Skocz do zawartości

[Eurovelo 2,5,15] ciaglasc sciezki i rodzaj nawierzchni

piotrek1109

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnosnie ciaglasci sciezki eurovelo 2 (planuje przejechac z Londynu do Berlina) Na stronie podaja ze tam gdzie chce jechac to projekt zostal juz wykonany. Tylko pytanie czy sa tam jakies wyrwy.. tzn czy bywa ze trzeba jechac droga gruntowa? Zalezy mi na odpowiedzi poniewaz droge chcialbym pokonac rowerem szosowym 6,5kg z niewielkim bagazem ~8-10kg. Jesli nie ma szans na szosowke, to to samo pytanie odnosnie Eurovelo 5 i 15. (Amsterdam-Mediolan)

Nie przejechałem tej trasy ale trochę mam km nakręconych po za granicami Polski, we wszystkich kierunkach, i się przekonałem, że za naszą zachodnią granicą wszystkie szlaki rowerowe są poprowadzone drogami asfaltowymi. Jeśli występuje jakaś luka to zapewne jest to brak samodzielnej ścieżki więc będziesz zmuszony do jechania drogą razem z samochodami.

Mogę ci nieco naświetlić szlaki rowerowe w innych krajach

• w skandynawii często szlaki rowerowe są prowadzone drogami szutrowymi bądź kamienistymi ale te są swobodnie do przejechania na oponach 1,5 cala
  • po za wschodnią granicą Polski szlaki rowerowe widziałem prowadzone przez las po piaskowych ścieżynkach tak kopnych, że rower na oponach 2,0 nie sposób było przepchnąć nawet 100 m
  • na południu, np w Czechach szlaki rowerowe są prowadzone po lokalnych drogach asfaltowych a także po samodzielnych DDR . W Austrii sporadycznie szlaki mają nawierzchnię szutrową ale jej jakość jest porównywalna z szutrami skandynawskimi.

W Polsce, jak wiesz, szlaki rowerowe to absolutna wolnoamerykanka! :blink: Czasami przebiegają po asfaltowych drogach lokalnych o umiarkowanym ruchu samochodowym by za chwilę wjechać na kocie łby albo na leśny szlak z którym tylko rower DH dałby radę :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...