Diagnose Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa jak kupię rower na firmę,czy otrzymam zwrot VAT??
Diagnose Napisano 2 Stycznia 2014 Autor Napisano 2 Stycznia 2014 A jak to wyglada jak rower kupuje z Niemiec?Myslałem żeby kupić na firmę brata ,tylko zwrot dostane od Niemców czy u nas??
Darek14 Napisano 3 Stycznia 2014 Napisano 3 Stycznia 2014 Kupujesz na fakturę eksportową czyli w cenie netto, bez VAT.
zekker Napisano 3 Stycznia 2014 Napisano 3 Stycznia 2014 Ludzie, miejcie choć troszkę przyzwoitości i nie chwalcie się publicznie przekrętami podatkowymi...
beskid Napisano 3 Stycznia 2014 Napisano 3 Stycznia 2014 Bełkoczesz i tyle na ten temat. Nikt nie bełkocze tylko stwierdza fakt. Zresztą nazwał bym to inaczej ale nie chcę nikogo obrażać. W tym kraju nigdy dobrze nie będzie między innymi z takich powodów i tyle w temacie.
Diagnose Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Napisano 3 Stycznia 2014 Zapytałem ponieważ gdzieś na forum widziałem taka opcję.Jeżeli byłaby taka, to dlaczego nie skorzystać?Nie miałem na mysli żadnych złych intencji,chociaż jak czytam prasę lub przeglądam internet to różne panie cisną sie na usta..."Nie kradnij, nie rób rządowi konkurencji"...
paulsen Napisano 3 Stycznia 2014 Napisano 3 Stycznia 2014 A jak to wyglada jak rower kupuje z Niemiec?Myslałem żeby kupić na firmę brata ,tylko zwrot dostane od Niemców czy u nas?? Wiele osób kupuje tak rowery. Nie wiem co na to ich księgowe. Może zaliczają rower po prostu jako środek trwały firmy. Tu parę słów na ten temat: http://interpretacje-podatkowe.org/rower a szczególnie ważne dla US zdaje się jest to: przepisy prawa nie ograniczają możliwości zakupu na potrzeby działalności gospodarczej różnych środków transportu, w tym także roweru. Jednakże zauważyć należy, iż warunkiem koniecznym dla uznania danego składnika majątku, w tym przypadku roweru, za koszt uzyskania przychodu jest jego faktyczne wykorzystywanie na potrzeby i w ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Podkreślenia wymaga, że wykazanie związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy eksploatacją tego roweru a osiągniętym przychodem spoczywa na wnioskodawcy. To on bowiem osiągać będzie korzyści polegające na możliwości zaliczenia wydatków poniesionych na nabycie roweru do kosztów uzyskania przychodu i obniżeniu podstawy opodatkowania.
grzesiowu Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 jezeli rower jest na firme która wykorzystuje go do uzyskania przychodu jest to narzędzie to ok - odliczysz vat a potem podatek dochodowy ... np jak kupi go pizzernia żeby dowozić zamówienia...ale jak to jest drogi rower to nie od razu, nie jestem księgowym więc ci tu wykładu o amortyzacji nie będę robił ale jak to jest polskie zakombinowanie i rower się kupi powiedzmy na zakład fryzjerski to roztropna księgowa może tego nie puścić. Jak taką zagrywkę wyłapie US to może zrobić jesień średniowiecza tak że póki nie jesteś kurierem rowerowym z działalnością i vatem to odradzam taką gimnastykę
kporys Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 Księgowa też prawdopodobnie, jak będzie rozsądna, nie będzie chciała tego wpisać do rozliczenia, bo po zatwierdzeniu, bierze ona za to odpowiedzialność.
rzezniol Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 Kupiłem kiedyś rower i "wpuściłem" go w firmę ... księgowa przepuściła to bez zająknięcia ... Jak znajdziesz wytłumaczenie dla US to co za problem ... jaka różnica czy do klienta dojadę na rowerze czy samochodem ? Jeżeli kalkulujesz koszty i czas to w dużych miastach na krótkich dystansach rower często jest tańszym i szybszym środkiem lokomocji ... I jak nie masz firmy budowlanej w której na plecach musiałbyś wozić cegły, to jest to wystarczający powód dla kupna roweru na firmę . Tylko bez przegięcia z ceną roweru i jego typem ... w rasową maszynę do DH czy Dirtu oraz w środki trwałe bym się już nie bawił (wartość roweru 3500 netto i więcej) bo to już zabawa z amortyzacją i zwiększa ryzyko niewygodnych pytań ze strony US. Pozdro
zekker Napisano 5 Stycznia 2014 Napisano 5 Stycznia 2014 Jeżeli firma Twoja i będziesz wykorzystywał w celach służbowych, to faktycznie nie ma problemu (tak samo jak z wykorzystywaniem samochodu służbowego). Ale autor tak przedstawił sprawę, że wygląda to na zwyczajne pominięcie vat-u. Chce rower dla siebie na koszt firmy brata.
Sertom Napisano 5 Stycznia 2014 Napisano 5 Stycznia 2014 Ja nawet myślę, że gdyby autor tematu nawet dojeżdżał do swojej firmy, to rower mógłby być firmowy - optymalizacja czasu dojazdu Ale rower ma być na firmę brata... w ogóle pracujesz w tej firmie? Jeśli nie, to zagadzam się z beskidem...
sivydym Napisano 5 Stycznia 2014 Napisano 5 Stycznia 2014 prosić się o kłopoty z US za kilka pln to naprawdę trzeba mieć fantazję. Z nimi nikt nie wygra - pomijam nasze podwórko ale i taki Capone też był za krótki. Rower można jak najbardziej "wrzucić" w koszty jednak działalnosć firmy musi być powiązana z wykorzystywaniem tego środka transportu lub też należy udowodnić - tak w razie kontroli to my udowadniamy - że służy nam jako właśnie środek transportu do firmy. Prowadząc sklep rowerowy jest to proste i można to podciągnąć nawet jako reklame, w innym wypadku mamy jak w banku kłopoty bo nikt nie uwierzy że lekkim karbonem dojeżdżamy sobie codziennie do pracy. Jeśli wiemy jaki US ma sposób gratyfikacji to prosto policzyć że im droższy rower tym negowanie sluszności wprowadzenia jego jako środek trwały będzie ogromne. Należy też pamietać że wiekszość kontroli bierze się z donosów czyli w tym wypadku warto kierować się zasadą "pieniądze lubią cisze" i nie chwalić sie takimi akcjami. I ostatnie - to też musi być rower na "lata" bo trzeba pamiętać że tylko kilka tys pln można jednorazowo amortyzować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.