Skocz do zawartości

[hamulce] dla kogos o wadze 110-115 kg ?

Ptaku84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W swoim 29erze posiadam hamulce Hayes Dyno Sport ktore sa bardzo slabe  ( tyl jako tako sobie radzi a przod to totalna porazka ) w zwiazku z tym mam pytanie jakie najlepiej hamulce powinienem zalozyc w swoim rowerze tak aby byly w stanie mnie zatrzymac. Myslalem o hamulcach Shimano Deore lub SLX  i do tego jakies dobre tarcze przod 180mm i tyl 160mm. Prosze o podpowiedz co kupic alby bezpiecznie jezdzic a zarazem nie wydac jakichs chorych pieniedzy.

Pozdrawiam

A co z takim zestawiem Deore BL-M615 i BR-M615 jesli zalozlibymy do tego dobra tarcze i klocek ? Ojcie ma zeszloroczny zestaw Deore w swoim rowerze ( tez 29cali ) i hamulce daja rade a wazy tez powyzej 100 ? Nie oszukumy sie ale roznica w cenie miedzy Deore a SLX jest widoczna a do tego trzeba doliczyc tarcze, klocki i robocizne.

• Mod Team

SLXy 675 z metalikami:

http://allegro.pl/hamulce-shimano-slx-radiator-m666-m675-ice-tech-i3841388902.html

tarcze RT76:

http://allegro.pl/shimano-tarcza-xt-sm-rt76-180mm-6sr-cyklomania-i3810086955.html

i będzie gitez :).

Deorki też są dobre, ja mam i jestem 100% zadowolony. Mam z klockami metal i tarczami RT76 180 i są żylety, ale ja ważę w okolicach 70kg.

Sugerował bym zacząć zabawę właśnie od wymiany kloców.

Może się okazać, że na metalicznych Clarksach hamujesz w miejscu. Ja ważę gdzieś tak 30 kg mniej niż ty i z metalicznymi klockami na hamulcach Avid Elixir 3 robię stoppie z prawie że dowolną prędkością (koło 26)

Ale! Sprawdź dzy Twoje tarcze nadają się pod metaliki. Shimano wypuszcza na rynek taki bubel - tarcze które są szlifowane tylko z jednej strony.

Ja w swoim 29 mam na przodzie rt76 180mm, metaliki shimano i M596. Z tylu organiki i 180mm zwykle z M596. Moje 100kg + i do tego synek w foteliku i zjezdzalismy w Karkonoszach i Beskidzie Śląskim z wielu górek i bylo super. Wcześniej mialem tektro i tez czarowalem z klockami, docieralem i nie było to to co chciałem.

Tapatlknięte z Galaktycznej es czwórki

Sam juz nie wiem co wybrac zaufany serwis mailowo polecilm mi zestaw SLX + tarcze sm-rt86 a tutaj polecacie Deore. Kupujac Deore zostanie minimum 200 w kieszenia na wymiane sprezyny w amorze na twardsza np. Jestem w kropce jak to mowia :/ Uzywanych czesci nie chce a na nowe czesci z grupy XTR za drogie sa. Jestem tylko amatorem i jezdze dla przyjemnosci i zeby nie zarosnac sadlem :)

• Mod Team

Polecamy deore+rt76 bo powinno spełnić Twoje oczekiwania w 100%, serwis poleca Ci zestaw ob półkę wyżej i niema w tym noc złego ale różnice są głównie w jakości wykończenia i drobnych udigodnieniach, w samym działaniu natomiast już bardzo niewielkie.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...