Yoschi Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Na ten rok jestem już prawie pewny zakupu Peaka 29 ale zauważyłem taki o wynalazek. Cenowo w przedsprzedaży tak samo jak Peak około 750 zł ale co nasi forumowi specjaliści mogą powiedzieć o geometrii. Rozmiar L to 620mm górnej rury, 437mm ogona, i 69 stopni główki. Dodatkowo przewody chowane w ramie. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Yoschi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Szybki research ... Na papierze (kąt główki i skok amortyzatora) jak i w opisie u dystrybutora wychodzi że Peak to rama XC ... Primal to AM... Sam sobie odpowiedz co chcesz robić na rowerze ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Co robić na rowerze? chyba to co każdy... jeździć a co tam człowiekowi przyjdzie do głowy to już różnie bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 To rozpocznij od rozpoznania dyscyplin Cross Country i All Mountain ... potem kupuj ramę ... XC i AM jednak od siebie się różnią ... stąd między innymi różnica w kącie główki obu ram ... i zalecanego skoku widelca ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 ... i dobre 450g roznicy na wadze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreciatko Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Katalogowo 360g. Primal ma tez miec szlifowane spawy, a do tego otwor pod sztyce Reverb Stealth. Jak chcesz wiecej jezdzic pod gorke niz z gorki to bierz Peak'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Kolega rzezniol chyba nie w humorze im więcej człowiek się naczyta tym bardziej głupieje więc wybacz mój brak wiedzy, swoją prawdziwą przygodę z rowerem rozpocząłem szczerze powiedziawszy niecały rok temu. Co do rozpoznania dyscyplin to z definicji AM bardzo od XC się nie różni i co ma wybrać człowiek który chciałby poszaleć po górach/lasach, wybrać się czasem na jakąś całodniową podróż i te parę razy w roku spróbować swoich sił w maratonie, czy muszę kupić 2/3 rowery? Co do Primala 29 zalecany amortyzator to 100-150mm w peaku 100mm, dane mówią o 69 kącie przy 120mm jak to wszystko będzie wyglądać przy 100mm? W moim Unibike Evo kąt główki to 69,5 czyli jak dobrze wnioskuję to tak trochę w stronę AM, większy kąt to łatwiejsze podjazdy(poprawcie jeżeli się mylę).... ale u nas na Podlasiu nie ma czego podjeżdżać . Koledzy na forum bardzo zachwalają krótki ogon w Peaku, Primal ma jeszcze mniejszy. Pozdrawiam Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Yoschi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 A tam nie w humorze ... są to ramy o różnych przeznaczeniach, z różna geometrią ... Dlatego kluczowe w wyborze jest to co chcesz na rowerze robić . Dartmoor będzie lepiej jechał z górki ... Accent pod górkę. Jak chcesz czasem wystartować w maratonie lub innych zawodach XC i zdecydowanie więcej czasu spędzisz w okolicach Białegostoku to Peak ... jak częściej będziesz śmigał po górach to Primal. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterd3 Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Jak chcesz to możemy się spotkać w weekend w lesie na wygodzie i przejedziesz się peakiem w rozmiarze L będziesz miał jakieś rozeznanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Bardzo chętnie, przymierze się dokładnie do ramy L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 czy znalazł ktoś może primala 26 z pełnym opisem geometrii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Peka i primal to dwie skrajności. Szukaj ramy z geo Canyona. Będzie do wszystkiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Kolega to chyba przedstawiciel Canyona muszę się do Peaka przymierzyć i zobaczyć czy te 620mm górnej rury będzie wystarczająco, teraz mam 645 w Unibike z mostkiem 70mm i kierownicą 710 i pozycja jaką zajmuje jest jak dla mnie perfekt potrafię cały dzień spędzić na rowerze bez oznak bólu gdziekolwiek. Przy Peaku chciałbym wsadzić 90mm mostek i mam nadzieje że pozycja się nie zmieni zbytnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Pozycja niby się nie zmieni, jednak ręce będą bardziej obciążone ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 O ręce się nie martwię, jedyna niedogodność jak na razie jaka mnie dopadała to ból tyłka przy długich wycieczkach;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 I peak ma niską główkę więc podkładeczki pod mostek szykuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Mi tam odpowiada nisko z przodu, w obecnym usunąłem wszystkie podkładki i zmieniłem kiere na płaską i od razu się zrobiło przyjemniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 A nie powinieneś celować w Peaka XL ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Jak chciałbym xl to nie zmieniał bym ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 27 Marca 2014 Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 I co w końcu wybrałeś, Primala czy Pika? Bo ja mam na oku Primala ale w rozmiarze 26" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
listopadiusz Napisano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Odświeżę temat, bo ciężko znaleźć o tej ramie, praktycznie żadnych testów, ktoś śmiga przypadkiem na tej misternej konstrukcji ? a może by tak team29er ją przetestował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliski1 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 @Listopadiusz Bardzo chętnie ją weźmiemy na warsztat jeśli w swojej wielkoduszności Velo da nam choć jedną sztukę do testów. Tymczasem to walka z wiatrakami. Może Wy, potencjalni klienci, pomóżcie i zaatakujcie dystrybutora? W kupie siła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubim Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Trochę szkoda, bo rama sprawia wrażenie fajnej, porównując ją np. do On-One Parkwood za bagatela 200 funtów bije ją na głowę wyglądem i jakością wykończenia...No ale póki nie ma żadnego testu to ciężko cokolwiek o niej napisać, można ją pewnie tylko pomacać w sklepie i samemu stać się testerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
listopadiusz Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Bardzo chętnie ją weźmiemy na warsztat jeśli w swojej wielkoduszności Velo da nam choć jedną sztukę do testów Już myślałem, że to przez geometrię daleką i tak inną od wielbionego peak'a Widocznie Velo wychodzi z założenia look but don't touch . On-One Parkwood wychodzi 250 nowych peelenów drożej, a czy bije ją na głowę wyglądem i jakością wykończenia... to można by właśnie organoleptycznym testem zweryfikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) pewny zakupu Peaka 29 weźmiesz i będziesz zadowolony,ja po pobycie w Brennej i ostrych zjazdach po kamolach i pod górkę jestem mega zadowolony,rama wspaniale pracuje i tak samo prowadzi się w zakrętach,lekko nie miała i jeżeli dopadnie ją smutny koniec to wiem że następna będzie również rama Peaka. Co do podkładek.......osobiście posiadam 3 sztuki i jakoś nie zauważyłem aby to upośledzało moją ramę,wręcz przeciwnie zawsze mam możliwość przełożenia kierki o sztukę lub dwie niżej,a co później zrobię z przyciętą rurą sterową pod wymiar mądrale? powieszę sobie na ścianie w ramkach ? Edytowane 30 Czerwca 2014 przez venom2000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi