Skocz do zawartości

[Amortyzator] Co zamiast Epicon'a do 1000zl?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Panowie pomozcie, chcialbym przesiasc sie na cos czulszego.

Budzet jakim dysponuje do +-1000zl.

Tarcza, zwykla oska, jazda maratony i XC.

W tym momencie jestem nastawiony na R7, lecz czy znajde w tych pieniazkach cos lepszego?

Napisano

Masz gdzieś nową Rebe za tysiaka?? Zresztą R7 też raczej przekroczy budżet.

R7 mam nowke sztuke, tylko bez gwarancji za 1000zl.

Reba jest ale Tapered, a ja poszukuje 1/1/8.

Napisano

Brak gwarancji to nic bo pytanie jest o żródło. Czy jest pewne czy nie. Ja generalnie pitolę na wszystko gwarancję ale w razie czego ma mi kto naprawić lub zreanimować w inny sposób. Jeśli wideł jest pewny to cena bardzo atrakcyjna i raczej bym się nie zastanawiał.

Napisano

R7 jest prosty i nie drogi w serwisie więc tutaj nie ma ale. Skoro nówka to bym się nie obawiał o stan. Pytanie o pracę tego amorka bo nie wszyscy są zadowoleni. Ale na Rebe też nadają dlatego zaproponowałem Minute, która jest bardziej "przyjazna".

Napisano

Sid to taka "lżejsza" Reba dlatego jest bardziej zawodniczy. Reba natomiast bardziej pasuje do mordowania w cięższym terenie i coś w kierunku enduro.

Napisano

Ten R7 to stary model jeszcze z tłumieniem TPC, a nie Absolute. Nie wiem czy warto go brać.

Rok temu stałem przed identycznym problemem. Tutaj mój temat http://www.forumrowerowe.org/topic/128994-amortyzator-xcmaraton-do-900zl/

Teraz nie jestem zorientowany w cenach, ale wtedy do 1000zł ciężko było dostać coś ciekawego, tym bardziej że ja szukałem z manetką. Dopiero od 1200-1300zł można było dostać R7, albo Rebę. Ja po długich poszukiwaniach trafiłem R7 Pro za 950zł z demontażu.

Napisano

A jaka jest różnica między Minute, R7 a Marvel? Ja widzę tylko różnicę w średnicy goleni.

są np. takie:

http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/manitou-marvel-pro-forks-qr-9mm-1-1-8-2013/rp-prod106936

http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/manitou-marvel-pro-forks-qr-9mm-1-1-8-2012/rp-prod90496

http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/manitou-r7-pro-forks-2013/rp-prod57824

Który z tych trzech Minute, R7 Marvel jest najodpowiedniejszy dla mnie? Jazda czysto rekreacyjna ale w terenie typu Jura kamienna i Beskidy? Chłop 181cm i ~79kg?

Napisano

Z tego co się orientuję R7 ma sprężyne powietrzną (TS Air) i lagi 30mm, Minute sprężynę powietrzną w asyście stalowej (Mars Air) i lagi 32mm, Marvel chyba coś podobnego jak Minute, ale on jest już chyba bardziej do AM i nie wiem czy nie ma większego skoku. Nowe modele wszystkie mają tłumienie Absolute+. Poszukaj na velo.pl, to jest dystrybutor marki tam na pewno wszystko jest.

Dla Ciebie pewnie najodpowiedniejszy były Minute, ale może niech się wypowie ktoś kto na nim jeździł  :)

Ja mam R7 Pro i pod rekreacyjną jazdę też go idzie ustawić, ale to z założenia model ścigancki ;)

• Mod Team
Napisano

A jaka jest różnica między Minute, R7 a Marvel?

Trosze sie różnią, inne golenie górne i dole - inny off set, inna sprężyna, poza tym widzę wszystko podobne, ale to wyczytane z opisu :P nie miałem styczności :P

No i R7 jest troszkę lżejszy.

• Mod Team
Napisano

Marvel w wersji Comp ma taki sam system jak R7, w wersjach Pro i Expert ma ISO Air. Minute ma sprężynę powietrzną plus sprężyna stalowa jako wspomagającą w pierwszej części skoku.

Każdy z tych amorków ma dodatkowo inne ustawienie tłumika kompresji, co ma znaczący wpływ na charakterystykę amorka. Minute ma Trail, Marvel-XC, R7 też raczej XC. Marvel ma max skok 120mm, Minute-140 mm, R7- 100mm.

Minuta jest bardziej pluszowa niż Marvel,który ma charakterystykę ukierunkowaną w stronę XC. 

Który z tych trzech Minute, R7 Marvel jest najodpowiedniejszy dla mnie? Jazda czysto rekreacyjna ale w terenie typu Jura kamienna i Beskidy? Chłop 181cm i ~79kg?

IMO R7 bym odpuścił, zastanowiłbym się na Minutą i Marvelem. Tutaj musisz zdecydować,jakiej charakterystyki oczekujesz od amorka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...