Skocz do zawartości

[rower] Merida Big Seven 20-MD 2014 vs Matts TFS 100-V 2013 ?

duq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Tak jak w temacie chciałem poznać opinie osób co do tych dwóch konkretnie wybranych modeli linki (big seven dopiero wchodzi do sprzedaży w pl):

http://www.rowerymerida.pl/produkt525/matts-tfs-100-v.html

http://2014.merida-bikes.com/en_int/bikes/2014/Big.Seven+20-MD-240.html na polskiej stronie brak ;/

Chciałem poznać za i przeciw tych modeli chodzi mi głównie o osprzęt (przerzutki, korby, hamulce itp itp), proszę nie sugerować się ceną ani jak to widać różnicą rozmiarów 26` i 27`5.

Rower głównie na wypady maks jednodniowe asfalt+teren min 50km, góry rzadziej lub wcale bez ekstramalnych szaleństw. Przestudiowałem trochę lektury co do tego ale jednak opinie osób mających z tym do czynienia też są z mojego punku widzenia ważne.

z góry dziękuje za pomoc.

pozdrawiam

ps oba organoleptycznie zostały przeze mnie zbadane :)

Napisano

Jeżeli chciałbyś zrobić upgrade (koła lub amor), to musisz się liczyć z tym, że na chwilę obecną komponenty do 27,5 są droższe niż do 26". Mechanicznie nie będzie różnicy, bo rowery reprezentują sobą ten sam poziom. Będą te same problemy.

Napisano

Własnie z tego powodu na starcie jestem bardziej za 26`.

Jeśli ktoś ma propozycje całkiem innych modeli niż te podane proszę o podanie prócz Meridy (z plusami przemawiającymi za wybranymi modelami) cena maksymalnie do 2000 zł im niżej tym lepiej bo i tak pewnie zbyt wielkich różnic w osprzęcie nie zauważę w trakcie jazdy.

Napisano

Rozumiem i dochodzę do wniosku, że jak nie wywalę minimum 1900 wzwyż na rower to klasa jego będzie podobna. Patrząc na osprzęt to wychodzi że wszystko od eztów tourneyów acerów innych alivio i deore to jedna 'kupa' przeciętnego sprzętu to samo będzie się tyczyć hamulców jedyna różnica to rama jeśli chodzi o geometrie względem różnych producentów i ewentualnie stop itp.

Szczerze nie jestem wyciskaczem sprzętu więcej niż w 100 %, bezawaryjność też nie musi być 99% więc muszę się konkretnie zdecydować brać coś powiedzmy taniego ale nie totalne dziadostwo (które pewnie i tak mi wystarczy na moje potrzeby) :) lub czekać i doskładać na spokojnie kase na coś 'lepszego' w czym pewnie nie dostrzegę różnicy.

dzięki za zaangażowanie jeśli dobrze to zrozumiałem wiem na czym stoję.

pozdrawiam

ps budżet właśnie mi się skurczył o 500zl w stosunku do zakładanego maksa więc do 1500 wyboru zbytnio nie ma (patrząc na róznice) :) jeśli byłbyś wstanie zerknąć na mój nowszy temat jak widać znacznie zaniżona poprzeczka cenowa.   http://www.forumrowerowe.org/topic/151453-rower-romet-rambler-50-czy-60/

Napisano

Szkoda że wysokość budżetu ci spadła na niższy bo jak bym miał brać to meride tfs 100v ma lepszą, sztywniejszą i lżejszą ramę w porównaniu do 20md, wizualnie akurat mi również 100 pardziej pasuje ale to tylko osobiste wrażenie  :)

Ok tu hamulce tarczowe a tu v-breki, ale warto zaznaczyć ze lepsze są dobre v-breki niż kiepskie tarczówki, no chyba że masz zamiar w niedalekim czasie upgrandować rower i zapodać w pełni hydrauliczne spowalniacze to bierz 20 md bo masz już koła pod tarcze czyli jedna inwestycja odpada.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Zdecydowałem się w końcu na Ramblera 5.0 2013 z Rock Shokiem i nie żałuje za tą cene 1000zł z przesyłka jestem bardzo zadowolony, fakt może na trasie nie jest mega szybki ale ciasne zakręty łyka jak 911 ;)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...