Jedrasek Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 Witam Składam sobie na najbliższy sezon koła i potrzebuję pomocy przy doborze obręczy. Będą używane do treningów, oraz wyścigów. Moja waga 74 kg. Jestem w stanie wydać 150 zł na jedną obręcz, czyli w sumie 300 zł. Z moich, przyznam, niezbyt długich poszukiwań wyłoniły się następujące obręcze : - http://allegro.pl/obrecz-xc-dt-swiss-xr-400-mega-wyprzedaz-50-ceny-i3848205503.html - dla mnie, jako osoby nie zorientowanej w temacie, ta wydaje się kusząca. - http://allegro.pl/obrecz-mavic-xm319-czarna-32h-ultimabike-i3804129982.html Pozdrawiam
Schwefel Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 A tak konkretnie czego od niej oczekujesz? Ma być lekka czy mocna? Jakie opony chcesz zakładać? Bo wybierasz od sasa do lasa, 100g różnicy, różna szerokość obręczy.
Jedrasek Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Napisano 4 Stycznia 2014 Raczej lekkie, ale wytrzymałość swoją też powinny mieć. O oponach jeszcze nie myślałem, ale raczej nie grubsze niż 2.2.
Seba4 Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 Troszkę się podepnę żeby nie zakładać nowego tematu Co sądzicie o obręczach Dartmoor Revolt ? Cena ok 150zł, dobra waga tylko pytanie jak z wytrzymałością ?
Mod Team Puklus Napisano 4 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 4 Stycznia 2014 I znów pytanie ... do czego .. ? powołując sie na temat z damperem nie sadze by była do jazdy po bułki, więc raczej mocna być powinna. Dartmoory z natury sa do raczej grawitacyjnych zastosowań, sam miałem ongiś kupować, ale bł za ciężkie dla mnie. Ogólnie kapcie na nic zaplecione sa przyzwoite. Nie mogę znaleźć przekroju obręczy ale ludziska mówią że ciężko uśmiercić ta obręcz więc jest ok, pytanie tylko czy nie ma lepszej w tym zakresie. No i kwestia dominująca, jak zły zaplot to i pancerny kapeć nic nie da.
Seba4 Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 No tak, będzie jeżdżona głównie fr/dh. Zaplot standardowy na 3 krzyże, szprychy sapimy lub dt no i o odpowiedni naciąg szprych sobie dbam. Najbardziej mi Dartmoor odpowiada ponieważ z przodu mam obręcz tejże firmy a nie chcę mieszać kolorów.
Jedrasek Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Napisano 7 Stycznia 2014 Znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/obecze-dt-swiss-xr-3500-2-szt-26-cali-i3860820439.html Tylko pytanie czy tak lekkie obręcze nie będą zbyt mało wytrzymałe. Przeczytałem opinie że zarówno XR350, jak i XR400 są raczej słabe, nie napisano tylko w porównaniu do czego. Może w takim wypadku warto byłoby kupić coś cięższego ale wytrzymalszego. I jeszcze jedno pytanie, czy te obręcze przyjmą, jakbym miał taką fanaberię, oponę, powiedzmy 2.4?
derwisz Napisano 7 Stycznia 2014 Napisano 7 Stycznia 2014 Za wąska. Opinie faktycznie niezbyt pochlebne, ale odrzuciłbym ze względu na tą szerokość. Polecam wtb frequency i23. Poczytaj o nich.
Jedrasek Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Napisano 7 Stycznia 2014 O tą oponę pytałem się czysto informacyjnie, nie zamierzam zakładać niczego szerszego niż 2.2. WTB rzeczywiście wydają się fajne, ale niestety wykraczają poza mój budżet, te 150 zł za obręcz już i tak jest naciągane.
sivydym Napisano 7 Stycznia 2014 Napisano 7 Stycznia 2014 Tylko pytanie czy tak lekkie obręcze nie będą zbyt mało wytrzymałe. Przeczytałem opinie że zarówno XR350, jak i XR400 są raczej słabe, nie napisano tylko w porównaniu do czego. Słabe nie są, są natomiast bardziej miękkie niz np obręcze Mavica. Z tą szerokość też nie ma co przesadzać, bo za chwilę okaże się że z mniej niż 30 mm to opony 2.0 będą same uciekać z krzykiem. Chyba że budujesz fat bike'a
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.