Fabryczne SLXy po prostu nie przystają do roweru. Aczkolwiek np siodło jest lekkie i bardzo dobre jakościowo co nieczęsto dostajemy w sklepowej konfiguracji. Sumując bierz a jak mozesz to i 3 sztuki :)

Napisano

cytując mistrza nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych. Płacimy w pln i tu kosztuje w detalu właśnie 13600 pln.

http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/486/Cannondale.F29.Carbon.3/

ściągany ze Stanów nie ma gwarancji w Polsce, tak samo jak ściągany z Niemiec, bo to inna dystrybucja niestety. Ale skoro Diagnose ma możliwość kupna tego F29 za 5k pln to należy się tylko cieszyć że komuś się poszczęściło. Sam jestem aż zielony z zazdrości normalnie :)

Napisano

"Cena sugerowana" nie jest dla mnie wyznacznikiem. Poza tym - za te "marne" 4 tysie roznicy  jestem w stanie olac gware nawet... Albo liczyc sie z wysylka gwarancyjna... :-)

Napisano

Ok sugerowana może ble a ile to normalny człowiek z ulicy dostanie rabatu na taki rower - 20% ?

tu jest najtaniej jak znalazłem i tez bym to uznał jako dobra promocja

http://www.mbike.pl/Cannondale-F29-Carbon-3%284,23916,23923%29.aspx

ale cena 5k pln to rewelacja sam przyznasz... szkoda że autor tematu milczy.

gwarancji na Cannona nie warto olewać bo warunki są dobre. Nową ramę dostałem kiedyś po może 2 tygodniach bez żadnego "ale".

Napisano

W jakiej kwestii milczę?Otrzymałem taką propozycję,jak sami przyznajecie ni ma sie nad czym zastanawiać.Czekam na finalizację tematu,w najgorszym wypadku ma to być koniec stycznia.Jak się potoczy poinformuję, szczerze tez podchodzę do tego z pewnym niedowierzaniem,ale pozyjemy zobaczymy.Znajomy kupił w ten sposób rower szosowy cena oscylowała koło 18-19 tys zł a dostał go za 8 tys.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...